Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szombathelyen villamoskarambol volt, erdei iskola lesz, és beindul a jégszállítás

De még az éjfél utáni muzsikaszót is betiltották. 1915 júniusában, azaz pontosan 100 éve erről szóltak a hírek.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fantáziánknak köszönhetően nem nehéz elképzelni, hogy egy reggel a rohanó XXI. század helyett az 1900-as évek elején ébredünk. Az ábrándozást megkönnyíti, ha kezünkbe vesszük a korabeli sajtó egy-egy példányát. Rögtön kiderül, mitől is volt hangos a száz évvel ezelőtti Szombathely.

Szülővárosunk, Szombathely, via Facebook

Beindul a jégszállítás

A szombathelyi polgárok régi álma valósult meg 1915 nyarán. A város vezetésének hathatós közreműködésével üzembe helyezték a jéggyárat komoly életszínvonalbeli és közegészségügyi fejlődést remélve működésétől. A jégszekrény- és jégvásárlás tudnivalóiról a helyi sajtón keresztül kapott tájékoztatást a lakosság.

A városi jéggyár junius hó 20-ra elkészül és a polgármester azt azonnal üzembe helyezi, ugy hogy e hónap vége felé a város közönsége vizvezetéki vizből készült tiszta és egészséges jéghez juthat. A városi hatóság törekvése arra irányul, hogy még a szerényebb anyagi helyzetben lévők is vásárolhassanak jeget. Evégből annak árát a kis mértékben való eladásnál kilogrammonként 3.2 fillérben állapitotta meg. A jeget 12.5 krammos tömlőkben készítik és az egyes háztartások részére kiszolgálható legkisebb mennyiség egy fél tömb, vagyis 6 és egynegyed kilogram, a mely kisebb háztartás szükségletét fedezi. Ennek ára 20 fillér. Husz fillérért tehát minden háziasszony megkaphatja a maga egy napi jégszükségletét. Az árban benne van a házhoz szállitás költsége is. A megrendelés alkalmával legalább 10 napra eső vételárt előre le kell fizetni. Evégből a hatóság 10-10 jegyből álló füzeteket nyomtat s a megrendelőnek a házhoz való szállitás alkalmával a város megbizottja a napi mennyiséget csak a jegy ellenében adhatja át. A jegyfüzetek ára 6 és egynegyed kilogramos jég után 2 korona, 12 és fél kgr.-nál 4 korona, 25 kgr.-nál 8 korona, 50 kgr.-nál 16 korona.

Természetesen egyszerre több és többféle jegyfüzetet is lehet venni, azért, hogy ha valakinek egyik-másik napon a rendes mennyiséget meghaladó jégre van szüksége, módjában legyen azt külön megrendelés nélkül a kocsistól megvásárolni.

A város a jeget az állandó meg rendelőknek délelőtt szállitja. Jegyfüzeteket e hónap közepétől kezdődőleg a fogyasztási adóhivatalban lehet váltani.

A polgármester a jégszekrények megszerzését is megkönnyiteni óhajtja. Evégből a város a megrendelt mennyiségnek megfelelő legjobb minőségü jégszekrényt szerez be és azokat a megrendelőknek julius hó 1-től kezdődő 12 havi részletfizetés ellenében adja el. A kisebb és nagyobb háztartásokra való tekintettel kétféle jégszekrényt árusit a város. Az egyik egy ajtós 3 rekesszel, a másik két ajtós, mind két oldalán 3-3 rekesszel. Mind a két szekrény felül nyitható. A felső tartány a tejnemüek részére szolgál. A kisebb szekrény ára 75 korona, a nagyobbé 114 korona. Az előbbinél a havi részlet 6 korona 25 fillér, az utóbbinál 9 korona 50 fillér. A szekrények mintája a városi fogyasztási adóhivatalban megtekinthető s ugyan ott a szekrényeket 5-én, szombaton déli 12 óráig meg lehet rendelni. Későbbi megrendeléseket a város már nem fogad el, mert a szállitás 3-4 hetet vesz igénybe.

Újra erdei iskola

A nyár beköszöntével, a háborús helyzet ellenére is kinyitotta kapuit a szombathelyi erdei iskola, amely az országban továbbra is egyedülálló módon gondoskodott a tüdőbeteg gyermekek ellátásáról.

Szülővárosunk, Szombathely, via Facebook

A TEVVE, mely a tbc. szülők gyermekeit rendszeres edzés, jó táplálkozás és egészséges fris levegő által akarja a jövőnek megmenteni, a mostani gondterhes napokban sem feledkezik meg azokról a satnya kis hajtásokról, kik ilyetén gondozást igényelnek. Erdei iskoláját, mely e minőségben elsőként dicsekedhetik széles e hazában, f. hó 5-én nyitotta meg ujból s adta át nemes rendeltetésének. A megnyitási aktuson özv. Szegedy Györgyné elnöknő és Gerlits Sándor igazgató-titkár mondott a gyermekekhez szivhez szóló szép beszédet, mely után a kicsikék hozzáültek ahhoz a villásreggelihez, mit Szegedy Gina hölgybizottsági elnöknő bőkezüsége juttatott nekik.

Villamoskarambol

Ritka baleset szemtanúi lehettek egy júniusi reggelen a Nádasdy utca környékén járók. Villamos villamossal „randevúzott”. A különös ütközést a zöldfülű villamosvezető számlájára írták, személyi sérülés nem történt.

Szülővárosunk, Szombathely, via Facebook

Ma reggel fél kilenckor az 1-es és a 3-as számu villamos kocsik összeütköztek. Szerencsére azonban nagy baj nem történt a szerencsétlenségből.

A 3-as kocsi a vasutnál volt, míg az 1-es kifelé igyekezett a vasutra. A Vörösmarty-utcai kitérőnél azonban hiába várta találkozóra a 3-ast, a kocsi nem jött. Később a kocsivezető észrevette, hogy az utca torkán levő kanyarodónál a 3-as felbukkant, de érthetetlen okból visszatért. A kalauz abban a hitben, hogy baj lehet a kocsival, meginditotta az 1-est a vasút felé.

Igy értek el a Nádasdy-utcai megállóig, mikor ujra észrevette a kocsivezető, hogy közeledik a 3-as. Meg akarta várni a megállónál. A 3-as azonban lassan jött, de a mint közelebb ért, fokozottabb sebességgel futott s bele is szaladt az álló 1-es kocsiba. hiába integettek vezetőjének, hogy álljon meg.

Szülővárosunk, Szombathely, via Facebook

Szerencsére leugráltak az utasok a veszély láttára s igy csak a kocsiknak támadt baja. Az ablakok betörtek s a kocsik elején levő lámpa és csengő teljesen összerongálódott, sőt még a kocsi eleje is elferdült kissé.

Az összeütközésnek abban található meg az oka, hogy Magyar Imre, a 3-as kocsi vezetője most tanulta csak a mesterségét s a mikor meglátta a szokatlan helyzetet, hogy a nyilt pályán szemben áll vele a másik kocsi, lélekjelenlétét vesztve fékezés helyett gyorsabb iramot használt s már nem lehetett elkerülni a karambolt.

Éjfél után nincs muzsikaszó

1915 júniusában lépett érvénybe egy, a háború indokolta korlátozás Szombathelyen. Nem, nem az energiával kellett spórolni, de még csak nem is az lisztadagok csökkentek. Tilos lett ellenben az éjfél utáni muzsikaszó!

Éjfél után tilos a cigányzene. Bölcs határozatot hozott városunk tanácsa, mikor elrendelte, hogy csak éjfélig huzzák a cigányok a kávéházban. Az egész polgárság belátja a korlátozás szükséges és méltányos voltát, sőt örült neki.

Egyeseknek esetleg némi anyagi károkat okoz, de ez nem vehető figyelembe. – Az egész országban lecsendesült az éjjeli élet, noha volna ok az örvendezésre, hisz mindenünnen győzelem, diadal híre érkezik hozzánk. Ha tehát majdnem minden városban korlátok közé szoritották a zenét, miért legyen épen a mi szép városunk kivétel?

A mikor apáink, testvéreink harcolnak, küzdenek, életüket és vérüket áldozzák a mi jövendő boldogságunkért, nem illő, hogy akik idehaza maradtunk, zene mellett töltsük az éjszakánkat.

Azok pedig, akik a korlátozásból kifolyólag kárt szenvednek, nyugodjanak meg és vegyék figyelembe, hogy háboru van és ebből ki kell nekik is venni a részüket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miről szóltak a hírek száz éve?

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra