Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Irtózatos katasztrófa az Oceánon

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fantáziánknak köszönhetően nem nehéz elképzelni, hogy egy reggel a rohanó XXI. század helyett az 1900-as évek elején ébredünk. Az ábrándozást megkönnyíti, ha kezünkbe vesszük a korabeli sajtó egy-egy példányát. Rögtön kiderül, mitől is volt hangos a száz évvel ezelőtti Szombathely.

Új rend a kaszárnyában

Alig vonultak el a 11-es huszárok, a Kőszeg felé vezető út menti laktanya az ulánusok otthona lett. 1912 áprilisában az új beköltözőkkel új rend lépett életbe a kaszárnyában. Amíg korábban civil legények is látogathatták a kantint, addig az új rend szerint tilos lett a bemenetel.

Huszárok száz évvel ezelőtt
Nyugat.hu

„Az 5-ik uhlánusezreddel ugy látszik uj szellem vonult be a Kőszegi-úti lovassági laktanyába, mit az alábbi eset beszédesen igazol.

Míg a snejdig 11-es huszárok állomásoztak Szombathelyen, a Kőszegi-úti laktanyának, főként a kantinnak ajtaja mindig nyitva volt a civilek előtt. A környékbeli falvak legényei, közte nem egy olyan, aki valamikor ebben a kaszárnyában katonáskodott, be-bejártak a tovább szolgáló bajtársakhoz, főként azonban a kantinba, ahol olyan „subikszot” lehet venni, amitől tükörfényes lesz a csizma.

Tegnap is két köveskuti legény ballagott be a kaszárnya udvarára. A kantinba akartak menni fénymázért. Nem először jártak már ott, hát bátran mentek, egyenesen a kantin felé. Egyszer csak eléjük toppan egy háromcsillagos altiszt s rájuk kiált horvát nyelven, hogy kifelé onnan az udvarról, parancs van rá, tilos a bemenet.

A két legény nem értette meg a zugsführer parancsát s tovább akartak menni, mire a zugsführer előkiáltott egy csapat uhlánust, letartóztatta a két legényt és bevitette őket az őrszobába. A laktanya-ügyeletes tiszt értesülvén az esetről, telefonált a rendőrségre, hogy van két civilfogoly, mit csináljanak vele.

Kisfaludy József rendőrkapitány nyomban intézkedett, hogy a két köveskuti legényt bocsássák szabadon a kaszárnyából, mire a zugsführer szélnek engedte őket.”

Vasvármegye reménysége: a selyemhernyó-tenyésztés

Magyarország a 19. század végétől Európa rangos selyemhernyó-tenyésztő országa volt, 1905-ben Olaszország és Franciaország után a harmadik legnagyobb európai selyemtermelőként tartották számon. Száz esztendővel ezelőtt ez az ágazat szép reményekkel kecsegtette a vasi gazdákat is.

„Vaskos kis füzetet hozott a posta tegnap a Vasmegyei Naplónak Szekszárdról. A magyar selyemtenyésztés országos felügyelője, Bezerédj Pál, min. tanácsos számol be benne ügyesen csoportositott, könnyen áttekinthető statisztikai kimutatásban Vasvármegye selyemtenyésztésének 1911-ik évi eredményéről.

A vasmegyei tenyésztők a mult évben 3816 kg. gubót termeltek, melyért 9521 koronát fizettek ki a szombathelyi és csákányi beváltó állomások. A selyemtenyésztés megkezdése óta 71 ezer 740 koronát tesz ki a gubókért és petékért kifizetett összeg.

Vasvármegyében a mult évben 3 szakember 10 községben tartott előadást a tenyésztők szakértelmének fejlesztése céljából s közel másfélszázezer darab 2-3 éves szederfacsemetét osztott ki ingyen szerte a vármegyében az orsz. felügyelőség.

A szekszárdi orsz. felügyelőség mint értesültünk, a legközelebbi jövőben intenziv agitációt fog kifejteni vármegyénkben a selyemtenyésztés fellenditése és megkedveltetése érdekében.”

Hírek a Titanicról

Száz esztendeje süllyedt hullámsírba a Titanic, kora legnagyobb utasszállító óceánjárója. A katasztrófáról a vasmegyei újságok is döbbent hangvételű írásokban számoltak be. Az első híradás így hangzott a Vasmegyei Napló hasábjairól olvasva:

„Irtózatos katasztrófa történt az Oceánon. A világ legnagyobb hajója, a Titanik a newfoundlandi partokhoz közel összeütközött egy uszó jégheggyel és elsüllyedt. Ezerötszázhuszonöt ember a hullámsirba veszett. A borzalmas esetről az alábbi szükszavu táviratok számolnak be:

Eredeti kép a Titanicról
http://titanicmemorialcruise.co.uk

London, április 16. A Titanic tegnap éjjel 2 óra 20 perckor (amerikai idő szerint 8 és 9 óra közt) elsülyedt. A White Star Line hivatalos jegyzéke szerint 2200 ember volt összesen a Titanic-on, utasok és legénység, ezek közül csak 675 menekült meg. A menekültek csaknem kizárólag asszonyok és gyermekek.

Newyork, április 16. Az Olimpie jelenti, szikratáviróval Cape Raceba. A midőn a Kárpátia gőzös szürkületkor a baleset helyére érkezett, csak a csónakokat és hajóroncsokat talált.

London, április 16. A Titanic rakománya rendkivül értékes volt. Volt rajta körülbelül ötvenezer zsák kávé és ötvenezer láda tea. azonkivül száz millió értékü gyémánt és drágakő. az utasok ékszere is körülbelül száz millió márka értéket képviselt. Mind ez a sok kincs most a tenger fenekén van.

Berlin, április 16. A katasztrófa alkalmával odaveszett a milliárdos Astor és William Stead, a hirneves angol iró, továbbá egy verzió szerint Vanderbilt is. A megmentettek szörnyü dolgokat beszélnek el a hajón uralkodó pánikról.”

Az újság hetekig írt a Titanic-kal kapcsolatos hírekről. A lap előfizetői és vásárlói olvashattak az elveszett milliomosokról, a katasztrófa okáról, a későn érkező segítségről, a Carpathia New Yorkba érkezéséről, a megmenekültek beszámolóiról, a kapitány állítólagos öngyilkosságáról, a felelőtlen matrózokról, a szakszerűtlenül intézkedő legénységről, a káoszról.

Régészet anno

Azt mondják, hogy Szombathely belvárosában bárhol ásni kezdenénk, előbb-utóbb ókori leletekre bukkannánk. A Fő tér ma is impozáns épülete, a takarékpénztár száz évvel ezelőtti építkezésének földmunkálatai során is 1800 évesnek becsült kőleleteket találtak az ásással megbízott munkások. A hatalmas kőkoporsó és kőoszlop sok látogatót vonzott az építkezés helyszínére.

„A szombathelyi takarékpénztár Horváth Boldizsár-téri épitkezésénél a munkások csákánya tegnap délben fundamentum ásás közben egy hatalmas henger alaku, simára csiszolt kőoszlopra bukkant, mely mintegy öt méter mélységben feküdt a földben kőtörmelékek között. A hatalmas kőoszlop, mely mintegy 20-25 mázsa sulyu lehet, két méter hosszu s körülbelül 1800 év óta heverhet a föld mélyében.

A régi római világból való oszlopot, mivel ekkora kőtömegnek kiemelése és muzeumba szállitása sok pénzbe kerülne és mert alig különbözik azoktól a régiségektől, melyet országszerte százával találnak, minden valószinüség szerint lent hagyják továbbra is a föld mélyében, mely esetben ismét szép pár évszázad elmulik addig, míg a kétévezredes régiség ujra napvilágra fog kerülni.

Tegnap egyébként több ilyen régiség is bukkant elő ásás közben. Igy találtak a munkások többek között egy hatalmas vályualaku kőkoporsót, mely mintegy 2 méter hosszu s 4 mázsa sulyu lehet. Ez a lelet szintén a régi római világból való (Krisztus születése után 100-ból) – igy 1800 éves ez is, azonban aligha most került először napfényre, amit az is igazol, hogy ez a kőmonstrum egy régi, beomlott csatornanyilás szájánál hevert, melyet valószinüleg vizelvezetésre használtak, aztán hogy évszázadok multán beomlott a csatornanyilás, otthagyhatták a követ is a föld mélyében. A koporsó anyaga mészkő s falai semmiféle jelet vagy felirást nem tartalmaznak.

A munkások az érdekes, két évezredes régiségeket kiemelték a mintegy 4-5 méter mélységből s tegnap már több százan tekinthették meg a hatalmas kőoszloppal együtt.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miről szóltak a hírek száz éve?

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra