Eddig: 1 716 363 / 3 000 000 Ft, 82 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Vissza a szónokok korába

November 10-11-én került sor a második Kossuth Lajos Szónokverseny megrendezésére Budapesten, ahol iskolánk képviseletében Balaicz Zoltán, IV. évfolyamos hallgató nyerte el a 4. helyet. Őt faggattam a versenyről...

November 10-11-én került sor a második Kossuth Lajos Szónokverseny megrendezésére Budapesten, ahol iskolánk képviseletében Balaicz Zoltán, IV. évfolyamos hallgató nyerte el a 4. helyet. Őt faggattam a versenyről...

- Elmondanád a leglényegesebb tudnivalókat a versenyről?

- Minden ilyen szónokversenyt megelőz egy retorikai konferencia, ahol híres nyelvészek tartanak előadásokat. Például Adamik Tamás, Balázs Géza, Grétsy László. A következő nap délutánján kerül sor a verseny első fordulóira, ahol elő kellett adni az előre elkészített beszédet, természetesen papír nélkül. Ez maximum 6 perc lehetett. A második napon - délelőtt - egy rögtönzött beszédet kellett előadni, melyet két témából választottunk ki. Délután került sor az eredményhirdetésre. Az első feladatrész max. 250, a másodikat 150 ponttal jutalmazták, így 400 pontot lehetett elérni.

- Milyen pontszámmal kerültél a 4. helyre?

- 356 pontot szeretem. Ez részben rossz, mert a harmadik helyezettől négy ponttal maradtam csak le, mindazonáltal jó érzéssel is eltölt, mert 45 főből negyedik helyezést érni el nagy dicsőség.

- Hogyan készültél a versenyre? Te írtad meg a szövegedet?

- Igen, aztán elhoztam a tanszékre, ahol közös megegyezéssel alakítottuk végső formájára Nagyné dr. Markó Julianna tanárnő, Batki Jenőné tanárnő és Molnár Zoltán tanszékvezető úr segítségével, akiknek mindent köszönök.

- Hogyan tudtál készülni a rögtönzött feladatra?

- Próbáltam hozzám közel álló témát választani a versenyen és sokat gyakoroltam.

- Milyen eredményre számítottál a többi versenyzőt látva?

- Reméltem a rögtönzött szövegem nagy sikere után, hogy az első tízben bent lehetek. Azzal tisztában voltam, hogy a dobogóra nem kerülhetek fel.

- Ki hívta fel a figyelmedet a versenyre?

- Harmadikos korunkban van nyelvművelés tantárgyunk, amit Batki Jenőné tanárnő tert, s itt kellett hasonló szónoki feladatot végezni. Ő konzultált aztán Nagyné dr. Markó Julianna tanárnővel és úgy döntöttek, hogy engem szeretnének elküldeni. Beleegyeztem és szeptembertől megkezdtük a felkészülést.

- Milyen jutalmakkal jár ez a verseny?

- Mindenki kapott oklevelet, természetesen, és mindenki kapott könyveket más-más értékben. Úgy tudom, hogy valamilyen pénzjutalom is járult ezekhez az első három helyezettnek.

- Elégedett vagy e az eredménnyel?

- Az általam nyújtott teljesítmény alapján elégedett vagyok, s egész életemre maghatározó élmény marad.

 

László Moncsika

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű