Sár- és vízözön Kőszegen - Videók és képek a vízből

Percek alatt csapott le az ár Kőszegre a hegyekből. Az emberek nem hittek a szemüknek, amikor a sáros massza végighömpölygött az úton. Bozsok és Velem is úszik, a Gyöngyös patak rekordokat dönt a vízhozamával és a Rába is megmutatja a legcsúnyább arcát.
 
 

Sár- és vízözön Kőszegen - Videók és képek a vízből

Percek alatt csapott le az ár Kőszegre a hegyekből. Az emberek nem hittek a szemüknek, amikor a sáros massza végighömpölygött az úton. Bozsok és Velem is úszik, a Gyöngyös patak rekordokat dönt a vízhozamával és a Rába is megmutatja a legcsúnyább arcát.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Sár- és vízözön Kőszegen - Videók és képek a vízből

Percek alatt csapott le az ár Kőszegre a hegyekből. Az emberek nem hittek a szemüknek, amikor a sáros massza végighömpölygött az úton. Bozsok és Velem is úszik, a Gyöngyös patak rekordokat dönt a vízhozamával és a Rába is megmutatja a legcsúnyább arcát.

K.O.Szeg - Víz hömpölygött a belvárosban

Az idősebb kőszegiek sem emlékeztek a maihoz hasonló esetre, amikor szabályosan folyóvá változtak a kőszegi utcák. Ráadásul ez a rémálom most több órán át tartott. A hegyről lezúduló víz az egyik oldalról a Királyvölgyi utcán át érkezett Kőszegre. Ott felszabta az aszfaltot, bezúdult a pincékbe, majd a belváros felé haladt, a nyomában pusztítás, sár és mocsok maradt. A Hunyadi, Temető, Kálvária utca is sok vizet vezetett a belváros irányába. A Google Maps műholdképére pillantva szembeötlő lehet, hogy a tájvédelmi körzet magyar oldalán tarvágások láthatók. Ennek jelentőségéről majd később szólunk. Az egyik ismert kőszegi borharapó pince mennyezetig megtelt vízzel, ami egyenlő a totálkárral, hiszen gyakorlatilag a csatornából kinyomott szennyvíz is összekeveredett az esővel.

Lakások, pincék úsztak el és a város nagy része áram nélkül maradt, pedig a búvárszivattyúknak lett volna dolguk bőven. Sok helyen az ablakból egyszerűen az utcára, pontosabban az ott folyó vízbe öntötték a lakásokból, irodákból, üzletekből a vizet. A Pék utcánál egy élelmiszerüzletből is lapátolták a sarat. A Várkörön tavaly nyitott az egyik biztosítótársaság irodája. Nem csak a bútorok, de a számítógépek is újak voltak, sok közülük a földön működött. Egészen a vízbetörésig.

Áradó patak

A Gyöngyös patak vízszintje délután fél ötre átlépte a 4,15 métert, ami nagyon magas értéknek számít és több helyen csaknem kilépett a medréből. A Rába vízszintje Szentgotthárdnál egy óra alatt több mint 3 métert emelkedett, a legmagasabb, harmadfokú riasztást adták ki a folyóra. A kőszegi „cunami” utcaköveket, aszfaltdarabokat, növényeket sodort magával. Az anyagi kár a Kőszeg-hegyalján több százmillió forint lehet. A rendőrség nagy erőkkel vonult az áradat által érintett városba és községekbe. Nem csak a forgalmat kell irányítaniuk, de a rendet is fenn kell tartani az áram nélkül maradt részeken. A készenléti rendőrség járművei és emberei is megérkeztek Kőszegre 17 óra magasságában. Osztrák rendőrautót is láttunk a ma keletkezett lakótelepi „tó” mellett.

Segítőkész kőszegiek

A városban sokan kiveszik a részüket a romeltakarításból. Akiknek szerencséjük volt és házuk, lakásuk nem ázott be, azok közül sokan lapáttal, gumicsizmában indultak az idősek megsegítésére. Szobákból merték a vizet, kertekből, utcáról lapátolták a sarat. Mindez képgalériánkban is nyomon követhető. Az érettségiről hazafelé tartó diákok meghökkenve nézték, mi zajlott a városban, miközben ők vizsgáztak.

Fröcskölők és elégedetlenkedők

Nem csak pozitív dolgokat tapasztaltunk a bajban. Akadt olyan autós, aki nagy sebességgel hajtott el az utcát takarító emberek mellett, végig beterítve őket a sáros lével. Édesanyja valószínűleg sűrűn csuklott, mivel sokan és hangosan emlegették. Akadt olyan autós is, aki a tűzoltókat kezdte szidni, minek foglalják el a fél utcát az autójukkal és minek állnak ők maguk is az út szélén. A felháborodott autóst még az éppen töltött homokzsákok sem zavarták, amivel a tűzoltók a lakótelep felé vezető utcát védték a víztől.

Lehet felelős!

Egy természeti katasztrófa miatt általában nem keresnek felelősöket, kivéve, ha a valamivel jelentősen mérsékelni lehetett volna a károkat. Kőszegen két kérdést is alaposabban körül kell majd járni. Az egyik a csatornahálózat és a vízelvezető árkok állapota, a másik és talán ebben az esetben fontosabb a tarra vágott erdők a város felett. Felhőszakadás, nagy esőzés korábban is volt, de ilyen nagy sárfolyó, a várost fenyegető „cunami” még nem. Valószínűleg korábban a fák gyökerei megfogták a talajt, amit most könnyedén lemosott az eső. A város szélén a Bechtold látogatóközpontot estig védték homokzsákokkal a munkatársak.

Nézze meg videónk első részét Kőszeg belvárosából!

Úszó disznók

Velemben egyik olvasónk úszó disznókat látott, az ottani áradásban a sertések mellett szárnyasokat is menteni kellett. Ha Önök is készítettek látványos fotókat, kérjük küldjék el nekünk. Hamarosan videónk is felkerül az oldalra a kőszegi víz- és sárözönről.

Sár, víz és hatalmas károk - videónk második része Kőszegről

Szombathelyi veszély

Az elmúlt években minden nyáron "belefulladt" néhány autó a forgalmas Zanati út aluljárójába egy-egy felhőszakadásnál. Vonatkozó cikkeinknél több olyan képes helyszíni beszámolót és videót is találnak Olvasóink, ahol a méteresre duzzadt csatornalé autókat, buszt ejtett fogságba. Mindenkit óvunk attól, hogy felhőszakadás idején behajtson az aluljáróba, ha ott egybefüggő vízréteget lát. A hely csalóka, a sima pocsolyának látszó víz akár tetőig elnyelheti az autót!

Olvasónk, Ternyák Péter levele

Az egyik képen az az erdőirtás látható, ami a Kőszeg táblától is jól látható Kőszeg városa felett. A fene tudja, de lehet, hogy ennek is köze van ehhez az irdatlan vízmennyiséghez! :(((

A velemi polgármester azt mondta, hogy ő még ilyen vizet nem látott Velemben és a lezúduló víz 5 oldalról támadta meg a falut így esély sem volt az árvíz elhárítására. Volt olyan udvar, ahol a disznók is úsztak a vízben, valamint több hidat is alámosott és elvitt a megáradt patak, így azokon átmenni életveszélyes is lehet. Ezek egyes darabjait Kőszegszerdahelyen halászták ki a vízből. A két falu között hatalmas átfolyás van az úton. A vízben ott áll egy "ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV" tábla.

Az önkéntesek és a velemi lakosok hihetetlen erőfeszítéssel dolgoznak még most is az egész faluban. Most éppen a zsákokat töltik homokkal , hogy a következő adag víz minél kevesebb kárt tudjon tenni a településen.

A károk hatalmasak.

A volt Hotel Avar környékén állítólag félméteres kövek is voltak az úton! Nem lehet ráismerni arra a részre. Ezekről nincs fénykép, mert oda már nem lehetett felmenni kocsival.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 
 

 
 • 1kamcsatka2009június25.06:11ÚjVálasz

  MINDEN TISZTELETEM A TŰZOLTÓKÉ!!!
  ISMÉT BIZONYÍTOTTAK KŐSZEG,VELEM, CÁK, BOZSOK KŐSZEGDOROSZLÓ!!!!!!!!!

   
 • 2zizzu2009június25.06:49ÚjVálasz

  Nagyon sajnálom a Kőszegi- éskörnyékbeli lakókat. Mindenelismerésem a lakosoké, és a tűzoltóké.
  De egy dolog mellett nem szeretnék szó nélkül elmenni.
  A cikk írója a tarvágásokat emlegeti. Nekem nem sok közöm van az erdészethez, de rokonom dolgozik ilyen körökben.
  Jól emlékszem, hogy talán tavaly, vagy tavaly előtt mesélte, hogy az akkori nyári nagy viharok több száz, több ezer fát döntöttek ki a Kőszeg feletti heyen az erdőkben. Mivel sajnos mást nem lehett tenni, az elpusztult területeken tarvágást végeztek. Nem jókedvükben, hanem muszájból.
  Ez esetben a tarvágásokért nem egy vagy több személy a felelős, hanem maga a természet!

   
 • 3savas2009június25.07:41ÚjVálasz

  Tegnap a Ponchiter-ben nagyon eláztam!

   
 • 4charlie2009június25.08:59ÚjVálasz
  Idézet: zizzu
  Nagyon sajnálom a Kőszegi- éskörnyékbeli lakókat. Mindenelismerésem a lakosoké, és a tűzoltóké.
  De egy dolog mellett nem szeretnék szó nélkül elmenni.
  A cikk írója a tarvágásokat emlegeti.
  ...

  nem csak ott végeznek tarvágást ahol a fák állapota indokolja. Nagyon sok felé járok erdőkben, és olyan helyeken is mindent lepusztítanak, ahol nem indokolt.

  Ausztriába, Szlovéniába ilyet soha nem láttam, ott erdőgazdálkodást végeznek, nem tarvágást.

  http://www.panoramio.com/photo/22454991

  http://picasaweb.google.com/csardijanos/KoszegiHegyseg#5313361121885190258

  http://picasaweb.google.com/csardijanos/KoszegiHegyseg#5313361316012628050

  http://picasaweb.google.com/csardijanos/KoszegiHegyseg#5313362159552100994

  http://www.panoramio.com/photo/20097301

   

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

 

Hirdetés