Pancsolás újra, avagy: Tófürdő-avatás, kettes ütem!

Bár szerettük volna, polgármesterünk és Kiss Péter miniszter nem a csúszdáról lecsúszva szakította át a szalagot...

A Tófürdő tavalyi megújulása után az ideit megnyitását maga Bóna Márta sem időzíthette volna jobban. A lubickolás helyszíne Szombathely, a Kenderesi út, és benne az akvapark, verőfényben, a bejáratnál a kijelző 31 fokot pislog. A II. ütem befejezésének örömére Szombathely apraja-nagyja kivonult. A medence-avató előtt fél órával már pingvin-mód, szorosan egymás nyakában gyűlünk a gyepen. A protokoll-sereg a kalandmedence szegletében, napernyő alatt tömörül. A kontraszt festői, nyakkendős-komoly zakós úriemberek között bikinis kiscsajok és fürdőgatyás kölykök rohangálnak. Izgalmas színt hoznak a medence oldalában székelő szekrényméretű legények, akik, mint később kiderül, profi vízipólósok, és a hacacáré után meccset is játszanak.

Dupla Savaria Fórum, a Vangelis meg sehol
A hivatalos forgatókönyv szerint, nézem a programot épp a "vendégek érkezése - meghívó szerint (aláfestő zene - Vangelis), sajtóanyag kiosztása" című fejezetnél tartunk. A pr-anyag valóban a kézbe kerül (a prospektus hiányzik, így az Eu-ba?), csinos óriásmappa, benne egy flopi, egy rövidke fénymásolat és két darab azonos keltezésű Savaria Fórum, a Vangelis meg sehol. Söröznénk, a hab csigamód csordogál a csapból, győzzük kivárni. Visszaevezünk hát a protokoll-szegletbe, következhet a "táncbemutató az új medencék kiszögelésein" című egyfelvonásos produkció. Az állig öltönybe zárt hivatalos közeg előtt falatnyi lányocskák, alig-bikiniben erikaszí-módra lejtik a fél-erotikus táncot. Hiába lesem, a "sellők kiúszása a lépcsőbejáróhoz" című látványelem elkerüli a figyelmem, helyette jön a Himnusz. Van itt lendület, "Hajrá magyarok!" - érzékenyül el félhangosan egy fürdőgatyás fazon.

A polgármester és a kancelláriaminiszter nem csúszdázik
Csalódás, a sokat sejtető "bevonulás fürdőruhában (aláfestő zene - Queen: We are the Champions) című attrakció valószínűleg kellő lazaság hiányában elmarad. A kicsiny színpadon a létesítményt a közönségnek, meglehetősen szokványos módon átadja: Kiss Péter, kancelláriaminiszter és Dr. Ipkovich György, Szombathely polgármestere. Pár dicsérő mondat a fürdőnek, egy kis közbeékelés a nyugat-királynőjéről és a turizmus fontosságáról, az új regionális szerepről, majd csöppnyi Eu-zás és már jöhet is a szalagátvágás. Még nagyobb lesz a csalódás, hiába izzítjuk a kamerát, a politikusok egyszerűen csak fogják az ollót, mosolyognak, és átvágják. Kész átverés, legalábbis, ahhoz képest, amit nekünk ide beígértek: "polgármester és a kancelláriaminiszter csúszdáról lecsúszva átszakítják a magyar nemzeti színű szalagot/kifeszített grafikát."

Egy csónakban evezünk!!!
Tikkadtságnak vége, lezárásként csemegét is kapunk, hat képviselő fürdőgatyásan, szabadon választott mezekben, egy-egy gumicsónakban végigevickél a kalandmedencén. A jelszó: egy csónakban evezünk, és hogy szó ne érje a ház elejét, a programocska utasítása ellenére a "kormánypárti, ellenzéki és független" hajók legénysége egységben, politikai hovatartozástól függetlenül, vegyes párosban küzd a pezsgős sodrással. Ó szóle míó, ringanak az evezőkkel bajlódó politikusok csónakjai, a bokorban hátul Pavarotti pironkodik...

"A kis gyerekek vezényszóra elfoglalják a kismedencét"
A kisgyerekeknek vezényszó sem kell, tudják mi a pálya, csapatostul rohanják meg a medencét. Csobbanunk mi is, nagyobbacskák, kevergünk, fortyogunk az élményben, mint csibehús a rotyogó fazékban.

Háttéranyag a szombathelyi Aquaparkról
Közel 1, 2 milliárd forintos költségvetésből, két ütemben idén tavasszal befejeződött a szombathelyi Tófürdő felújítása. Tavaly, az építkezés első részében átadtak egy nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas szabványos méretekkel rendelkező nagymedencét, egy strandmedencét, és egy csúszdamedencét, amelyhez négy darab, tizenkét méter magas csúszda tartozik. A beruházás második ütemét télen folytatták. A munkálatokat az önkormányzat tulajdonában lévő Városgazdálkodási Kft. megbízásából, az Alterra építőipari Kft. végezte el összesen 480 millió forintból. A kiépített strand területe az új medencékkel és sétányokkal a duplájára nőtt, felújították a fogadóépületet és parkosították a bejárat előtti teret. Új vizesblokk épült hideg-melegvizes zuhanyzókkal, amelyeket a mozgáskorlátozottak számára is hozzáférhetővé tettek. Az öltöző összesen 820 strandolót fogadhat, 500 fogas és 320 zárható szekrény áll a vendégek rendelkezésére. A szombathelyi Tófürdőbe a tervek szerint idén nyáron legalább százezren látogatnak el.

Kalandmedence
A szombathelyi Aquapark két új medencével bővült. Az idei építkezés fő látványossága a 800 négyzetméter területen elhelyezkedő kalandmedence lesz, amelyet extra szolgáltatásokkal szereltek fel. A vadvízi élményt sodrófolyosó biztosítja, de ezen kívül még tíz, számítógép által vezérelt különféle funkciót is beépítettek. Zuhanyok, pezsgőágyak, és masszírozó ülőpadok teszik komfortossá a strandolást.

Akciómedence gyerekeknek
A kifejezetten a felnőttek számára épített kalandmedence szomszédságában a gyerekek saját fürdőalkalmatosságot kaptak, amely 180 négyzetméteren terül el. A legkisebbek egy harminc centiméter mély pancsolóban játszhatnak, míg a nagyobbak akciómedencét használhatnak. Itt, a fél méter mély medence közepén egy magasabban fekvő, a szakemberek által csak tocsogónak nevezett, vártoronyra emlékeztető elemet alakítottak ki, ahonnan minicsúszdával lehet lejutni az alsó szintre. A teljesebb szórakozáshoz vízgombát építettek. A medencék vizét állandó hőfokon tartják: a kalandmedence 24-27 fokos lesz, a gyerekmedencét melegebb, 28-30 fokos vízzel töltik fel.

További képek

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű