Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A Katalin-bál jegyében...

Az idei Gólyabál Katalin-bálként került megrendezésre. Gondolom, vannak olyanok, akik már résztvettek Katalin-bálon, de meg merem kockáztatni, hogy még ennél is kevesebben tudják, ki volt az a Katalin, akiről ezt a rendezvényt elnevezték.

Az idei Gólyabál Katalin-bálként került megrendezésre. Gondolom, vannak olyanok, akik már résztvettek Katalin-bálon, de meg merem kockáztatni, hogy még ennél is kevesebben tudják, ki volt az a Katalin, akiről ezt a rendezvényt elnevezték.

A szó: tisztát, szeplőtlent jelent.
A bál névadója Alexandriai Szent Katalin vértanú volt, és i.sz.305 táján halt meg. A középkorban ő volt az egyik legnépszerűbb női szent, és még ma is a tizennégy segítőszent egyike.

Costus pogány királynak nem volt gyermeke, pedig már nagyon szeretett volna egyet. Ezért elment egy görög bölcshöz, Alforatius-hoz, aki azt tanácsolta neki, hogy hagyjon fel a pogány isteneknek való áldozással és csináltasson istenképet aranyból. Mikor az arany megolvadt, és ki akarták ölteni, egy feszület alak lett belőle. Costus ekkor a templomba vitte a feszületet, és hozzá kezdett imádkozni. Ennek hatására ledőltek a pogány szobrok, és a király felesége nemsokára gyermeket szült, aki a Katalin nevet kapta.

Még csak 13 éves volt, mikor már híre ment okosságának.
Szülei korán meghaltak. Ezután történt vele az a csodás esemény, mely teljesen megváltoztatta az életét. Katalin kezére ekkor már nagyon sokan pályáztak, hiszen vele együtt a királyság birtokait megszerezhették volna. De neki egyik sem kellett. Egyszer - kíséretével - egy erdőben sétált, amikor eltévedtek. Egy remete segítette ki őket a bajból, aki azt tanácsolta neki, hogy legyen Jézus menyasszonya. Bár mindig nagyon tisztán és erkölcsösen élt, Jézusnak mégsem felelt meg mindaddig, amíg meg nem keresztelkedett. Ekkor jegyesévé fogadta.

Maximinus császár, aki szintén bálványimádó volt, nem mondott le Katalinról. Felajánlotta neki, hogy legyen a második asszonya. A leány meghódítása érdekében azt is megtette volna, hogy kifaragtassa a képét, és a népével imádassa. Katalin ellenállásakor börtönbe vetette és megkínoztatta, de Jézus angyalai megmentették a menyasszonyát. A börtönben a császár felesége is meglátogatta Katalint, és megtért. Ezért a férje megölette. Így Maximinus már azt is fel tudta ajánlani Costus lányának, hogy feleségül veszi. Katalin viszont még mindig ellenállt. Ekkor megölettette. A leány testét az angyalok vitték magukkal Sína-hegyére, ahol eltemették.

Ehhez a naphoz fűződik a Katalin-ág hagyománya is. Az a lány, aki ezen a napon egy gyümölcságat vízbe helyez, az hamarosan férjhez fog menni. Ugyanis Jézus menyasszonyaként pártfogol minden ilyen kívánsággal rendelkezőt.

A Katalin-nappal ér véget az újborral kezdődő kisfarsang. Ezután lakodalmat és bált tartani szigorúan tilos, hiszen ezután hamarosan itt az advent!

Blacky

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Könnyű

Tovább az oldalra