Szakállas Britney, hatvan kilós Lajcsi

Firkák nincsenek a Diákfirka kiállításon. Lajcsi és Bruce Willis kidolgozott karikatúrái, aluljáróban elkészíthető graffiti-tervek, zöld fű közt legelésző lovacskák, lila ködben kavircoló Supermanek és akció- horror- képregények vannak.

Firkák nincsenek a Diákfirka kiállításon. Lajcsi és Bruce Willis kidolgozott karikatúrái, aluljáróban elkészíthető graffiti-tervek, zöld fű közt legelésző lovacskák, lila ködben kavircoló Supermanek és akció- horror- képregények vannak.

A tárlat nem hagyományos, az alkotások izgalmas kórlapok, az alkotók jó kezű csöppségek. Ami hiányzik: a középiskolások, a diákos lazaság, és Pistike, Szandra, vagy Luca magánvalósága, élete. Ami van: film- és techno-pop sztárok, TV-élmények, első helyen a Heti Hetessel (?), kisebbségben a természetfilmek, a sorozatok és a rajzfilmek. Az OMK kiállítása Diákfirka 2000 kiállítása szülőknek kötelező, másoknak ajánlott.

"Hull a pelyhes dinamit, robbantsuk fel a sulit"
A nagyításhoz kattints a képre!Orbán Viktor és koronája az egyetlen politikai tárgyú firka. Amikor tizenkét éve, először meghirdették a pályázatot, mást sem láthattunk, mint pöffeszkedő politikusok humoros karikatúráit (az idők tehát változtak). A beérkezett alkotások mennyisége jelzi, a kisiskolások még szívesen önkifejeznek papíron. Még lelkes, pályázat-érzékeny tanerő is áll mögöttük. Akadnak egyéni kommandósok is, ők társaiknál merészebben fogalmaznak. Itt tanultam: "Hull a pelyhes dinamit, robbantsuk fel a sulit, minden gyermek arra vár, hogy kimúljon a tanár." A tömegkultúra minden szinten jelen van, a görbe tükör félelmetes. Az Úton Európába már-már látnoki alkotás, jó adag humorral: fenyegető árnyak közt nemzeti színű fák úsznak. Kár, hogy a firkálás teljesen hiányzik, nincsenek az énekkönyvből álszakállas Bartókok, megvénült Petőfik, sem erotikus jelképekkel megtűzdelt matematika példák. (Kár, pedig biztosan most is ezrével készülnek ilyenek.) A zsűri értékelné az ilyen jellegű munkákat is, hiszen a pályázat célja a vázlatos, rögtönzött darabok (nem a rajzórákon gondosan kidolgozott munkák) kiállítása lenne.

Jáksó Laci és Csiszár Jenő, egál
A nagyításhoz kattints a képre!A tárlat két külön szekcióra oszlik. A legelején, a Diákfirkák sokéves főszereplője, a főiskolás Balogh Patrich közéleti karikatúráit láthatjuk. A Varga Filmstúdió tanfolyamának egykori hallgatója profi grafikus, a fejek karakteresek, de az arc torzításain túl más képi humort nem használ. Kár. Témái: Verebes, Csiszár Jenő, Jáksó, Bruce Willis szájában égő cigivel, Mr. Bean, Robin Williams és sokan mások. A kezdők közt is szerepel még egy nem kezdő alkotó, Kondor Tamás is. Képregénye, bár négykézláb kell leerszkedni ahhoz, hogy észrevegyük, egy sajátos, egyedi módon megrajzolt világ. A kiállítás egyébként vegyesen tálalja a képeket, a graffitik és kollázsok között hagyományos gyermekrajzok, a képregények egy falon ömlesztve szerepelnek. Az alkotók neveit megtalálni lehetetlenség, így a díjazott képekről, bár az alkotók neveit megjegyeztem, nem tudok beszámolni. (Mibe került volna az a kis cetli?)

Apropó, tudják milyen az Állattangó? Hogy néz ki szakállasan Britney, és női melltartóban, hatvan kilósan Lajcsi? Ismerik Zokni kalandjait a Vad angyalokkal?

Pais

A Diákfirka 2000 kiállítás február közepéig tekinthető meg az Oladi Művelődési Központban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű