Az útfelújításokra helyezné a hangsúlyt a szombathelyi új többség, a polgármester szerint ez nem szolgálja a város érdekeit

Március 27-én lesz a következő közgyűlés, várható, hogy napirenden lesz a költségvetés is.
 
 

Az útfelújításokra helyezné a hangsúlyt a szombathelyi új többség, a polgármester szerint ez nem szolgálja a város érdekeit

Március 27-én lesz a következő közgyűlés, várható, hogy napirenden lesz a költségvetés is.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Az útfelújításokra helyezné a hangsúlyt a szombathelyi új többség, a polgármester szerint ez nem szolgálja a város érdekeit

Március 27-én lesz a következő közgyűlés, várható, hogy napirenden lesz a költségvetés is.

A március 13-i közgyűlésen tárgyalták a város ez évi költségvetését, ahová több mint 120 módosító indítványt terjesztett be a Fidesze kívüli többség, és ezekről el is döntötték, hogy beépítik a rendeletbe. Puskás Tivadar polgármester azonban arra hivatkozva, hogy a módosítások nem szolgálják a város érdekeit, újratárgyalásra visszaküldte azokat a közgyűlésnek.

Szinte lemásolták az előző évi költségvetést

A városvezetés által elkészített tervezetet Puskás Tivadar állította össze, miután visszavonta Molnár Miklós alpolgármester hatásköreit, korábban Molnár volt a felelős a költségvetésért. Molnárt vissza is akarta hívni az alpolgármesteri tisztségből, ezt az új többség akadályozta meg.

A közgyűlésen is elhangzott, hogy a benyújtott tervezetet az előző év bázisszámai alapján állították össze, ami azt jelenti, hogy a némileg növekedő bevételekhez igazították, de szerkezetileg nem változtattak rajta, és a hangsúlyokat is odarakták, ahol tavaly voltak.

Az új többség javaslatai ezt borították fel, de mégsem annyira, mint ahogyan azt a Fidesz kommunikálja. A költségvetés bevételi és kiadási oldalán egyaránt 30 milliárd forint körüli összeg van, és nullszaldós a végeredmény, azaz nem számolnak hiánnyal. Ehhez képest mintegy egymilliárd forintot érintenek összesen az új többség módosításai.

Hova tenné a hangsúlyokat az ellenzék?

A legfontosabb módosítások:

Útfelújításokra plusz 500 millió forint, ami majdnem a duplája az eredetileg tervezettnek, így összesen 1 milliárd 20 millió

Utak tervezésére 50 millió, azért, hogy a legrosszabb utakra legyenek engedélyezett tervek

Játszóterekre 30 millió, eddig nem volt erre elkülönített keret

Fedett buszmegállók építésére 5 millió forint

Az Aréna óvoda ideiglenes, Petőfi úti épületének javításaira plusz 5 millió

A Hársfaház működésére plusz 9 millió, itt az Egyházmegyei Karitász 80 megváltozott munkaképességűvel foglalkozik, eredetileg nem tervezetek erre támogatást

Civil szervezetek támogatására plusz 18 millió

A Haladás Labdarúgó Kft-nek szánt 50 milliót tartalékra akarják helyezni, hogy azt a következő szezonra felkészüléskor használhassák fel

Balassa Péter (Jobbik) javasolta, hogy a bérlakások felújítási alapját emeljék fel 30 millióval összesen 70 millióra, minden közalkalmazott kapjon egyszeri 20 ezer forintos cafeteria-juttatást, és a krízisalapot is emeljék fel.

Persze, ezekhez forrás is kell.

Mint megtudtuk, a városvezetés által készített anyagban találtak számolási hibákat is, tízmillió nagyságrendben, ez az egyik forrás.

A hivatal polgármesteri kabinetjében megszüntetnének három politikai munkatárs státuszt

A mentőszolgálat 70 millióját 35-re csökkentenék. Ennek az van a hátterében, hogy korábban 35 millióért működtették az orvosi ügyeletet, egy éve azonban a városvezetés a feladatot átadta az OMSZ-nek, az országos szervezet dupla annyiért vállalta a feladatot. Amit most visszaadnának a helyi szervezetnek.

Több tételt is újratárgyalnának, így az egyetemnek szánt 200 milliós támogatást, az óvodai csoportszobára adott 50 millió forintot.

A stadion fenntartására is lehet már TAO-támogatást igényelni, a terv az, hogy erre ne a városi költségvetésből költsenek

Általánosságban, ahol többletkiadást látnak, azt újra akarják tárgyalni, és amit lehet, más forrásokból is megvalósítani.

Egyébként Puskás Tivadar polgármester ezeket a módosításokat is visszaküldte, mert szerinte nem szolgálják a város érdekeit.

Információink szerint a háttérben zajlik az egyeztetés a költségvetésről, ebben Molnár Miklós alpolgármester is részt vesz. Puskás Tivadar március 27-re akarja összehívni a közgyűlést, hogy újratárgyalják a visszaküldött napirendi pontokat, de úgy tudjuk, megtárgyalhatják és adott esetben el is fogadhatják az éves költségvetést.

Ha ez megtörténik, akkor nem kell attól tartani, hogy a belügyminiszter gyámság alá veszi a várost, és befagyasztják az időarányosan járó állami támogatásokat.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés