Vegának nincs vége

Három éve Suzanne Vega úgy gondolta, hogy befejezi zenei pályafutását. Férje eladta a házát, és kirúgta a menedzserét is.

A folk gyökerekből táplálkozó Vega nem írt évekig egyetlen nótát sem. "Minden, amit biztosnak gondoltam összeomlott, az egész életem romokban hevert." - mondta Suzanne egy interjú során a történteket kommentálva. "Úgy véltem, hogy a 40-es éveim elején járva talán itt az ideje, hogy 1987 óta tartó karrieremet befejezzem, hiszen így is elég hosszú volt már. Talán ez a jel, hogy kezdjek mással foglalkozni."

Azonban az együttese basszusgitárosa addig nyaggatta, amíg Vega bele nem vágott egy európai turnéba, és rádöbbent, hogy rengeteg ember várja még, hogy játsszon tovább. Ettől ismét biztonságban érezte magát, és lassan újra megjött a kedve a dalszerzéshez is. Sőt, nem csak dalokat, hanem egy verseskötetet is összehozott.

Az újraindulás gyümölcseként szeptember 25.-én jelent meg legújabb albuma, immár öt éves kihagyás után. A lemez címe, Songs in Red and Gray, vagyis dalok vörösen és szürkén. Vega újra azt az akusztikus, erőteljes hangzást képviseli, amiben mindig is a legjobb volt.
Az album címében a vörös a szenvedélyre, míg a szürke ez intellektusra utal. Igaz, Vegát sokat kritizálták, hogy nagyon hétköznapi, túl szürke, és a fellépőruhái is eléggé egyhangúak (túlnyomórészt egyszerű, fekete ruhákat hord).  Vega szerint viszont az alkotáshoz szükség van bizonyos stabil tényezőkre, a káosz nem az ő életeleme.

Vega most 42 éves, egyedül neveli hat éves kislányát, ám a kiállt nehézségek ellenére sokkal törékenyebbnek, és megközelíthetőbbnek tűnik - legalábbis, ami az előadásmódját illeti. De aggodalomra semmi ok, a hangja ugyanolyan, mint eddig volt   fantasztikus.

Életrajz:
Vega Kaliforniában született, de még kisgyermek korában átköltöztek New York Citybe édesanyjával, miután szülei elváltak. Édesapja egy Puerto Rico-i születésű tanár, és író volt, így Suzanne angolul, spanyolul is egyaránt jól beszél.
Állítólag 3 éves korában kezdett el énekelgetni a rádióban hallható dalokra. 11 évesen már gitározott, 14 éves korában pedig már dalokat írt. Igaz, saját bevallása szerint a tinédzser dalai borzasztóak voltak... 1985-ben jelent meg az első lemeze, amitől harmincezres eladott példányszámot reméltek, ezzel szemben több millió kelt el belőle világszerte.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű