Bölcsek kövére 2.

A Bölcsek kövére 2. című filmet csak azoknak ajánlom, akik vevők a most futó vulgáris, amerikai humorra. Aki látta az Amerikai pitét vagy a Cool túrát, tudja, miről beszélek. Minden elképzelhető, ami vulgáris, durva és megbotránkoztató

A Bölcsek kövére 2. című filmet csak azoknak ajánlom, akik vevők a most futó vulgáris, amerikai humorra. Aki látta az Amerikai pitét vagy a Cool túrát, tudja, miről beszélek.

Témájában persze ez a film elüt az előbb említett kettőtől, csak azért utaltam rájuk, hogy a film humorvilágát be lehessen határolni.

Vagyis minden elképzelhető, ami vulgáris, durva és megbotránkoztató. Kedveled az ilyesmit? Akkor ott a helyed a moziban, mert nevetésben nem lesz hiány, erre Eddie Murphy neve is garancia. Viszont ha már a "Pitére" is azt mondtad, hogy botrányos, akkor azt tanácsolom, kerüld el nagy ívben a mozi környékét!

Érdekes egyébként, hogy ez a hullám mostanában hogy átformálta az amerikai filmkészítést, vagyis újabban csak az lehet vicces, ami durva. Talán a Keresd a nőt-tel kezdődött mindez, csúcspontja az Amerikai pite volt, azóta már egyre erőltetettebb filmek készülnek, amik viszont inkább altatóak, mint szórakoztatóak. Hollywood ugyanis a "ha egy üzlet beindul..." elvét követi, és meghatározott ciklusokban futószalagon készíti az ugyanolyan témájú filmtermékeket. Ekkor a minőség vagy a mennyiség elsődlegessége nagyon homályossá válik. Emlékszünk a Sikolyra, és a hatására is, amikor szinte minden második bemutatott film "tinihorror" volt (borzalmas még ez az elnevezés is), amiknek persze szorgalmasan gyártották a második, harmadik, x-edik részeit, és a műfaj leáldozását csak az üres kasszák jelezték.

A Bölcsek kövére első része, még a vulgáris vígjátékok felvirágzása előtt készült, és az Eddie Murphy-rajongóknak tetszett is, de folytatásra már semmi szükség nem volt. Most viszont (ki tudja miért) úgy gondolták, ezt a filmet is be kellene vonni az "új hullámba"- nehogy üres maradjon a zsebe a készítőknek - csináltak is egy második részt. A filmcímek mellet díszelgő kettes szám sokakat cinizmusra késztet (engem is), hiszen a minta azt mutatja, hogy a legtöbb második rész csak silány utánnyomása az elsőnek, amit teljesen fölösleges volt elkészíteni; tisztelet a szabályt erősítő kivételeknek. (Ezzel a problematikával a Sikoly 2-ben is találkozhatunk, azért a jelenetért érdemes megnézni a filmet, csak utána a lehető leggyorsabban ki kell kapcsolni.)

Azt mindenki döntse el maga, hogy a Bölcsek kövére 2. is beáll-e a gyenge második részek sorába. Nézzétek meg, ha szeretitek Eddie Murphy-t (ő ugyanis több alakban is megjelenik), vagy ha tetszett az első rész, vagy ha kíváncsiak vagytok rá, hogyan villantja meg Janet Jackson a színésznői képességeit! Több érvet most nem tudok felsorakoztatni a film mellett.

Erika C-vem

A filmet november 22-ig játssza a Savaria mozi.

További filmkritikáink:
U-571
X-men: Mutánsok márpedig vannak...
A második legjobb dolog
Sakáltanya
Asterix, Obelix és az isteni Laetitia

Agyatlan apartman
Tudom mit ettél tavaly nyárson
Bérgyilkos a szomszédom
Én és én, meg az Irén
Flinstones-2
Hi-Lo Country
Az én házam az én váram
Ég veled
Viharzóna
Nicolas Cage - Tolvajtempó
Jackie Chan: Új csapás
Egy kapcsolat vége
Patrióta
Sikoly 3
Mission Impossible 2
Ember a Holdon

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű