Giga-sátrak, popszínpad és műanyag dobogók

Idén is bekövetkezik az az áldott állapot, amikor az óbudai Hajógyári Sziget hirtelen felindulásból, soktízezer zenerajongó örömére, hét napra kultuszhellyé változik. A Szigetről Martinka Csaba PR főnököt online kérdeztük...

A Sziget hivatalos weblapján (www.sziget.hu) ugyan megannyi érdemi információ fellelhető, Martinka Csaba PR főnök mégis vállalkozott egy online interjúra a Nyugat kérésére.

Az eddig elfogyott elővételes jegyek és az előző évek statisztikái alapján mit gondoltok, többen készülnek idén szigetelni az előző évekhez képest?
Minden évben egyre többen jönnek a Pepsi Szigetre. Az első rendezvényre, 1993-ban 43 ezren érkeztek, tavaly az egy hét alatt 324000 látogató volt kíváncsi a különféle programokra. Reményeink szerint idén a látogatók száma eléri a 350.000 főt.

Köztudottan nagy létszámban képviseltetik magukat a külföldiek is a fesztiválon. Általában mely országokból érkeznek a legtöbben, és hogyan ítélik meg Magyarország legnagyobb tömegrendezvényét?
A külföldi fiatalok zömében német nyelvterületről érkeznek, de szépszámmal jönnek látogatók a környező országokból is. Egy tavaly készült kutatás szerint a Pepsi Szigeten megkérdezettek több mint 90 %-a újra szeretne kijönni, nagyjából ugyanez az aránya külföldiek között is. Ez azt jelenti, hogy szeretik a Szigetet. Főleg a zene, a koncertek miatt jönnek, de a felmérésből kiderül, hogy tetszik nekik a "Sziget feeling" és értékelik a programok változatosságát.

A tavalyihoz képest eszközöltek-e a szervezők olyan plusz intézkedéseket, melyek remélhetőleg még zavartalanabbá teszik a Szigetelők szórakozását?
Idén közel kétszer annyit költünk arra, hogy az idelátogatók kényelmesebben, biztonságban szórakozhassanak. Az idei év a nagy újítások éve. A Nagyszínpad elmozdításával az előtte levő teret megnöveltük és műanyag dobogóval látjuk el. Ez a csúszásveszélyt és a porfelverődés problémáját oldja meg. A Nagyszínpad közönségének biztonságát szolgálja egy másik újítás, a nézőtér hosszanti irányban, a színpad és a keverőállás közötti, kordonnal történő megosztása. Ez a tengeren túli fesztiválokon már évek óta bevált rendszert az európai fesztiválszövetség tagjai egységesen bevezetik, megakadályozandó a közönség torlódását és az ebből fakadó baleseteket. Több programhelyszín megnövekedett befogadóképességgel várja idén a szigetlakókat. Az új - Németországból hozatott, egyenként 2000 m2-es - hangszigetelt, szellőző berendezéssel ellátott - giga-sátrakban, így a Siemens Mobile Popszínpadon, az ebben az évben debütáló Metal Hammer Színpadon, s a tavalyi év legsikeresebb sátrában, a Wanted Színpadon helyszínenként ötezer főnek biztosítunk szórakozási lehetőséget.
Szintén a szigetlakók biztonságát szolgálja a beléptetés helyén és a főbb helyszíneken felállított videó figyelőrendszer és a koncertek alatti - bármiféle probléma esetén történő - vészleállító bevezetése. További újítás, hogy a Sziget belterületén az erdei utak is - másfél kilométer hosszú lámpafűzérrel - ki lesznek világítva.

sz8.jpg (11543 bytes)Szomorú tényként kell elkönyvelnünk, hogy akadnak még emberek - nem is kevesen -, akik számára a szórakozás egyes értéktárgyak begyűjtésével egyenértékű. Mire számíthatnak a sátorozók, akik kiszemelt programjaik alatt hosszabb idore szabadon hagyják sátraikat? Egyáltalán, létezik-e egy kifejezetten erre a célra működtetett személyzet, ami igyekszik megakadályozni a lopásokat?
A lopások kiküszöbölése érdekében is lesz idén újítás. A bejáratnál 100 forintért jeladókat vehetnek a látogatók, amiket a csomagjaik közé eldughatnak. Ha illetéktelen akarja kivinni ezeket a Szigetről a kapunál a jeladó bejelez. A jeladókat távozáskor 80 forintért visszavásároljuk. Mindamellett több mint ezer biztonsági ember dolgozik a Szigeten, a Fesztivál ideje alatt egy rendőrörs is működik. A tömegirányítási feladatokat nyelveket beszélő egyetemisták és főiskolások végzik.

A drogfogyasztás semmiképpen sem elhanyagolandó szempont egy ilyen 'main event' esetén. Mire számíthatnak azok, akik tiltott szert próbálnak bevinni a Sziget területére? Létezik-e külön orvoscsoport az esetleges egészségügyi problémák megoldására?
A komoly bejárati ellenőrzésnek köszönhetően az elmúlt években sem volt jellemző, hogy a szigetre komoly mennyiségű drogot vitt volna be valaki. A tiltott szerek kiszűrésére idén egy eddig hazai rendezvényen nem használt technikát is alkalmazunk. Ez a porszívószerű készülék a ruhára, csomagra tapadt porból kimutatja a drogokat. Természetesen a Pepsi Szigeten működik orvosi ügyelet, kábítószeres túladagolással eddig még nem szembesültek a rendezvényen.

Könnyedebb vizekre hajókázva, az "öregek" gyakorta panaszkodnak a Sziget-feeling felszívódására, sokak szerint ez már nem ugyanaz, ami volt sok-sok évvel ezelőtt. Mindez a szükségszerű fejlődésnek és változtatásoknak tudható be, avagy a közönség összetétele változott csupán az évek alatt?
A szigetnek volt is, van is feelingje, a tavaly megkérdezettek közel egyharmada pont a hangulat miatt jött ki a Szigetre. Az hogy ez más, mint 9 évvel ezelőtt, törvényszerű. A világban egy dolog a biztos: a változás. Ezzel egy olyan rendezvénynek lépést kell tartania, amelyik lassan már világfesztivál. Egyre színesebb a programkínálat, minden műfajnak helyet adunk annak érdekében, hogy minden látogató kulturális igényeit kielégítsük.

Végezetül, mit tanácsoltok az elsőéves Szigetelőknek?
Meg kell barátkozniuk a gondolattal, hogy nagyon sok jó programról lemaradnak, amíg a többi nagyon jó programon vesznek részt. De igazán nem maradnak le semmiről, mert jövőre megint lesz Pepsi Sziget.

- Phreak -

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű