Virág-kedvelő betörők, hajléktalan menedzser

Több különleges esetet is megismerhettünk a Szombathelyi Rendőrkapitányság tegnapi sajtótájékoztatóján.

Kedvező statisztikák
Az elmúlt két évben 13 százalékkal csökkent Vas megyében a betöréses lopások száma, 2002-ben már csak 530 alkalommal került sor efféle bűncselekményre szemben 2001-el, amikoris 611 esetet jelentettek. Ebbe beleértendőek a lakás-betörések is, ezeknek a száma még nagyobb mértékben, 164-ről 127-re, vagyis több mint 18 százalékkal csökkent. Nagymértékben elszaporodtak azonban az épülő házakba való betörések és az üzlet-feltörések. Köszönhetően egy hat főből álló bűnszövetkezetnek, akiket a napokban sikerült csak kézre keríteni.

Virág-kedvelő betörők
A rendőrség által nemrégiben felállított figyelőszolgálat segítségével a múlt héten egy élelmiszerbolt közelében állították elő a hat gyanúsnak tűnő egyént. Mint kiderült, alaposan gyanúsíthatók 11 rendbeli különféle tulajdon ellen bűncselekménnyel, amelyekkel 3,5 millió forint anyagi kárt okoztak.
Négyüket régi ismerősként üdvözölhették a rendőrség munkatársai, hiszen volt köztük, aki kilenc, egy másikuk pedig már négy ízben volt bűntetve. A hat gyanúsított Szombathelyen, illetve a város körüli falvakban lakott és mindnyájan 28-30 év körüliek. Kettejük rendelkezik (rendelkezett) állandó munkahellyel és szintén kettejüknek családja is van.

Ahogy a rendőrség szóvivője fogalmazott: "előszeretettel időzítették a bevásárlásaikat az éjszakai órákra, de akkor sem valamelyik éjjel-nappali boltot keresték fel, hanem kizárólag zárva tartó üzleteket". Az egyikük nemrégiben szállítóként dolgozott, így mindegyik üzlet bejáratához rendelkeztek kulccsal, a behatolások során pedig igyekeztek nem hagyni nyomot - legfeljebb egy hónapra való élelmiszert és kisebb mennyiségben különböző árukat vettek magukhoz. Ezért volt, hogy a nyitásra érkező alkalmazottak sokszor észre sem vették az éjszaka keletkezett hiányt.

Továbbá előszeretettel hatoltak be őrizetlenül hagyott épülő házakba - többek között Szombathely, Balogunyom és Vasszécsény területén -, és mindent elvittek, ami mozdítható volt, beleértve a téglát, az ajtókat és a csaptelepeket is. A lopott portéka egy részét felhasználták a csoport egy tagjának építkezésénél, a felesleget pedig értékesítették.
Érdekesség, hogy szinte az összes betörést valamilyen virágról elnevezett utcákban követték el, bár lehet, hogy ez nem szándékos választás, csupán a véletlen műve volt. Több lakás-betörést is beismertek, de a számlájukra írható a szombathelyi és a vasszécsényi Tüzép kirablása, és egy nyitva felejtett személygépkocsiból több mint 300 ezer forint eltávolítása is.

Diplomás, hajléktalan csalót fogtak
A gárdonyi rendőrség fogta el a múlt héten azt a csalót, aki magát a Magyar Televízió munkatársának kiadva összesen közel 400 ezer forinttal károsított meg három szombathelyi és az ország szinte teljes területét lefedve további több mint 25 üzletet. A 29 éves hajléktalan - de főiskolai, menedzseri diplomával rendelkező - fiatalember többek között egy szombathelyi menyasszonyruha-boltot károsított meg, ahol az MTV Főtér című műsorában ajánlott megjelenési lehetőséget, és a szerződés aláírása után rögtön el is kérte a forgatáshoz elengedhetetlenül szükséges kazetta árát, vagyis 14700 forintot. A forgatócsoport azonban sose érkezett meg...
Az elkövető szintén nem először találkozik a büntetés végrehajtással: két alkalommal már elítélték hasonló bűncselekményekért, melyeket ugyanezzel a módszerrel követett el.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű

Valódi tájékoztatásra vágysz? Vagy elég a propaganda? Dönthetsz! Támogasd a Nyugat.hu-t