A karácsonyfa története

Ma már el sem tudnánk képzelni a szentestét karácsonyfa nélkül. Talán ez a legszebb és leglátványosabb ünnepi szokás, pedig a karácsonyfa állítása nem számít régi hagyománynak.

Ma már el sem tudnánk képzelni a szentestét karácsonyfa nélkül. Talán ez a legszebb és leglátványosabb ünnepi szokás, pedig a karácsonyfa állítása nem számít régi hagyománynak.

Igaz, a különböző ünnepek során a fák, az örökzöld növények szerepe minden nemzetnél nagy volt. A magyar népi hagyományokban a karácsonyi életfa, vagy termőág tekinthető a karácsonyfa elődjének. A karácsonyfa - bibliai eredetű magyarázat szerint - ősi jelentéssel bír: eszerint Jézus családfáját is jelenti. Valamint kapcsolatba hozzák a bibliai tudás fájával is, hiszen karácsony napja az első emberpár: Ádám és Éva napjára esik.
A karácsonyfa-állítás német eredetű szokás, a XVII. században terjedt el. A németek abban a hitben éltek, hogy a téli napforduló idején a gonosz lelkek és a halottak szellemei kiszabadulnak, és szabadon csatangolnak a világban. A kísértetektől az emberek csak úgy menekülhetnek meg, ha az élet örökzöldje, a fa alá húzódnak. A hagyomány szerint Luther Márton állított először karácsonyfát gyermekeinek. Ő azonban már Jézus születésének tiszteletére állította a fát és számtalan kis gyertyát gyújtott rajta.

Az első, történelmileg is megalapozott adat 1605-ből származik. Egy strasbourg-i polgár jegyzetei arról árulkodnak, hogy városában akkoriban elterjedt, hogy fenyőfákat állítanak. A fákat gyümölcsökkel, papírkivágásokkal, aranyláncokkal és édességekkel díszítették.

Magyarországon csak a múlt század második felében kezdett a bécsi udvar ösztönzésére meghonosodni ez a szokás. Eleinte csak a nemesi családoknál - legelőször Brunswick Teréz, martonvásári grófnő állított karácsonyfát 1824-ben -, később a módosabb polgároknál is elterjedt. A parasztok körében csak ebben a században, sokaknál pedig csak 1945 után honosodott meg a fenyőfa-állítás.

Angliában ma sem szokás fenyőfát állítani, helyette fagyöngyből készült koszorút függesztenek a mennyezetre. Van, ahol az a hiedelem él, hogy a karácsonyfát is az ajándékozó földöntúli lény hozza.
A karácsonyfadísz korábban alma, dió, házilag készített sütemények, mézeskalács volt. Az 1880-as években jelent meg az üvegdísz. Ma már egyre nagyobb fákat állítanak, üvegdíszekkel, szaloncukorral, színes égőkkel.

V. Henrietta

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű