Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Izraelnek jelentett a palesztin terroristavezér fia, a Zöld Herceg

Hős vagy áruló? Gazember vagy Szent? Moszab Hasszán Juszef hihetetlen története – filmajánló Bakács Tibor módra.

Mostanában közelről érzem és érdekel a xenofóbia, rasszizmus, antiszemitizmus kérdése, talán evvel magyarázható, hogy izgatott lettem, amikor az online letöltések között megjelent A zöld herceg című film, ami a Hamasz fia című könyvből forgatott dokumentum-thriller.

YouTube.com

Aki csak a történetre kíváncsi, higgyen nekem, hogy abszolút jó film, kötelező megnézni, és ne is olvassa tovább, mert spoilerezni fogok. Ha rövid akarok lenni, ez egy mindenen felülálló barátság története, ami egy palesztin besúgó és egy izraeli tartótiszt között alakult ki.

Gonen Ben Jichak volt az a pszichológus, aki az izraeli Sin Beth (elhárítás) tagjaként beszervezte a Hamasz egyik alapítójának, Hasszán Juszef sejk fiát. Az akkor még tizenhét éves fiú fegyvert vásárolt a bosszúhoz, lebukott, börtönbe került, ahol Gonen megérezte a gyerek lelkét és különösségét. Ezután majd tíz éven át jelentett a zsidóknak készülő merényletekről, merénylőkről. Fedőneve lett a Zöld Herceg.

Hamasz vs. Zsidó állam

Tehette, hiszen a sejk fiaként minden fontosabb akciónál ott állt apja mögött, mindent hallott és látott. Valószínűen több száz vagy ezer életet mentett meg, de ez nem számít a kortársaknak, ha saját vallásodat, népedet árulod el. Ma, elváltoztatva, új személyazonossággal Amerikában él, úgy hogy a családja megtagadta, halált mondott ki rá a Hamasz, a zsidók meg hátat fordítottak neki.

YouTube.com

A film producere az a kétszeres Oscar díjas fazon, Simon Chinn, akit én az Ember a magasban című film miatt jegyeztem meg. Most is sikerült összehoznia egy olyan dokumentumfilmet, Nadar Schirman rendezővel, amely stílusában, feszültségében inkább egy lélektani thrillerre emlékeztet. Természetesen, legtöbbet Moszab Hasszán Juszef, a zöld herceg mesél egy széken ülve.

Önmagában is ritkaság, hogy egy besúgó vállalja tetteit, sőt, ehhez erkölcsi magyarázatot is ad. Nem értett egyet soha a terrorizmussal, annak céljaival, és féltette saját apját. Fura, de emiatt többször is börtönbe juttatta őt. Kétségtelen, hogy a Moszad soha nem is ölte meg a Hamasz alapítóját, az más kérdés, hogy az apa csak jó későn tudta meg, hogy ezt a fiának köszönheti. Hálát sem érez, csak szégyent.

A nagy hátra arc

A sztori akkor válik különösen izgalmassá, amikor a Sin Beth bizalmatlanság miatt (?!) leváltja Gonent, a tartótisztet, és kirúgja őt a szervezettől. Az új kapcsolatban viszont Moszab nem bízik, ezért Amerikába megy elbújni. Pechére, találkozik egy biblikus közösséggel, átkeresztelkedik, és meggyónja múltját nekik. Kár volt, én tudom csak igazán, hiába Krisztus tanítása, a keresztények éppen olyan előítéletesek, mint más nép fiai.

YouTube.com

Azonnal ki akarják utasítani őt az USA-ból, ami tuti halált jelent. De attól szép a világ és ez a történet is, hogy mindig vannak igaz emberek, habár számuk csekély. Gonen Ben Jichak, annak ellenére, hogy így ő a zsidók árulója lesz, tanúskodik az amerikai bíróságon Moszab mellett. Mennyi életet és békét köszönhet ennek

az árulónak

a világ.

Moszab Hasszán csak egyszer könnyezi el magát, a film végén, amikor bevallja, az fáj neki a leginkább, hogy soha nem köszönték meg neki az izraeliek, amit tett. Én meg azzal vigasztalom magam, hogy ez a film mégis csak az. Jó lenne, ha Nobel béke díjat kapna, de tudom – mint olyan, aki soha semmilyen kitüntetést nem kaptam – hogy a világ rosszindulatú és hálátlan azokkal szemben, akik a saját útjukat járják.

Egy biztos, Hasszán sejk fiának története közelebb hozta hozzám a palesztinokat (zsidókat), még akkor is, ha a világ árulónak, gazembernek tartja. Isten meg kárpótolni fogja őt, hiszem, tudom.

YouTube.com
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra