Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Zöld népszavazást kezdeményezett az LMP: Nem várhatunk 2022-ig a szükséges lépésekkel

Úgy gondolják, hogy a kormány nem veszi komolyan a klímahelyzetet, pedig azonnal cselekedni kell. Ezért arra kérik a magyar szavazópolgárokat, hogy támogassák a népszavazási kérdéseket.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Országjáró körútra indult néhány napja az LMP, hogy bemutassák klímavédelmi programjukat, ennek egyik állomása volt most január 28-án, kedden délután Szombathely. Ez alkalomból a Fő téri Szentháromság-szobornál tartott sajtótájékoztatót Kendernay János, az LMP társelnöke és Németh Ákos, az LMP Országos Elnökségének tagja, valamint Szombathely klímapolitikai és fenntartható fejlődésért felelős tanácsnoka.

„A kormány több hangon beszél”

Kendernay elmondta, a klímavédelmi program tulajdonképpen arról szól, hogy megpróbálják eljuttatni a választópolgárokhoz azokat az ügyeket, amelyekbe úgy gondolják, hogy lenne beleszólásuk. Ide tartoznak például a környezetünk, a víz és a levegő tisztaságát érintő ügyek.

„Azt látjuk, hogy a kormány a klímavédelemmel kapcsolatban több hangon beszél. Részben tagadja, részben vitatja, részben zöldíti magát. Most ez a legutolsó, zöld kereszténydemokráciáról beszélnek, de én ezt sajnos nem tudom értelmezni, hiszen ha megnézzük, amit az elmúlt tíz évben cselekedtek, az nem jogosítja fel őket arra, hogy ilyet kijelentsenek” – mondta az LMP társelnöke.

Most egy új klímastratégiát kezdeményezett a kormány, de Kendernay szerint ez nem elég ahhoz, hogy változtatni tudjanak a helyzeten. Magyarország zöldpártja pedig úgy gondolja, hogy nincs már időnk arra, hogy 2022-ig várjunk a szükséges lépésekkel és szeretnék, ha a választópolgárok is elmondhatnák véleményüket és azt, hogy szerintük milyen intézkedésekre lenne szükség.

Ezért zöld népszavazást kezdeményezett az LMP, melynek kapcsán eddig 12 kérdést nyújtottak be. Ezek mind önálló intézkedésekre tesznek javaslatot, céljuk pedig, hogy megmutassák, vannak ötleteik és megoldási javaslataik. Egy ezek közül, hogy a paksi atomerőmű helyett megújuló energiákra, főként a szélenergiára kellene átállni, mivel ez a legköltséghatékonyabb beruházás. Kendernay azt mondta, hogy ennek az első lépései már meg is történtek.

Németh Ákos és Kendernay János
Czömpöl Bianka

„Fontos megemlíteni még a légszennyezés kérdését is, hiszen a kormány az elmúlt években semmit sem tudott ezzel kezdeni. Évente közel 15 ezer ember leli halálát Magyarországon a rossz levegőminőség miatt” – árulta el Kendernay, majd hozzátette, hogy szerintük, át kell gondolni a kormány jelenlegi szociális politikáját és meg kell oldani az energiaszegénység problémáját, valamint a területek zöldesítésére, fásítására is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Ha kell, a Kúriához fordulnak

Ezekkel pedig nem lehet várni, azonnal cselekedni kell, így arra kérik a magyar szavazópolgárokat, hogy támogassák a népszavazási kérdéseket, melyeket egyébként első körben visszautasított a Választás Bizottság. Az LMP azonban nem adja fel, új kérdéseket nyújtanak be, illetve átformálják a korábbiakat, hogy még véletlenül se utasíthassák el újra. De ha netalán mégis így történne, a Kúriához fognak fordulni.

„Az LMP nem abban méri a sikerét, hogy lesz-e népszavazás vagy sem, hanem abban, hogy lesznek-e intézkedések. Nem mellesleg a kormány átgondolt klímastratégiája tartalmaz olyan elemeket, melyeket mi vetettünk fel. Tehát úgy érzem, hogy lényegében a kormány is észlelte, hogy egyrészt van erre kereslet a politikai térben és a választók is fontosnak tartják ezeket a kérdéseket. Tehát mi már annak is tudunk örülni, ha 2022-re már történnek olyan lépések, amelyekkel jó irányba tudunk haladni” – zárta mondandóját Kendernay.

A népszavazási kérdéseket pedig online lehet támogatni a zoldnepszavazas.hu -n és a nepszavazas@lehetmas.hu e-mail címen, ahova egyébként kérdéseket és javaslatokat is várnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra