Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szakállas Britney, hatvan kilós Lajcsi

Firkák nincsenek a Diákfirka kiállításon. Lajcsi és Bruce Willis kidolgozott karikatúrái, aluljáróban elkészíthető graffiti-tervek, zöld fű közt legelésző lovacskák, lila ködben kavircoló Supermanek és akció- horror- képregények vannak.

Firkák nincsenek a Diákfirka kiállításon. Lajcsi és Bruce Willis kidolgozott karikatúrái, aluljáróban elkészíthető graffiti-tervek, zöld fű közt legelésző lovacskák, lila ködben kavircoló Supermanek és akció- horror- képregények vannak.

A tárlat nem hagyományos, az alkotások izgalmas kórlapok, az alkotók jó kezű csöppségek. Ami hiányzik: a középiskolások, a diákos lazaság, és Pistike, Szandra, vagy Luca magánvalósága, élete. Ami van: film- és techno-pop sztárok, TV-élmények, első helyen a Heti Hetessel (?), kisebbségben a természetfilmek, a sorozatok és a rajzfilmek. Az OMK kiállítása Diákfirka 2000 kiállítása szülőknek kötelező, másoknak ajánlott.

"Hull a pelyhes dinamit, robbantsuk fel a sulit"
A nagyításhoz kattints a képre!Orbán Viktor és koronája az egyetlen politikai tárgyú firka. Amikor tizenkét éve, először meghirdették a pályázatot, mást sem láthattunk, mint pöffeszkedő politikusok humoros karikatúráit (az idők tehát változtak). A beérkezett alkotások mennyisége jelzi, a kisiskolások még szívesen önkifejeznek papíron. Még lelkes, pályázat-érzékeny tanerő is áll mögöttük. Akadnak egyéni kommandósok is, ők társaiknál merészebben fogalmaznak. Itt tanultam: "Hull a pelyhes dinamit, robbantsuk fel a sulit, minden gyermek arra vár, hogy kimúljon a tanár." A tömegkultúra minden szinten jelen van, a görbe tükör félelmetes. Az Úton Európába már-már látnoki alkotás, jó adag humorral: fenyegető árnyak közt nemzeti színű fák úsznak. Kár, hogy a firkálás teljesen hiányzik, nincsenek az énekkönyvből álszakállas Bartókok, megvénült Petőfik, sem erotikus jelképekkel megtűzdelt matematika példák. (Kár, pedig biztosan most is ezrével készülnek ilyenek.) A zsűri értékelné az ilyen jellegű munkákat is, hiszen a pályázat célja a vázlatos, rögtönzött darabok (nem a rajzórákon gondosan kidolgozott munkák) kiállítása lenne.

Jáksó Laci és Csiszár Jenő, egál
A nagyításhoz kattints a képre!A tárlat két külön szekcióra oszlik. A legelején, a Diákfirkák sokéves főszereplője, a főiskolás Balogh Patrich közéleti karikatúráit láthatjuk. A Varga Filmstúdió tanfolyamának egykori hallgatója profi grafikus, a fejek karakteresek, de az arc torzításain túl más képi humort nem használ. Kár. Témái: Verebes, Csiszár Jenő, Jáksó, Bruce Willis szájában égő cigivel, Mr. Bean, Robin Williams és sokan mások. A kezdők közt is szerepel még egy nem kezdő alkotó, Kondor Tamás is. Képregénye, bár négykézláb kell leerszkedni ahhoz, hogy észrevegyük, egy sajátos, egyedi módon megrajzolt világ. A kiállítás egyébként vegyesen tálalja a képeket, a graffitik és kollázsok között hagyományos gyermekrajzok, a képregények egy falon ömlesztve szerepelnek. Az alkotók neveit megtalálni lehetetlenség, így a díjazott képekről, bár az alkotók neveit megjegyeztem, nem tudok beszámolni. (Mibe került volna az a kis cetli?)

Apropó, tudják milyen az Állattangó? Hogy néz ki szakállasan Britney, és női melltartóban, hatvan kilósan Lajcsi? Ismerik Zokni kalandjait a Vad angyalokkal?

Pais

A Diákfirka 2000 kiállítás február közepéig tekinthető meg az Oladi Művelődési Központban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Könnyű

Tovább az oldalra