Újra kellene oltani a magyarokat – mondja a szakértő

Egyelőre nem tudni arról, hogy Magyarország milyen oltóanyagot rendelt vagy rendelhet az őszi szezonra.

A 60 év alattiaknál sürgető az immunitás megerősítése, mert védettségük az idő múlásával csökkent – a többi között ez derült ki a Covid-19 elleni védőoltások eredményességét elemző kutatásból.

A hazai háziorvosok bevonásával készült vizsgálat tanulságait Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriumának igazgatója ismertettet az IME járványügyi konferenciáján – írja a Népszava.

A szakember elmondta: a 60 felettiek védettségének becsült értéke „közepesen magas” (56,5 százalék). Összességében viszont kijelenthető, hogy az átoltottság és az immunitás, amit a védőoltásokkal a hazai lakosság az elmúlt években megszerzett, „korosodik”, azaz vészesen gyengül.

Az oltások megerősítését ajánlja az omikron alvariánsaira frissített vakcinákkal az idei őszi-téli szezonra valamennyi nemzetközi járványügyi szervezet – emlékeztet a lap.

A Népszava próbálta megtudni a magyar járványügyi hatóságtól, hogy lesz-e újabb oltási kampány, illetve hol és milyen vakcinát kaphat a lakosság.

A többi között azt írták: „Magyarországon a Covid-19 fertőzések döntő többsége jelenleg sporadikusan (elszigetelten) fordul elő, az új koronavírus országos járványos terjedése nem tapasztalható. Az oltás továbbra is kérhető. A koronavírus elleni védőoltások, illetve a koronavírus omikron variánsa elleni Pfizer-vakcina az oltópontok mellett a háziorvosoknál is elérhető.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19