"A humor maga a demokrácia"

A lóversenyzést nem tartja szerencsejátéknak, remek, ám sajnos ezidáig el nem fogadott ötletei vannak a házasság megreformálásra, s úgy véli, Magyarországon sokkal érdekesebb az élet, mint akár Brazíliában. Interjú Farkasházy Tivadarral.

A lóversenyzést nem tartja szerencsejátéknak, remek, ám sajnos ezidáig el nem fogadott ötletei vannak a házasság megreformálásra, s úgy véli, Magyarországon sokkal érdekesebb az élet, mint akár Brazíliában. Interjú Farkasházy Tivadarral.

A jeles humorista nemrégiben Szombathelyen dedikálta legújabb, Hetedik című könyvét. Ekkor nyilatkozott lapunknak életéről, politikáról, lovakról, a Heti hetesről, felgyújtott Suzukiról és még számos érdekes dologról...

- Az olvasóközönségnek mit kell tudnia új könyvéről, mi is a témája?

- A könyv az én életemről szól, főleg a gyerekkoromról. Úgy gondolom, hogy a gyerekkor és az iskola a legmeghatározóbb az ember. Ezt nem süket tanári szöveg. Ebben az időben a legfogékonyabb az ember, igazából művelődni csak akkor lehet, később már csak tájékozódni. Azt, hogy a Heti hetesben ott tudtam maradni, és meg tudok szólalni felvágott nyelvű barátaim és kollegáim között, mind színes és érdekes gyerekkoromnak köszönhettem. A könyvben több izgalmas világba igyekszem még elkalauzolni az olvasót, ilyen például a futball, a lóverseny, Wagner zenéje, irodalom, kabaré, és megemlékezem már elhunyt barátaimról Boncz Gézáról és Déry Jánosról is.

- Hogyan került a humor mezejére?

- A 60'-as évek végén közgazdászként végeztem, s akkoriban a közgazdaságtanok közel álltak egy kabaréhoz. Azt gondoltam, hogy egy vicc, ami a szocialista bankokban folyik, s elmentem humoristának. 1974-ben megnyertem a rádió humor fesztiválját, s azóta hivatásos humorista vagyok, ami azt jelenti, hogy akkor is humorizálnom kell, ha rossz kedvem van, bánatom, vagy beteg vagyok.

- Igaz, hogy ön is részt szokott venni a Heti hetes szerkesztésében? Ha igen, akkor, milyen szempontok alapján válogatja ki a híreket?

- Igazából csak besegítek. Én inkább a komoly híreket szerettem, a közéletieket, amiben olyan konfliktusok vannak, amelyek az emberek életét befolyásolja. Ez lehet közbiztonság vagy bármi, nem csak politika. Nem szerettem a bulvárhíreket, s nem szerettem a külföldi híreket sem, mert szerintem sokkal érdekesebb, ami nálunk van, mint ami Brazíliában vagy Szingapúrban.

- A Heti hetes állandó tagjaival össze szoktak járni, esetleg barátok a magánéletben is?

- Olyan nagyon nem járunk össze, inkább csak dolgozunk együtt. Ez így pont jó, hogy egy héten egyszer találkozunk. Ha minden nap találkoznánk, akkor unalmas lenne, mint néha egy házasság. Szerintem a házasságok is jobban működnének, ha az emberek egy héten egy nap élnének házas életet, hat napig meg máshol csavarognának. Mindeddig még nem sikerült szabadalmaztatnom ezt az ötletemet.

- A Heti hetesben mennyire spontánok a poénok?

- Van, aki egyáltalán nem készül, én egy kicsivel többet készülök, épp ezért néha kimaradok az improvizációból.

- Köztudott önről, hogy nagy rajongója a lóversenynek, az ügető-galoppnak. Hogyan alakult ki  ez a hobbi?

- Már a mamám hasában kinn voltam a lóversenyeken. Gyerekként nagyon megtetszett a lovak színes világa. Igaz akkor még nem volt ilyen érdekes az élet, mint ma nektek, sokkal kevesebb szórakozási lehetőség volt. Ez egy nagyon szép 250 éves sport, de nem egy szerencsejáték, mint sokan hiszik, itt nagy szükség van tudásra, ismerni kell a lovak származásától kezdve nagyon sok mindent.

- Sokáig dolgozott sportpublicistaként. Ki a kedvenc sportolója?

- Nagyon sok kedvencem van, most ezen a héten a Farkas Ági, aki 17 gólt dobott az oroszoknak, ilyet azért ritkán látni. Volt szombathelyi kedvencem is, nagyon sajnálom, hogy Gécsek Tibinek nem sikerült az olimpia.

- Alig egy éve felgyújtották a Suzukiját. Hogy élte meg ezt a kellemetlen incidenst?

- Nem volt egy jó érzés. Megszoktam már, hogy engem támadnak, de általában szemtől szembe. Nagyon nehéz olyan ellen védekezni, akit nem ismerek. A mai napig nem derült ki, hogy ki volt a tettes. Remélem a következő belügyminiszter majd méltóztatja kinyomozni.

- Van olyan ember, akit kedvel a magyar politikából?

- Kuncze Gábor a kedvencem, akinek nagyon jó a humorérzéke, nagyon szellemes ember. Úgy gondolom, hogy ha minden politikusnak lenne humorérzéke, akkor kevesebb konfliktus lenne a parlamentben. Az igazán szellemes emberek azért nem mennek csak úgy ölre, egy kicsivel jobban elviselik egymást. A humor, az maga a demokrácia.

- S ki az, akit a legjobban szeret kihumorizálni?

- Nem lesz egy meglepetés, amit mondok: Torgyán József...

 

Szeghalmi Balázs

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű

Valódi tájékoztatásra vágysz? Vagy elég a propaganda? Dönthetsz! Támogasd a Nyugat.hu-t