Viharkörút kocsiáldozattal - méteres víz nyelte el a Thaliát

Berendelték a tartalékos tűzoltókat kedden este Szombathelyen, mivel annyi bejelentés érkezett az ügyeletre, hogy újabb autókat kellett munkára fogni. Megállás nélkül mentek a szivattyúk, fákat daraboltak a fiúk, és újabb autókat nyomorított meg, ejtett csapdába a Zanati úti aluljáró.

Több órán keresztül szakadt az eső kisebb megszakításokkal Szombathelyen. A tűzoltókhoz befutó sorozatos hívások miatt riasztani kellett a tartalékosokat. Vízszivattyúzás, fadarabolás, csatorna tisztítás és vízbefulladt autó kihúzása szerepelt az éjszakai programban.

Szombathelyi viharkörút, kocsiáldozattal
Tánczos Mihály

A Puskás Tivadar utca eleje is víz alá került, ráadásul egy autószerelő műhely is elúszott. Az aknákból nagy teljesítményű szivattyúk nyomatták ki a vizet órákon keresztül. Mint kiderült a szomszédos csatorna eldugult, a vízmű ügyelete pedig elérhetetlen volt. Amikor már két szivattyú sem bírta az iramot egy tűzoltó lemászott a csatornanyílásba és nagynyomású vízzel próbálta kitisztítani azt, ott tartózkodásunk ideje alatt sikertelenül. Közben a Praktiker előtti körforgalmat is elnyelte a víz. Az autósok motorháztetőig gázoltak a "folyamban". Sokan csak akkor szembesültek az áradattal, amikor kocsijuk megúszott a vízen.

Zárják le az aluljárót felhőszakadásban!

A nyugat.hu nem először javasolja, hogy nagy esők, huzamosabb felhőszakadások idején a rendőrség mérlegelés nélkül zárja le a Zanati úti aluljárót és a forgalmat tereljék el. Kedden este nagyon sokan pontosan tudhatták, mi fog történni, amikor folyamatosan ömlött az eső. De vajon elvárható-e az autósoktól, helyiektől, más településről érkezőkről, külföldiektől, hogy tudják: ilyen időben maximum kétéltűvel juthatnak a túloldalra? Kedden este sokan átjutottak - egy részük rendszám nélkül, mert azt leszabta a víz-, de sokan pórul is jártak. A szemtanúk elmondása szerint megdöbbentő látvány volt az összebicsakló csuklós busz, ami végül kitolatott, nekiütközve a betonfalnak, de a keresztben sodródó kenyérszállító sem volt hétköznapi látvány.

Szombathelyi viharkörút, kocsiáldozattal
Szombathelyi viharkörút, kocsiáldozattal
Tánczos Mihály

A legrosszabbul egy Renault Thalia sofőrje járt, akkor ért a szakadó esőben az aluljáróhoz, amikor tetőzött a vízszint a csatornában. A kocsi megállt az egy méter (!) mély vízben és a vízszint még mindig emelkedett. A csatornák nemhogy nyelték, inkább okádták magukból a zavaros vizet. A pórul járt autóban csak a tetőkárpit maradt szárazon, a kormányon, fejtámlán hordalék maradt a víz elvonulása után. A tűzoltók meg sem kísérelték kihúzni a víz alá került autót, nehogy elússzon és nekicsapódjon az aluljáró falának. A szennyvíz által elborított jármű feltehetőleg gazdasági totálkáros lesz. Az apadás után több rendszámot is összegyűjtöttünk az aluljáróban, majd leadtuk ezeket a rendőröknek. Mint tavaly, tavalyelőtt és azelőtt.

Ajánljuk a döntéshozók szíves figyelmébe az Özönvíz Szombathelyen és a Vizirally Szombathelyen című írásainkat. Rendben van, hogy az elmúlt 19 évben senki nem csinált semmi érdemit az aluljáróban, csak tervekről hallottunk (lásd az előző írásokat), de itt az ideje lépni valamit. (Az első lépés az aluljáró lezárása felhőszakadás idején, ismételjük magunkat.) A mostani esetben csak a sofőr feje látszott ki a vízből és először ki sem tudta nyitni az ajtót a nagy nyomástól.. Minimális képzelőerő birtokában mindenki próbálja maga elé vetíteni a képet, hogy a hátsó ülésen egy babaülés van, beleszíjazott csecsemővel. Nagyon elképzelhetetlen?

Szilvafa az úton

Szentkirályban egy gyönyörű, hatalmas, egészséges szilvákat termő fa borult az útra. Tulajdonosa csaknem megsiratta az éretlen terméstől roskadozó fa halálát. A tűzoltók felaprították az árok partjáról kidőlt fát. Az út túloldalán színültig volt vízzel a mély árok.

Szombathelyi viharkörút, kocsiáldozattal
Tánczos Mihály

Cikázó mennykő

Szemtanúk elmondása alapján villám csapott többek között a Markusovszky kórház egyik épületének tetejébe, a Széll Kálmán u 44. szám alá, valamint a Szent Gellért egyik tízemeletesébe. Károkról nem kaptunk hírt. Sok helyen rövid, 1-2 másodperces áramszünetek voltak a városban. Minden olvasónknak javasoljuk, hogy értékes elektronikai berendezéseikhez (számítógép, hűtő, multimédiás eszközök stb.) vásároljanak túlfeszültség-védelemmel ellátott csatlakozóaljzatokat, elosztókat. A már 2-3 ezer forintért beszerezhető eszközök megkímélik a berendezéseket a kisebb-nagyobb áramingadozásoktól, a komolyabbak pedig akkor is védenek, ha villámcsapás után nagyfeszültség húz át a vezetékeken. Két évvel ezelőtt villám csapott a szombathelyi nagytemplom tornyába, emiatt a környéken is komoly károk keletkeztek a műszaki berendezésekben. Ha hihetünk az előrejelzéseknek, akkor a nyáron még számíthatunk hasonló égi parádéra.

A Szombathelyi Tűzoltóság közleménye, kérése

2008. 06. 03-án 19.16-kor érkezett az első jelzés, mely szerint a Marsó Kft-hez ömlik be a víz.

Ezt további 16 követte, egészen hajnali 3 óra 23-ig munkát adva a készenlétben levő 16 és a szabadnaposok közül berendelt 8 fő tűzoltónak.

A legtöbb gondot a feltelt csatornarendszerből az alacsonyabb pontokon visszaáramló csatornalé okozta.

14 helyszínen vizet szívattunk, 1 helyen a Zanati úti aluljáróban egy személygépkocsit kellett kivontatni a vízből.

Egy fakidőlés is akadt az Ifjúság utcában.

A talajszint alatt kialakított helyiségek esetében (pince, garázs, lakószoba, stb.) az oda beáramló vízzel sajnos addig nem tudunk mit kezdeni, amíg a csatornarendszerből folyamatos a vízutánpótlás. Ezt a rendszerbe beépített visszacsapó szeleppel lehet megakadályozni.

Ha ez nem megoldható, a kárenyhítést nagyban megkönnyítheti ha az ilyen helyiségekben kialakításra kerül egy 40x40x40-es gyűjtőakna, ahol szivattyúval eltávolítható a víz.

A tűzoltóság eszközei nem alkalmasak 8-10 cm-es víz eltávolítására. Persze ez a víz egy 50 négyzetméteres helyiségben már 5 köbmétert jelent, ami nem kis mennyiség.

A bejelentett 14 helyszín közül 5 esetben nem tudtuk a "kis" vízmennyiséget eltávolítani.

Ha a fentieket figyelembe véve alakítják ki a talajszint alatti helyiségeket, akkor a segítségnyújtás is hatékonyabb és gyorsabb lehet, így mindenkihez időben érkezhetünk.

Sajnos ilyen esetekben egyszerre annyi jelzés érkezik, hogy várólistát kell kialakítanunk, természetesen előbbre helyezve a lakó vagy nagy értékek tárolására szolgáló helyiségek vízmentesítését.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kapcsolódó cikkeink

Hatalmas vihar volt Szombathelyen, Szőcén a ravatalozóba is villám csapott

Hatalmas esővel és sűrű villámlásokkal kísérve érkezett a vihar kedd este Szombathelyre.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű