Áll a bál!

Elérkezett a báli szezon ideje. Előkerülnek a kis- és nagyestélyi ruhák, az öltönyök vagy a szmokingok a szekrények legaljáról. No de milyenek? Minden korban más és más. A divat emberiség "játékai" közé tartozik, nemcsak az asszonyoknál, de az uraknál is.

Elérkezett a báli szezon ideje. Ilyenkor a lányok és a fiúk "kivirulnak". Előkerülnek a kis- és nagyestélyi ruhák, az öltönyök vagy a szmokingok a szekrények legaljáról.

A divat szerinti legújabb stílusú ruhákat húzzuk magunkra. Mi is az a divat? Minden korban más és más. Az emberiség "játékai" közé tartozik, nemcsak az asszonyoknál, de az uraknál is. Az estélyi ruhák alakulása mindig követte a korra jellemző stílusirányzatokat. Pillantsunk bele egy kicsit a múltba!

A középkorban a ruha a rangot képviselte. Az öltözék még birtoktárgy volt, akár a jószág. A drágakövekkel kirakott öltözékek átruházható befektetést is jelentettek. A nők ruhája testhezálló, szűk szabású volt. Alsóruházatukra jellemző volt a hosszú ujj, a fejet pedig palásttal takarták le. A férfiak szűk, a harisnyanadrág fölött rövid övvel megkötött zubbonyt viseltek.

A Reneszánsz korban megjelenik a hölgyeknél az uszály. Kiegészítőnek súlyos arany ékszereket, hajba fűzött gyöngyöket viseltek. Ebben a korban az ideális hajszín a szőke volt.

16 század végén megjelenik a főkötő.

Férfiaknál a prémmel díszített barett(sapkaszerűség), mintás brokátból készült zeke és hímzett köpeny volt a főúri viselet. A bálokon megjelentek a berakott ujjú, mély kivágású, széles, testtől elálló abroncsszoknyák. A férfiak viselete a tollakkal díszített kalap állógallér, kitömött térdnadrág volt.

A 17. században az öltözködés leegyszerűsödött. A mélyen kivágott, elől fűzéssel záródó ruha dísze a széles csipkegallér és a csipkekézelő lett. Ebben a korban a népszerű báli-viselet: az álarc, a legyező és a muff (kézmelegítő szőrméből készült) volt. A gyakori háborúk miatt a katonai ruhák állandó viseletet jelentettek a férfiak számára. Ebből alakult ki a zakó, amely máig megőrizte jelentősségét. XIV. Lajos korában a hossza elfedte a nadrágot és a mellényt, lehajtott kézelőjén keresztül elővillant a csipkemandzsetta.

Széles krinolinos szoknya a rokokó jellegzetes ruhadarabja. Az angol férfidivatban a kabátok már elérik a klasszikus zakóformát; a gallérok, a zsebek prémborítást kaptak.

Ugorjunk most egy nagyot az években. 19. század estélyi ruhái redőzött, mélyen kivágott, vállpántos, könnyű áttetsző anyagból készültek. A ruhák hossza egyre rövidült.

A 20 századra már nincs konkrét stílusirány. Felvehetjük a rövidtől egészen a bokáig érő szoknyákat, kis- és nagyestélyiket, és a színek kavalkádjából válogathatjuk össze a ruhatárunkat. A férfiak is elhagyták a frakkot, a szmokingot, helyettük belépett az öltöny, aminek egyik változata, a sportöltöny lett igazán új divat. A zakó és a nadrág immár lehet eltérő anyagú, és színű is. A hivatalos bálokon pedig megjelentek az esküvői ruhák.

A képeken néhány példa látható a régi és a mai kor ruháiból.

Németh Tünde

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű