Szlávik János a fedélzeten: „Hihetetlenül gyorsan terjed az Eris”

Az infektológus főorvos hangsúlyozta ugyanakkor egyelőre nincs járvány.

Augusztus óta jelen van az új omikron-vírusvariáns, az EG.5 vagy más néven Eris. Az új változat hihetetlenül gyorsan terjed, szeptemberre a megbetegedések többségét már ez okozza - mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa a Hírtv-ben, amit az infostart.hu szemlézett.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez a változat nem okoz súlyosabb megbetegedést, mint a korábbiak. Jellemző tünetei a torokfájás, láz, orrfolyás, ízületi fájdalom. Vagyis hasonlítanak a hagyományos influenzához - tette hozzá.

Szlávik János elmondta, hogy egyelőre nem emelkedik érdemben a kórházban fekvő betegek és a halálos áldozatok száma. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez nem jelenti azt, hogy a jövőben nem lesz másképp.

Azt mondta, hogy egyelőre nincs járvány, de a fertőtlenítés, a rizikócsoportba tartozók számára az oltás fontos, aki pedig beteg, maradjon otthon.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai szerint a 36. héten tovább emelkedett a koronavírus örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja a szennyvízben.

A mintavételi helyszínek több mint felénél a tendencia stagnáló, ugyanakkor emelkedés figyelhető meg Budapest Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, továbbá Debrecenben, Győrben, Kaposváron, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron és Szombathelyen.

Közölték azt is, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 17 helyszínen az "emelkedett", öt településen pedig a "mérsékelt" tartományba esik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19