Szombathelyi fiú tragédiája az Alpokban

Tóth Csaba 150-200 métert zuhant és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy esélye sem volt a túlélésre.

Három szombathelyi   férfi indult  vasárnap reggel az ausztriai 2369 méteres Hochtor csúcsának megmászására. A mészkőhegység meredek letöréseiről híres, legkönnyebben mászható útja is kötélmászás-technikát  igényel. A rossz időjárás miatt Berta Norbert, a városi  televízió munkatársa meggondolta magát és egy menedékházban maradt, társai  azonban elszántan nekiindultak az embert próbáló feladatnak.

Egy sziklaormom fagyoskodott
Délután   négy óra  tájban a születésnapját "ünneplő" Szabados Tibor (37) telefonon kért segítséget Magyarországról,  mivel  társa, Tóth Csaba kétszáz méterrel a csúcs alatt "kicsúszott"  és  megszakadt vele minden kapcsolat.
A steier hegyi mentők   a riasztás után  azonnal a bajbajutottak felkutatására indultak,  de a rossz időjárás és a  sötét miatt csak gyalog. Szabados Tibort hétfő hajnalban sikerült levinniük egy  menedékházba, a hegyimentők tájékoztatása alapján egy kb. 2 négyzetméteres sziklaormon vészelte és fagyoskodta át az éjszakát. Mivel a balesettel végződött hegymászótúrát egynaposra tervezték a   magyar fiúk, ezért nem vittek magukkal tartalék meleg holmit  és hálózsákot sem.  Ezt a profi hegymászók végzetes felelőtlenségnek tartják. Szerencséjére épp meleg front érkezett az Alpokba, így nem hűlt ki. Az osztrák és a magyar hegyimentők pedig telefonon tartották benne a lelket.  Tóth Csaba után pedig reggel indult helikopterekkel a  kutatás.

"Ne izgulj, majd küldök neked a csúcsról  SMS-t"
Magyarországról négyfős  mentőcsapat érkezett a helyszínre, akik   szintén bekapcsolódtak  a keresésbe. Információink szerint azonban a   profi  felszereléssel ellátott osztrák hegyimentők nem örülnek az egyéni akcióknak. A helyismeret és kellő felszerelés nélküli   mentők ugyanis akár saját maguk is bajba kerülhetnek a  veszélyes sziklákon a szakadatlan hóesésben.

A szerencsétlenül járt hegymászó társának édesapja, Szabados  Károly csak  hétfőn értesült arról, hogy fia bajba került. Reggel látta  ugyan a   televízióban a híreket, de nem gondolt semmi rosszra. Kisebbik fia   telefonálta meg neki a hírt és azt is, hogy  Szabados Tibor biztonságban van. Bár mobilon nem tudták  elérni, mégis megkönnyebbültek. Az asztalosként dolgozó  Szabados  indulás előtt még viccelődött egyik kollégájával, aki  megpróbálta  lebeszélni őt a rossz idő miatt: - Ne izgulj, majd küldök neked a csúcsról  SMS-t - nyugtatta meg barátját. Nem neki lett igaza.

Részt vett a Mont Blanc expedícióban, megfelelő volt a felszerelése, mégis bekövetkezett a tragédia
Tóth Csaba, az ismert szombathelyi számítógép kereskedő fia a Berzsenyi Dániel Főiskola egyik stúdiójában dolgozott technikusként. Korábban részt vett egy Mont Blanc expedícióban. Felszerelését az osztrák hegyimentők megfelelőnek minősítették. Halála előtt néhány nappal írás jelent meg a tollából az Albatrosz c. főiskolai lapban, amelyben a hegymászás szépségeiről írt: "...1600-3800 méterig gleccserek hátán haladtunk, megbízható kötelekkel egymáshoz kötve, hogy egy megbúvó gleccserhasadékba csúszva megtarthassuk egymást. Valódi kötéltársaság ez, az egymásért felelősséget vállaló férfiak barátsága, kik a legádázabb küzdelemben is kitartanak a bajtársiasság elvei mellett..." A teljes cikket itt olvashatják Tóth Csabát egyébként különleges tehetségű, újabb és újabb kihívásokat kereső fiatalemberkét jellemezték ismerősei.

Vigyázatok szombathelyiek!
Három hónapon belül három magyar hegymászó tűnt el Ausztriában az Alpokban. Közülük kettő szombathelyi. Rábai  Péter  szeptember 19-e után nem adott magáról életjelet, a mai napig  nem került elő. Tóth Csaba (23) vasárnap "csúszott ki"  a Hochtor  hegygerincéről  és hétfőn, nem sokkal dél előtt  bukkantak rá helikopterrel a hegyimentők, de már csak a holttestét  tudták elszállítani..

A hegymászás nagyon veszélyes dolog - mire vigyázzunk?

A Szombathelyi   Alpin Egyesület (SzAE) tagjai  nem ismerték a szerencsétlenül járt hegymászókat és azok tanácsot sem kértek a profiktól. Pedig, mint mondták, az egyesületnél lebeszélték volna őket a tervükről, mivel az ő tapasztalt, 4-5000 méteres csúcsokat megjárt sportolói sem vágnának neki ilyenkor a hegyeknek.

- Sajnos különös tendencia van kibontakozóban. Pénz van erre a sportra, de a tapasztalatot már nem tartják  fontosnak az önjelölt hegymászók. Úgy tudjuk, az egyik szerencsétlenül járt fiatalember először mászott hegyet, ráadásul Ausztria egyik legkeményebb terepét választotta - mondta el Németh Attila, a SzAE tagja.

- Nyáron is nagyon nehéz terep, mászni kell, szükség van a kötéltechnikára. November és december az a hónap, amikor leesik Ausztriában a hó, ilyenkor józanul gondolkodó ember nem vág neki a hegyeknek. Az "új generáció" tagjai azonban úgy gondolják, a drága felszerelés és a telefon mindentől megvéd. Sajnos nem így van.

A minimum felszerelésbe két  pár kesztyű és zokni, fejlámpa, hószemüveg és mentőfólia is beletartozik, enélkül   vakmerőség nekiindulni a hegyeknek. Baleset esetén a túlélésben nagy szerepet játszik az öltözet mellett az is, milyen állapotban volt a hegymászó fizikálisan. A mozgásképtelen embernél eleve jóval nagyobb a fagyás veszélye. A hegymászónak takarékoskodnia kell az élelmével és a fejlámpájának  energiájával,  de a lehetőségekhez képest minél többet kell mozognia.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű