Készülőben a barátságos gólyaviadal

Lázas szervezés előzi meg a gólyatábort, melynek előkészületeiről, és egyéb, figyelmet érdemlő főiskolai történésekről Tóth Pétert, a Diákcentrum főmunkatársát kérdeztük.

A Berzsenyi Dániel Főiskolán nyáron sem állt meg az élet. Lázas szervezés előzi meg a gólyatábort, melynek előkészületeiről, és egyéb, figyelmet érdemlő főiskolai történésekről Tóth Pétert, a Diákcentrum főmunkatársát kérdeztük.

- A sok évtizedes tradícióhoz méltóan idén is megrendezik a gólyatábort, remélhetőleg az elsőévesek legnagyobb örömére. Milyen programokkal készültök emlékezetessé tenni ezt a néhány napot?

- Az előző évek hagyományától egy kissé eltérően most valamivel hamarabb, szeptember 4-én kedden kezdődik a gólyatábor, és tart egészen szeptember 10-ig. Több fellépővel is tárgyaltunk, többségük valószínűleg meg is jelenik a rendezvényen.
Itt lesz az újonnan felfedezett Füstifecskék formáció, akik enyhén cigánydalosra veszik a magyar slágereket, Szombathely környéki együttesek közül pedig a Westend Bluest említeném. Igent mondott felkérésünkre a V-Tech és TNT együttes, valamint szóba jöhet egy esetleges Animal Cannibals és Nyers közös koncert is. Maksa Zoltán humorista szintén jelen lesz a rendezvényen, csakúgy mint Kónya István fakír, aki lélegzetelállító mutatványaival már egyszer nagy sikert aratott a főiskolán. Látványos előadásában izzó parázzsal végzett mutatványokon át egészen nyelvének tőrrel való átszúrásáig mindent megcsinál, amit egy valamirevaló fakírtól el lehet várni.

A pénteki napon egyébként az Oladi Művelődési Központba költözik a gólyatábor, ott szombathelyi és környéki amatőr együttesek és DJ-k mutatják meg, hogy mire képesek, remélhetőleg széles zenei skálát felölelve és minden igényt kielégítve. Az egész hét folyamán számos vetélkedőben és még annál is több meglepetésben lesz részük az idelátogató gólyáknak: egy esetben például egy gólya leül egy székre, míg társa egy görögdinnyét próbál majd citromfacsaró formájában a fején kicsavarni, a harmadiknak mindeközben egy pohárba kell gyűjtenie minél több dinnyelét. Ilyen és ehhez hasonló, furfangos feladatokra lehet számítani, és érdemes azokat teljes erőbedobással végrehajtani, a győztest ugyanis az erkölcsi támogatáson túl anyagiakban - üdítő, sör, bor, pálinka és egyéb finomságok - is megjutalmazzuk. A vasárnapi záróbulin végül a főiskolás körökben már jól ismert soproni Juice zenekar fog játszani, magát a rendezvénysorozatot tűzijátékkal zárjuk majd.

- Az első hetekben még kevésbé tapasztalt gólyák kihez fordulhatnak problémáikkal?

- Már az első este egy általános tájékoztatóval kezdődik, itt ismertetjük az alapvető információkat. Ez persze édeskevés, mivel a gólyák ennek körülbelül a tizedrészét jegyzik meg, éppen ezért van szükség a gólyapásztorokra. Ők a gólyatábor egész ideje alatt terelgetik az elsősöket, bármilyen tanulmányi, szociális vagy akár kollégiumi ügyben készségesen tudnak segíteni, de a tábor ideje alatt természetesen a hallgatói szervezetek bemutatására is sor kerül. A Hallgatói Önkormányzat az érdekvédelemmel, szociális ügyek orvoslásával, és tanulmányi kérdések megoldásával foglalkozik, míg a Diákcentrum elsősorban a hallgatói szolgáltatásokat öleli fel, melyek egészen széles skálán mozognak. Aki hozzánk betér, az jegyzeteit lefénymásoltathatja, beköttetheti, beadandó dolgozatát kinyomtathatja, vagy akár névjegykártyát is készítünk kívánságára. Ezenkívül utakat szervezünk Magyarországra és külföldre, albérleti címeket közvetítünk, korrepetálásokat és évközi munkákat biztosítunk a hallgatóknak. Számos új szolgáltatással is készülünk, most például a kerékpárkölcsönzés is belép a repertoárba, melyről az előző évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy nagy igény van rá. Próbálunk minél inkább hallgatócentrikusak maradni, és minél szélesebb körben kiszolgálni a hozzánk fordulókat.

- Sokak kedvenc szórakozóhelye, a főiskolás klub éppen átalakítás előtt áll. Mikor és milyen formában éled majd újra?

- A nyár folyamán pályázatot írt ki a főiskola a Klub üzemeltetésére, a beérkezett anyagok közül az Eurocash Kft nyerte el a további üzemeltetés jogát. Amint olyan szintig jutnak el a beruházásokkal hogy a Klub kinyithat, akkor az újra üzemelni fog - ez várhatóan október közepére tehető. A változtatások közt szerepel többek között a design átszabása, valamint egy melegkonyhai rész kiépítésén keresztül nagyobb hangsúlyt próbálnak majd fektetni az étkeztetésre is. A már megszokott kulturális és szórakoztató rendezvényeket is igyekeznek majd színesebbé tenni, a kocsmajelleg helyett előtérbe helyezve a klubélet kialakítását.

- Információim szerint szeptembertől a Club Papaya helyett a rivális Romkert veszi át a főiskolás bulik lebonyolításának jogát...

- Ez így van, a Romkert Dance Club lesz ezentúl a hivatalos főiskolás szórakozóhely. Ez persze nem jelenti azt, hogy oda kell járniuk a hallgatóknak, mindössze a Papayával való három évnyi együttműködés után váltottunk. Rendezvényeinket elsősorban oda szervezzük, és a Romkert programjait ismertetjük folyamatosan a hallgatókkal.

- Mit üzensz a leendő elsőéveseknek?

- Elsősorban ugyan tanulni jönnek a főiskolára, de azt kívánom, hogy a remélhetőleg négy éves tanulmányi idejük alatt érezzék jól magukat, minél inkább vegyenek részt a hallgatói életben. Bátran vessék bele magukat a kínálkozó lehetőségekbe, mert ez mindannyiuk számára maradandó élménnyé válhat a későbbiekben.

Úgy tűnik, idén végre sikerül kielégíteni a legkülönfélébb zenei igényeket, melyre tavaly sajnos korántsem került sor, és ez a tény sokakat késztetett a programhelyszínek keserű szájízzel történő elhagyására. Akkor az elsősök többsége - ha ló nincs, a szamár is megteszi alapon - kénytelen volt évtizedekkel (!!!) ezelőtti magyar slágerekre ropni (lásd Petróleumlámpa), melyek őseink tinikorszakában talán etalonnak számítottak, ma azonban egy fanyar mosolynál többet aligha csalnak az újgenerációs zenék szerelmeseinek arcára. A felsőbbévesek minden bizonnyal óriásit mulattak régi idők régi zenéire, de mivel a gólyatábor elsősorban a frissen érkezettek szórakoztatására szolgál, így remélhetőleg idén a hip hop, downtempo, vagy akár a drum & bass kedvelői is megkapják napi fejadagjukat. Kedves egészségükre!

- Phreak -

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű