Mindannyiunk jövője

Az elmúlt időszakban értesülhettünk arról, hogy a főiskolák és az egyetemek integrálódtak, és regionális központi intézmények jöttek létre. A Berzsenyi Dániel Főiskola is regionális szerepet tölt be. Erről érdeklődtem dr. Gál László főigazgató úrnál.

Az elmúlt időszakban értesülhettünk arról, hogy a főiskolák és az egyetemek integrálódtak, és regionális központi intézmények jöttek létre. A Berzsenyi Dániel Főiskola is regionális szerepet tölt be. Erről érdeklődtem dr. Gál László főigazgató úrnál.

- Hogyan sikerül azt elérni, hogy a főiskola független maradt?

- Korábban 134 olyan intézmény - főiskola, egyetem - volt, mely kihelyezett, viszonylag önálló, ún. intézményi státusszal rendelkezett. Az integrációnak az a célja, hogy nagy, szakmailag, tudományosan erős intézmények jöjjenek létre, az európai uniós mintákhoz hasonlóan. Az erre való felkészülés jegyében mi már sokkal korábban elkezdtünk az integrációval kapcsolatos elképzelések megvalósítását a Soproni Egyetemmel és a soproni Benedek Elek Pedagógiai Főiskolával. A két soproni intézmény egyesült, és mi velük együtt képeztük volna a Nyugat Magyarországi Egyetemet. A kormányváltás után azonban megváltozott a helyzet: a soproni intézmények mellett az egyetemi rangú, mosonmagyaróvári Mezőgazdaság-tudományi Kar, valamint - legnagyobb meglepetésünkre - a győri Apáczai Főiskola egyesülésével jön létre a Nyugat Magyarországi Egyetem. Szombathely pedig - az oktatási kormány javaslata szerint - önálló marad, és a környező kisebb intézményeket vonja magához.

- Mit szóltak Önök ehhez a megoldási lehetőséghez?

- Az ötlet tetszett. Bár nagyon kecsegtetőnek találtuk, hogy egy egyetemhez tartózhatunk, ennek részeként működhetünk. Igaz, akkor sem egyetemként, hanem tanárképző karként.

- Nincs ebben semmi negatívum?

-Majd a történelem eldönti, hogy melyik megoldás a jobb. Egyelőre más intézmények sorsát figyelve, előnyösebbnek tartjuk az önállóságot. Ugyanis rengeteg probléma merül fel az integráció során, különösen a részletkérdéseket illetően.

- Mire alapozza ezt a megállapítását?

- Főiskolánk mozgástere nagy. Vannak új szakjaink, tradicionálisan jó képzéseink. Én azt gondolom, hogy a főiskola egy távlati egyetem képét is magán hordozza, de ehhez jó főiskolai és egyetemi szakok szükségesek.

- Ezek szerint lehetséges, hogy a főiskolánk egyetemmé váljon?

-Nyugodtan kitűzhetjük magunk elé, az egyetemmé válásta vagy az egyetemi státuszt. Egyelőre a szakok egyetemi rangra emelésével foglalkozunk. Megjegyezném, hogy a rendszerváltás után minden volt szocialista országban bekövetkezett a tanárképző főiskolák egyetemmé válása. Például a Magdeburgi , és a Nyitrai Főiskolán is így történt. Ez minden környező országban egy politikai döntés következménye. Magyarországon mindez nem jött létre, pedig három főiskolát is érintett volna: a nyíregyházit, az egrit és a szombathelyit.

- Igaz az, hogy Szombathelyen a képzés egyetemi szinten folyik, csak főiskolai diplomát kapnak a tanulók?

- Nem, ez túlzás. Van néhány szakunk, mely jelenleg is egyetemi szintet igényelhetne, de ez általánosságban nem igaz. Az viszont igaz, hogy akár főiskolainak, akár egyeteminek nevezzük, itt mindenképp színvonalas képzés folyik. És a kifejezetten erős főiskolai szakok hasznosabbak, mint a gyenge főiskolai képzés. Az országban lehet hallani jó pár olyan egyetemi szakról, mely nem üti meg az egyetemi szintet, és ezt nem szeretném. Az igényesség és a minőség az, ami eldönti, hogy ezekkel a szakokkal hova jut.

- A Hallgatói Küldöttgyűléssel kapcsolatban mik a tapasztalatai?

- Viszonylagos nyugalomban zajlott, ennél viharosabbakat is megéltünk már. A beszámolókat "csont nélkül" elfogadták. Úgy érzem, hogy a Hallgatói Önkormányzat munkája ugyanabban a mederben halad, amiben korábban is, és hogy a dolgok jól mennek. Persze vannak problémák tanulmányi ügyekben, melyek során a hallgató beleütközik egy-két oktatói lépésbe. Pontosan ezek miatt van szükség a tanszékek létszámának, teljesítményének, óra- és vizsgatervének a feltérképezésére. De összességében a Hallgatói Önkormányzat működésével meg vagyok elégedve.

- Új elnöke van a Hallgatói Önkormányzatnak. Hallhatnánk erről néhány gondolatot?

- Már az asztalomon van az új elnök, Czöpek István hivatalos levele, melyben ismerteti az új tisztségviselőket. Holnap délelőtt pedig már találkozom is vele. Megbeszéljük a további teendőket, elmondja elképzeléseit, így talán mindannyian könnyebben tudunk alkalmazkodni a többé-kevésbé változó helyzetekhez. A magam részéről pedig ezúton szeretnék köszönetet mondani Márkus Attila leköszönő elnök úrnak, akivel egy valóban korrekt és tisztességes együttműködést sikerült megvalósítani.

- Mégis van valami, amin változtatna a Hallgatói Önkormányzattal kapcsolatban?

- Nem tudok ilyet mondani, hiszen az újonnan megalakult Sport és Rekreációs Bizottság is segíti az együttműködést. Én azt hiszem, hogy nem kívánhatnék ennél jobb kapcsolatot, amire elsősorban a nagyfokú bizalom a jellemző. Erre szükség is van, hiszen közel 200 millió forint felosztásáról kell döntenünk. Engedje meg, hogy hozzáfűzzem még a Tanulmányi Bizottság és a Szociális és Ösztöndíj Bizottság munkavállalását illetően, hogy nagyon elismerésre méltó, ahogy a hallgatók kezelik társaik ügyeit.

- Úgy tűnik, mintha megcsúsztak volna a munkálatok a D épületnél? Mikorra várható a befejezés?

- Teljesen menetrend szerint alakulnak az események. Amire ön gondol, valószínűleg az, hogy elcsúszott a kezdés időpontja, amit végül is behoztak a munkások. A késés oka, hogy Brüsszelben nem írták alá időben a papírokat. November vége az átadás időpontja, és úgy tűnik, erre el is készülnek a munkálatok. Addig termek bérlésével oldjuk meg a helyzetet, és februárra várható egy impozáns átadási ünnepség.

Kérdező: Kassai Zsigmond

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű