Különös égi jelenség Szombathely felett

Jégkristályok okozták a halo-nak nevezett légköroptikai jelenséget.
 
 

Különös égi jelenség Szombathely felett

Jégkristályok okozták a halo-nak nevezett légköroptikai jelenséget.

Különös, nagy kört láthatott a Hold körül az, aki csütörtök este az égre tekintett Szombathelyen. Halojelenségnek hívják a légköroptikai jelenséget, és jégkristályok okozzák. Bár elviekben nem számít túl ritkának a 22°-os halojelenség, az, hogy a teljes kör minden része nagyjából egyformán fényesen látszik és hosszú időn keresztül, már nem olyan gyakori.

Halojelenség: Több típusa létezik, azonban mindet az 8–12 km magasban képződő fátyol- és pehelyfelhőkben levő jégkristályok okozzák a felső troposzférában. A kristályok alakja és különös rendeződése, valamint a fénysugarak beesési szöge egyaránt felelős a megfigyelt halo típusáért. A fénysugarak visszaverődnek és megtörnek, valamint szóródhatnak, mint a szivárvány keletkezésekor. A jelenség lehet rövidke (pár másodperces), vagy tarthat több órán át. Forrás: Wikipedia
 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 
 
  • 1charliefebruár.03.09:14ÚjVálasz

    Közép-Magyarországon is lehetett látni amíg a felhők nem jöttek.

     

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

 

 

Hirdetés
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés
 
 

Hirdetés