Botrány a szombathelyi nyári színházban: Ladányi Imre színész tettleg inzultálta kollégáját

Fantáziánknak köszönhetően nem nehéz elképzelni, hogy egy reggel a rohanó XXI. század helyett az 1900-as évek elején ébredünk. Az ábrándozást megkönnyíti, ha kezünkbe vesszük a korabeli sajtó egy-egy példányát. Rögtön kiderül, mitől is volt hangos a száz évvel ezelőtti Szombathely.

Csak óvatosan az orosz hadifoglyokkal!

Az Orosz Birodalom legnagyobb teljesítménye volt a nagy háborúban az a Bruszilov tábornok által vezetett offenzíva, amelynek híre 1916 nyarán a Magyarországon dolgozó orosz hadifoglyok fülébe is eljutott. A sikerek nyomán támadt nyugtalanság miatt fokozott éberségre lett szükség.

Illusztráció
nagyhaboru.blog.hu

Az orosz foglyok, akármennyire jól bánnak velük itt Magyarországon, szívben és lélekben csak Oroszországhoz huznak. Ezt csodálni nem lehet, hiszen az orosz foglyoknak is van hazája… Az, hogy az orosz seregek offenzívát indítottak s hogy az offenzívának van némi sikere, az orosz foglyok előtt sem titok. A munkaadók, akik orosz foglyokkal dolgoztatnak, panaszkodnak arról, hogy mióta az orosz offenzíva megkezdődött, a foglyokkal nem igen lehet birni. Alig dolgoznak valamit, renitenskednek, állandóan összebujnak, suttognak. Kint a mezőkön attól tartanak, hogy ha be is takaritják a termést, az oroszok felgyujtják s most jobban őrzik foglyaikat, mint azelőtt.
A szökés is gyakori mostanában az orosz foglyok között. A szegény muzsikok hallják, hogy közelednek az orosz seregek, s próbálnak eléjük menni. Sokáig persze nem igen mehetnek a ruszkik, mert hamar nyakon csipik őket. A közönség azonban mindenesetre jól teszi, ha az orosz foglyokkal való érintkezésben némi óvatosságot tanusit s nem ruházza, nem pénzeli az oroszokat, mert ezáltal esetleg szökésüket segiti elő.

Le a rémdrámákkal a mozivásznakról!

Az élet bőven tartogatott hátborzongató részleteket ezekben az időkben, minek ezt a hangulatot a mozikban fokozni? A belügyminiszter intézkedett.

A belügyminiszter körrendeletet intézett a törvényhatóságokhoz, amelyben kijelenti hogy a mozgószínházakban tilos a rémdrámák előadása. Legutóbb ugyanis a cinkotai gyilkosságról is készültek felvételek, amelyeket egyes helyeken már be is mutattak. A belügyminiszter most nemcsak ezeknek az előadását tiltotta be, hanem minden olyan rémdráma előadását, amely különösen az egyszerübb nép erkölcseit veszélyeztetné.

Illusztráció
Nyugat.hu

A „megrontott” fagyi esete

Kamaszcsíny vagy szándékos károkozás? A végeredmény szempontjából mindegy. A fagylaltárus rosszul járt, de a fagyi megrontói sem kerülték el végzetüket.

Babsilov Milivoj fagylaltárus tegnap délután a Vizmelléken mérte a tikkadt embereknek fagylaltját. Amig az egyik házban járt az üzlet után két utcai suhanc a besózott jeget a fagylaltja közé szórta. A mintegy harminc kilogramm fagylalt igy teljesen hasznavehetetlenné válott, ami nagy kárt jelent a szegény fagylaltárusnak, aki elpanaszolta esetét a rendőrségen. A két csirkefogót a rendőrség nyakon csipte s majd ellátja a baját.

Illusztráció
Nyugat.hu

Gombára fanyalodó hivatalnokok

A háborús, rossz idők okozta elszegényedésnek sok jele mutatkozott. Csupán csak egy tünet volt az, hogy a hivatalnokréteg elkezdett gombát szedni. De erről a különös jelenségről a helyi sajtó is beszámolt.

A falusiak panaszkodnak, hogy a hivatalnok urak kijárnak az erdőkre és elszedik előlük a gombát. Öt-hat mérföldes utakat gyalogolnak, sőt vonaton még ennél nagyobb utakat tesznek meg, hogy a gombatermelő erdőségekbe eljutva, egy-egy füleskosárra való csirmagvas eledellel térhessenek vissza. Ez eddig még nem történt meg. A háboru és a nagy drágaság nemcsak kapát nyom a hivatalnokok kezébe, hogy konyhakertjeiket maguk megműveljék, de még keserü gombát is szednek. Hogy ennyire megkeseredett a hivatalnokok élete, nem hittük volna, de az ábra mutatja s ha a drágaság sokéig tart, utóbb megértjük, hogy hivatalos órán tul fát fürészelni is elmennek.

Lezuhant egy pilóta

1916 július közepén, egy szép nyári reggelen borzalmas baleset történt a szombathelyi katonai repülőtéren. A szerencsétlenségre nem volt magyarázat.

Lichtl József repülőezredbeli katona egyedül szállt fel az egyik gépen s a magasban keringett. A repülőosztag legénysége öt óra tiz perckor megdöbbenve látta, hogy a repülőgép kalimpálva zuhan le mintegy kétszázötven méter magasból. Egy perc alatt a földön terült el a gépmadár összeroncsolt, ellapult teste. Az előrohanó katonák a gép romjai alól Lichtl József pilótának már csak az összetört holttestét huzhatták ki. A délelőtt folyamán a polgári és katonai hatóság vegyes bizottsága szállt ki a szerencsétlenség szinhelyére. Megállapitották, hogy a gépnek a felszálláskor semmi technikai hibája nem volt s igy a szerencsétlenségért senkit nem terhel felelősség. A boldogtalan pilóta halálát koponyaösszenyomás okozta. A boncolást mellőzték.

Közbotrány rendőri asszisztenciával

Az 1916. július 14-ről 15-re virradó éjszakán, a kávéházak záróráját követő percekben, a szombathelyi Király utcán történt a felháborító eset. Íme a részletek:

Megbotránkoztató jelenetnek voltunk tegnap éjjel egy órakor szemtanui. Eljövén a záróra, a közönség annak rendje és módja szerint elhagyta a kávéházakat. Mint tudjuk, ilyenkor megélénkül pár percre a Király-utca. A nyugodt otthonukba térők nem számithatnak azonban arra, hogy a legforgalmasabb utcán olyan undoritó jelenetnek legyenek tanui, mint amilyennek voltak tegnap éjjel. Négy-öt kishivatalnok ugyanis, pityókásan hagyva el valamelyik kávéházat, az üzletvezetőség előtti lámpafényben sorban a járdaszélre állva végezte el azt a szükségletet, amelyre tisztességes emberek számára félreeső helyeket tartanak fenn. S ami a legkülönösebb, mindez rendőri asszisztálás mellett történt. A rendőr ugyan tiltakozott a lumpok közszemérmet sértő viselkedése ellen, de nem volt erélyes s azok zavartalanul hághattak ki a tisztesség és az erkölcs ellen a jelenlétében, amely ugy tunt fel, minta asszisztált is volna nekik. megdöbbentünk és elcsodálkoztunk, hogy ez Szombathelyen megtörténhetik. A legforgalmasabb utcán!

Botrány a színházban

S ha a botrányokból még nem lett volna elég, felidézünk egy esetet, amely a szombathelyi nyári színházban, a színfalak mögött, de a nézők füle hallatára történt meg 1916 nyarán.

Épületes szinházi botrány történt tegnap este a nyári szinházban. Moliére vigjátékában, A kénytelen házasságban frenetikus sikere volt Dózsa Jenőnek s amikor a közönség tapsait megköszönve betette maga után az ajtót, Ladányi Imre szinész tettleg inzultálta, amiből botrány származott, amely a nézőtérre is kihallatszott. A botránynak ma délelőtt a rendőrségen volt folytatása, amely kihágási eljárást inditott. A bizonyitások lefolytatása után a rendőrkapitány meghozta itéletét. Ladányi Imrét, aki az inzultust elkövette, 10 korona fő- és 5 korona mellékbüntetésre itélte. Faludy Kálmánt, aki az incidens után az egyik rendőrtisztviselővel szemben a hivatalos tekintélyt megsértette, 5 korona pénzbirságra itélte a rendőrkapitány. – A botrány miatt a szinigazgató általunk is legmélyebb sajnálkozását fejezi ki, hogy megtörténhetett, de erélyesen intézkedik, hogy hasonló eset elő ne fordulhasson.

Illusztráció
Nyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Miről szóltak a hírek száz éve?