2021 nyarára feltűnően zavarosabbá vált a tenger Görögországban

Már nem vagyunk sem érzékenyek, sem kíváncsiak a közeljövő valóságára vagy a távolabbi jövő veszélyeire?

Ammouliani egy ismeretlen kis görög sziget, ahol Zachosz is él, a szicíliai. Mert, mint tavaly mondta, itt még szebb és tisztább a tenger. És itt tölti nyarait Petrosz, a magyar. Mert ez a legszebb sziget, amelyen valaha is járt, tengerileg mindenképpen.

27 éve voltam itt először, és idén tapasztalom csak azt, hogy a víz zavaros, az eddigi 10-15 méter mélység helyett jó, ha 3-5 méterre lát az ember.

De nem csak eme ismeretlen sziget körül észlelik a jelenséget, hanem az egész északi részén a görög szigetvilágnak. És állítólag Horvátországban is, nagyon, de ott jobban titkolják, nyilván, mert fiatalabb, ergo fejletlenebb a demokrácia. És persze manimanimani, gyerteknyaralni erre a zsúfolt és drága tömegturista-helyre, amíg tart az élet, a tenger ugyanolyan sós, kit érdekel, milyen mélységekbe látunk...

Kocsis Péter

Persze GO-ban sem verik nagydobra a tisztátlanosodást, de beszél már erről mindenki. Hogy egyik évről a másikra, 2021 nyarára feltűnően zavarosabbá vált a tenger. Váratlanul. Az indok sokak szerint a nagyon meleg időjárás és a nagyon meleg víz, amelyben elszaporodnak és a vízbe vegyülnek a planktonok és az aljzat-moszatok és algák.

De miért lett éppen most ilyen meleg a víz? Itt kezdődik a gond. Senki sem tudja megmondani, hogy ez egyszeri jelenség-e, vagy valaminek a nagyon hirtelen kezdete, netán beláthatatlan folyamat. A globális felmelegedés és annak egy megdöbbentően gyors és meg nem jósolt következménye, vagy nyugi, simán csak a Balaton-effektus, ha túl nagy a meleg, jön a homály. (Mondjuk a Balaton esetében a víz eleve zavaros, és ha meleg, akkor átláthatatlan, de talán ez sem mindig volt így.)

Személyes tapasztalás 2021-ben: először nem értettem, azt gondoltam, már a kristálytisztaság ideáját is idealizálom magamban, mondván, azelőtt minden kristálytisztább volt, még ez a tengervíz is, plusz hát 56 év, szaródik el a látásom, szürkehályog és elhomályosulás és elhomályosítás.

Kocsis Péter

Aztán Minka lányom, aki tízéves, azt mondta, Papa, milyen zavaros a víz. És akkor végképp megnyugtalankodtattam magam. És este megkérdeztem a főtéri kávézóban, hogy észrevették-e ezt mások is. És hát ott jött a perszehogy, és az iménti magyarázatok.

Mit mondjak: tavalyi búvárkodásaim során simán beazonosítottam egy 6-10 méter mélyen búvó polipfészket, és észrevettem egy különleges kagylót vagy sünházat. Ma jó, ha ezt meg tudom tenni 3-4 méterig. Ha ennél mélyebben van, le kell merülnöm legalább félútig, hogy tisztán lássak, ezügyben is. Ez nekem, aki 27 éve tölti nyarait e szigeten, megdöbbentő.

És felveti a kérdést: tényleg minden rendben van? Illetve jóvátehető még agyoncivilizált Földünkön? Vagy az ilyen extrém hirtelenséggel megjelenő dolgok valóban a világvégét jósolják, mindegymikor, de mondjuk fél évszázadon belül?

Kocsis Péter

Mint a koronavírus, az árvizek Németorszában és Belgiumban, mint Csehország tornádói, mint Észak-Európa nem alpári értelemben gondolt melegedése, stb.? Csak már nem vagyunk sem érzékenyek, sem kíváncsiak a közeljövő valóságára vagy a távolabbi jövő veszélyeire?

De lehet, hogy ez is már csak másodrangú kérdés, mert magasabb szinteken sem érdekel senkit az egész, pláne hosszútávon, hiszen a jövő mindig félelmetes és bizonytalan úgyis. Carpe diem.

Ami most felmerül a tenger tisztasága kapcsán, az már jó ideje jelen van a folyóvizekben, a tavakban, az ereinkben, a közéletben, az emberi kapcsolatokban, azok tisztaságában-tisztátalanságában.

És hát ismerünk (szándékosan) elszigetelt véleményeket, amelyek szerint a folyók, tavak és tengerek tisztátalanságát megelőzte az ereinkben csörgedező vér tisztátalanná válása. Hogy az előbbi csupán az utóbbi kivetülése, kétségbeesett figyelmeztetés arra, hogy valami nagyon nincs rendben, az alapoknál. Azaz bennünk. És most már körülöttünk sem.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény