Híres egyetemek

Három európai ország, Anglia, Németország és Svédország híres egyetemeit mutatjuk be nektek.

Három európai ország, Anglia, Németország és Svédország híres egyetemeit mutatjuk be nektek. 

Németország:
Németország leghíresebb és legrégebbi egyeteme a heidelbergi egyetem. Heidelberg minden harmadik lakója egyetemi hallgató. Tandíjat nem kell fizetni, a tankönyveket (az állami általános és középiskolákkal ellentétben) a diáknak kell állni. Felvételi vizsga a legtöbb karra nincs, elegendő a középiskolai érettségi. Az egyetem jogi kara a legnevezetesebb. Itt és az orvosi karon van túljelentkezés. Különleges szabály, hogy ha valaki több mint 14 szemesztert tölt el az egyetemen, 1000 márkát kell félévente fizetnie. Így visszaesett a sokáig tanuló diákok száma.

Ezen az egyetemen tanul a legtöbb külföldi diák. Magyarok is vannak köztük. Szoros kapcsolat van Heidelberg és a budapesti Eötvös Lóránt Tudományegyetem, valamint a Semmelweis Orvostudományi Egyetem között.

Németországban a 18-22 év közti korosztály 30%-a tanul a felsőoktatásban. (Magyarországon 18%.)

Anglia:
Londontól mintegy 100 mérföldre található Cambridge. Európában egyedülálló intézményrendszere van: a college (bentlakásos). Cambridge-ben a felvételiző diákok egy általuk kiválasztott college-ba adják le jelentkezési lapjukat. Az intézmény magas követelmények alapján maga választja ki hallgatóit. A felvett diákok délelőtt a Cambridge egyetem különböző fakultásait látogatják, délután pedig college-i professzoruk foglalkozik velük. Egy professzor 2-3 diákkal tanul. Elemzik a tananyagot, megbeszélik a felmerült problémákat. Intenzív intellektuális kapcsolat alakul ki tanár és diák között.

Cambridge legrégebbi egyeteme a Trinity college. Itt tanult pl. Byron, Newton, az angol királyok, Charles herceg. Az egyetem épületét az 1500-as években emelték. Ebben a college-ban játszódott az Oscar - díjas Tűzszekerek című film, aminek főszereplői természetesen cambridge-i diákok.

Cambridge 31 egyeteme közül legfiatalabb a Lucy Cavendish college, mindössze 35 éves. 250 hallgatója van. Minden diáknak tanulási felügyelőt biztosítanak, aki az adott terület szakértője. Ő segít abban, hogy melyik előadást látogassák, milyen könyveket olvassanak. Ezeknek a foglalkozásoknak köszönhető, hogy a tanulóknak csak 2%-a veszik el a vizsgákon.

Cambridge-ben a hallgatók 90%-a brit, vagy az EU valamelyik tagállamának állampolgára. A másoddiplomásoknál és a doktorandusoknál az egyetemisták 2/3-a a tengertúlról és ázsiai országokból érkezik.

Minden college-hoz hozzátartoznak az ún. pub-ok. Itt gyűlnek össze a diákok beszélgetni, szórakozni. Nincsenek játékautomaták, és tilos a dohányzás. Ez is hozzátartozik a camridge-i élethez.

Svédország
Svédországban nem elvárás, hogy a diákok közvetlenül az érettségi után továbbtanuljanak. A fiatalok többsége néhány évre eltűnik a nagyvilágban, egyszerűen csavarog. Majd hazatérnek, és elkezdenek tanulni valamilyen főiskolán vagy egyetemen.

Svédországban minden harmadik embernek van diplomája. A svéd kormány minden felsőoktatásban tanuló diáknak pénzt utal át, és azt nem kéri vissza soha. Az egyetemi hallgatókat jó befektetésnek tartják, így a diplomások nagy része otthon kamatoztatja tudását.

Stockholmban van Európa legnagyobb orvostudományi egyeteme, a Karolinska Intézet. Több mint tízezren tanulnak itt. Az egyetemnek sok külföldi diákja van. Őket is finanszírozza a svéd kormány. A tanórákra a "skandináv nyugalom" a jellemző. Mindenki bejár órákra, mert azok nagyon érdekesek. Minden év decemberében az orvostudomány jelentős egyéniségeit látja vendégül az intézet.

Svédországban a tanárok a diákokkal egyenlőnek érzik magukat. A hallgatók értékelik a tanárjaikat, és ha nem tetszik nekik, a következő évben új tanárt választhatnak. A tanároknak és diákoknak ugyanazon jogaik vannak, és hasonló szabályok vonatkoznak rájuk.

V. Henrietta    

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű