Felhőszakadás: eltorlaszoltuk a Zanati utat és eltereltük a forgalmat

Önhatalmúlag keresztbe állt a négysávos Zanati úton és a Csaba út felé terelte a forgalmat sokat látott munkatársunk a vasárnap éjszakai felhőszakadás alatt. Előtte értesítette a rendőrséget arról, hogy feltehetőleg ismét gondok lehetnek az aluljáróban. Egy autós elhajtott a szürke Renault mellett, járművét tíz perccel később tűzoltók szabadították ki az emelkedő vízből.

Nem győzzük ismételni

Felhőszakadások alkalmával autótemetővé változik a város legforgalmasabb útjának egyik pontja, a Zanati úti aluljáró. Két irányból, a Zanati és Szent Márton út hosszú szakaszáról ömlik a csapadékvíz a legmélyebb pont irányába. Ráadásul ilyenkor a csatornákból is megindul a bűzös áradat és ahelyett, hogy a kanálisok elnyelnék a vizet, valami hihetetlen sebességgel öklendezik fel azt. A Nyugat.hu már sokszor hallatta a hangját azügyben, hogy a legalább öt percig tartó felhőszakadások idején az illetékesek – a Vízmű, vagy a rendőrség – zárják le az utat, de eddig semmi nem történt. Az autókban már sokmilliós anyagi kár keletkezett. Egy személyautót nemrégiben a tetejéig ellepett a szennyvíz, gazdasági totálkárossá téve azt.

A sofőr mégis belehajt a vízbe...
Két másodperccel a lefulladás előtt
Tánczos Mihály

„Világító felhők” Szombathely felett

Munkatársunk Zala megyéből tartott hazafelé a vakító villámokkal tarkított éjszakában, amikor felfigyelt egy nagy „világító” felhőre, kb. Szombathely felett. Balogunyomnál állt félre az autóval és állvány híján az autó tetejéről készített néhány felvételt az erős szélben. Az óra 22.30-at mutatott. A rendkívüli, éjszakai világosságot feltehetőleg a város fényei okozták, amelyek visszaverődtek az alacsony felhőkről. Emellett kb. percenként cikázó villámok is átszabtak az égen a felhők környezetében. Fotósunk egy sorozatot is készített 5 másodpercenként a felhőkről, de nem kattogtathatott sokáig, mivel felette is megnyíltak az égi csatornák és pillanatokon belül már a leggyorsabb ablaktörlőfokozat sem segített a kilátásban. Töltse le itt a sorozatból készített animációt flash , vagy animált gif formátumban!Ne felejtsék, a felvétel 22.30 után készült!

Irány az aluljáró

Mivel Szombathelyig szakadatlanul szakadt az eső, ezért a sajtómunkás a biztonságos otthon helyett a Zanati aluljáró felé vette az irányt. Ott azonban semmi érdekeset nem talált, a lejtős úton lezúduló víz csak az egyik szélső sávban állt meg, mint egy nagyobb pocsolya. Látvány híján a firkász haza indult, de félúton az eső jobban rázendített, így ismét megfordult és visszahajtott az aluljáróhoz. Ekkor már teljes szélességében kb. 10 centis víz fedte az aszfaltot, de ezen még vígan áthajtott mindenki. Így egy rendőrautó is, amelyik megállt a víz előtt, majd simán átment rajta. Munkatársunk elakadásjelzővel várakozó álláspontra helyezkedett a domb tetején. Ezt látva már több autós is megállt és inkább a Csaba út felé vették az irányt. Ők tapasztalt szombathelyiek lehettek. Néhány percen belül a vízszint drasztikus emelkedésnek indult.

A rendőrök kiérkeztéig munkatársunk zárta le az aluljáró felé vezető utat
Munkatársunk autója áll keresztben a Zanati úton - tettek a szavakon túl
Tánczos Mihály

Útzár önhatalmúlag

Egy Citroen sofőrje még nem ítélte aggasztónak a helyzetet. Bár megállt az éppen rendőrséget tárcsázó újságírónk autója mellett, mégis úgy döntött, hogy járműve simán megbirkózik ennyi vízzel. Nem lett igaza. Már nem ért át a „túlpartra”. A víz pedig csak emelkedett. (Nézze meg animációnkat a vízbe hajtó Citroenről !) Ekkor fordította keresztbe az úton az autóját tudósítónk és egy elakadásjelző háromszöget is kihelyezett az útra, hogy időben észleljék az útakadályt a közlekedők. A rendőrség kiérkezéséig kb. 10 autót terelt el a Csaba út irányába, köztük egy lengyel és egy osztrák autóst. A külföldiek feltehetőleg nem értették, miért tereli őket el egy civil, de inkább mentek a mutatott irányba. A rendőrök sem kockáztatták meg a vízi átkelést, több kilométeres kerülővel érkeztek vissza az aluljáróhoz, így már hivatalosan is lezárva az utat. Közben a tűzoltók partra segítették a most csak félméteres vízben álló járművet.

Most "csak" egy autót kellett menteni a tűzoltóknak
Tűzoltók a vízben
Tánczos Mihály

Havonta több alkalom

Már az idén is többször beszámoltunk elúszott járművekről. A megoldás valóban nem egyszerű, de az biztos, hogy valamit tenni kellene az áldatlan állapotok megszüntetésére és nem feltétlenül pontonhídra gondoltunk. A szombathelyi autósok zöme tudja, hogy felhőszakadásban jobb kerülni az aluljárót, de ezt nem lehet elvárni pl. a 86-os úton városunkba érkező hazai és külföldi sofőröktől. Ráadásul a nagy felhőszakadásban az sem látszik, mekkora vízbe hajtanak bele. Korábbi cikkünkben megörökítettünk egy méteres vízben rostokló autót is. A nyári hónapokban egyre többször kell számítanunk heves, a trópusokat idéző felhőszakadásokra. Ilyenkor pedig nem tehetünk mást, kerüljük a város legmélyebb pontját.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kapcsolódó cikkeink

Viharkörút kocsiáldozattal - méteres víz nyelte el a Thaliát

A tartalékos tűzoltókat is be kellett rendelni kedden este Szombathelyen. Megállás nélkül mentek a szivattyúk, fákat daraboltak a fiúk, és újabb autókat ejtett csapdába a Zanati úti aluljáró.

Viharos napokat élünk! – Vízirally Szombathelyen, és megdöbbentő pusztítás Nagykanizsán

Nézze meg videónkat, és olvassa el, miért kell még évekig félni a víztől a...

Szombathelyi özönvíz - foglyul esett utasok

Két órás esőzés bénította meg Szombathely közlekedését kedden délután. A nagy mennyiségű csapadék egy helyijáratos buszt is túszul ejtett, utasokkal együtt.

Ágyékig érő víz az aluljáróban – Özönvíz Szombathelyen

Az elmúlt napok kánikulái után sokan fellélegeztek, amikor csütörtökön délelőtt a tűző napsütés helyett...

Özönvíz a Zanati úton

Bár a kedd reggel szemerkélő esővel köszöntötte Szombathelyt, délelőttre már felszáradtak az utak. Így aztán nem csoda, hogy este jónéhány autós erősen meglepődött, amikor majdnem kerékközépig érő vízbe hajtott bele a Zanati úti aluljáróban, alaposan beterítve a szomszédos sávban haladó autókat.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű