Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

105 lakó és 49 gondozó kapta el a vírust egy soproni idősotthonban, 12-en meghaltak

A hozzátartozóknak nem mondta meg az adatokat a soproni igazgató, Széll Bernadett kérdéseire válaszolt Müller Cecília.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

"Helyi civilek kerestek meg azzal, hogy a Soproni Szociális Intézmény – Idősek Otthonában, aminek fenntartója a soproni önkormányzat, nagyon súlyos a helyzet és a hozzátartozók nem kaptak tájékoztatást" - írja közösségi oldalán Szél Bernadett független országgyűlési képviselő. Amit nem árult el a Soproni Szociális Intézmény sem a hozzátartozóknak, sem a helyi sajtónak, azt őszintén leírta válaszában Müller Cecília országos tisztifőorvos. - írja az enyugat.hu .

Merthogy minek is eltitkolni a valóságot?

Szél Bernadett posztjában azt írja:

"Beszámolók szerint az otthon nem volt elérhető telefonon, és mivel látogatási tilalom van érvényben, a rokonok gyakorlatilag semmilyen információhoz nem jutottak hozzá. Nyilvánvaló, hogy brutális nyomás alatt vannak ezek az intézmények, de az aggódó hozzátartozók korrekt tájékoztatását minden körülmények között meg kellett volna szerveznie a vezetésnek. Információim szerint a helyi felháborodás nyomán végül sikerült elérni, hogy ez megtörténjen. A teljes képhez viszont hozzátartozik az is, hogy hányan és milyen körülmények közt fertőződtek meg az otthonban, hányan hunytak el és hány gondozó végzi ebben az időszakban az idősek ellátását. Ezeknek az információknak a tudása elengedhetetlen ahhoz, hogy lássuk: megfelelő ellátást kapnak-e a beteg, idős emberek az otthon falai között. Ezért is kerestem meg Müller Cecíliát részletes adatkéréssel".

Müller Cecília válaszában azt írta, a 230 fős intézményben 105 gondozott, továbbá 49 gondozó kapta el a vírust, jelenleg is 105 gondozott és 46 gondozó fertőzött. Közülük jelenleg hárman vannak kórházban. Eddig 12 fő COVID-19 fertőzött gondozott hunyt el . A többi kérdésre Szél nem kapott választ: teszteltek-e, megtörtént-e a fertőzöttek megfelelő izolálása és biztosított-e a szükséges számú szakszemélyzet a gondozottak ellátására? Holott az érintett hozzátartozóknak joguk van tudni, hogy milyen ellátást kap a beteg rokonuk.

"És még egy: jól emlékszünk rá, a járvány tavaszi hullámában milyen naprakész adataink voltak a Pesti úti idősotthonról, mert Müller Cecília akkor feladatának érezte azt, hogy informálja a közvéleményt arról, hogy az ellenzéki vezetésű fővárosi önkormányzat fenntartásában levő otthonokban milyen a vírushelyzet. A második hullámban már érdekes módon eltűntek ezek a tájékoztatók, sőt: hiába próbáltam adatkérésben megtudni, hogy mely szociális intézményben van jelen a vírus és ez hány embert érint, nem adták ki az adatokat. A mai napig nem tudjuk azt sem, hányan hunytak el idősotthonokban" - zárta posztját az országgyűlési képviselő.

Müller levele
Facebook
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés

Covid 19

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra