Ez a pingpongozó robot sokakat megizzasztana

Egyelőre passzív módban működik, vagyis nem nagyon tud alázgatni, de fogadunk, hogy hamarosan ennek is eljön az ideje.

Sok mindent hallottunk már robotokról: az biztos, hogy már régen nem csak a sci-fikben léteznek. Van, ami a Mars felszínét járja, vannak, amik takarítanak, vannak, amik folyamatosan taníthatók, vannak, amik egy házieb tulajdonságaival bírnak. Sőt, nem csak a Google öl súlyos dollármilliókat a robotiparba, de bolyais diákok már robotautót is fejlesztettek három éve. Szóval még Japánig sem kell mennünk, hogy valami robotizáltat lássunk.

Amit viszont ebben a videóban láthatunk, annál döbbenetesebb - fizikai értelemben nyújtott - robotteljesítményt kevesen mutattak még fel. Ulf Hoffmann az ötletgazda, egy német szerelő-mérnök, aki, ha hihetünk az alábbi felvételeknek, egy remekbeszabott asztaliteniszező robotot alkotott! A könnyű alumínium konstrukció (még mindig: persze csak ha hihetünk abban, hogy ez létezik) olyan légies mozdulatokat eredményez, hogy az ütő mögött akár ember is állhatna.

Nézzük csak:

Ja, és hogy miért a kétkedés? Hát azért, mert egy ilyen komoly projektet nem egy ilyen komolytalan blogban szoktak dokumentálni. A másik pedig, hogy a videó alatt számos kommentelő meg van róla győződve, hogy ez CGI (értsd: vizuális effekt), például nézzük csak meg, milyen tökéletesen mozdulatlan pozícióba tér vissza a robot minden ütés után. Van, aki azt is állítja, hogy egyetemen dolgozott nyolc éven át ipari robotokkal, és szerinte ez, amit látunk, egyszerűen lehetetlen. Persze neki sem szabad hinnünk, meg a videónak sem.

Hiszen ez az internet, ami tele van átveréssel.

Lehet továbbá, hogy ez a KUKA Robot Group vírusvideója, azé a cégé, ami viszont ténylegesen is megalkotott egy pingpongozó robotot - ami pedig hamarosan egy teljes mérkőzést fog vívni a német pingpongsztárral, Timo Bollal. Talán az sem véletlen, hogy ez is német, az is német, és a két videó kiélesítése között is alig egy hónap telt el.

Itt a meccs előzetese, a meccset magát pedig március 11-én láthatjuk majd ezen az oldalon. Csupa izgalom, csupa talány!

De az is lehet, hogy a fenti, egy szál garázsban forgatott, talán tényleg CGI-s kamuvideó az utóbbi videó milliós nézettségű sikerét próbálta csak meglovagolni. Ezt vagy megtudjuk, vagy sosem tudjuk meg, semmiben sem lehetünk biztosak, ahogy ezekben a klippekben sem - de hogy hamarosan a robotika a sportba is végérvényesen beteszi a lábát, abban majdnem biztosak lehetünk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Netről vezérelhető robotautót fejleszt két bolyais diák

Internetről vezérelhető robotautót fejleszt két szombathelyi, bolyais diák. Egy vígjáték adta az ötletet, de már működő prototípussal is büszkélkedhetnek a fiúk. Videónkban mesélnek erről.

Belevág a robotiparba a Google

A webes vállalat, aminek Android platformja a világ okostelefonjainak nagy részén fut, nemrég hét komoly robotipari céget vásárolt fel. Hetet. Szóval nagy terveik vannak.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű