Homoszexuális volt Hitler?

Adolf Hitler homoszexuális volt - állítja könyvében egy német történész.

Adolf Hitler homoszexuális volt - állítja Lothar Machtan brémai történész a "Hitler titka - egy diktátor kettős élete" című, tizenkét országban egyszerre megjelent könyvében. A történész szerint Hitler az 1920-as évek végéig számos, homoerotikusnak minősíthető kapcsolatot tartott fenn, a politikában pedig nem pusztán önigazolást, de férfibarátokat is talált.
A harmincas évek elejétől viszont sebezhetőnek érezte magát múltja miatt, és mindig tagadni próbálta azt - állítja a szerző. Machtan - mint mondja - az egymást kiegészítő és erősítő ismérvek olyan meggyőző sokaságára bukkant, hogy ezek alapján Hitler homoszexualitása biztosnak tekinthető.

Nem volt sikere a nőknél
A hírrel kapcsolatban Engi Imrét, a Berzsenyi Dániel Főiskola Történelem Tanszékének tanársegédét kérdeztük:
- Óvatosan kell bánni ezekkel a szenzációs leleplezést ígérő könyvekkel - mondja -, hiszen megjelenésük hátterében legtöbbször a pénz- és szenzációhajhászás áll. Bár vannak olyan tények, amelyeket megfelelően csoportosítva le lehet vonni bizonyos következtetéseket, de ettől még nem biztos, hogy a következtés igaz is.

A fiatal HitlerHitler érzelmi világáról, szerelmi életéről kevés információ áll a történészek rendelkezésére. Valószínűleg korán csalódások érték a nők terén, és valószínűleg egy kudarcélmény után nehezen, vagy egyáltalán nem mert kezdeményezni. Az őt ért csalódások után bezárkózott, a "megvagyok nők nélkül is" álláspontra helyezkedett. (Ez azonban ma is megesik sok emberrel...)
Tény az, hogy a nők közül csak olyanokkal tudott mélyebb érzelmi kapcsolatot kialakítani, akik valamilyen okból sokat voltak vele. Például a rokonai voltak (Geli Raubal), vagy titkárnőként dolgoztak mellette (Eva Braun), tehát olyanok, akikkel rendszeres kapcsolata volt, és akikkel szemben fölényben, biztonságban tudta érezni magát.
Hitlerrel kapcsolatban egyébként más kontextusban sokszor merült fel az, hogy félt a kudarctól. Magánéletében is kudarckerülő taktikát alkalmazott, zárkózott volt, így aztán keveset tudunk a szexuális életéről. Ez az információhiány adhat okot arra, hogy a világháború óta érzelmi életéről különféle találgatások látnak napvilágot.

Voltak férfiak, akik mélyen kötődtek a diktátorhoz...
Hitler és MussoliniHa már az érzelmeknél tartunk: Hitler a személyes környezetére, és hallgatóságára érzelmekkel tudott hatni (a régi híradófelvételeken jól látható: a tömeg érzelmileg a hatása alatt áll). Azt szokták mondani: nem az a fontos, mit mondott, őt érzelmileg fogadták el. Ez fokozottan érvényesül, ha kisebb létszámú csoportnak, vagy egy embernek beszél. Az is bizonyított tény, hogy Hitler a politikában férfi barátokat talált, sőt, egyes férfiakat erős érzelmi szálak fűzték Hitlerhez, de ilyen esetekben a viszony mindig egyoldalú, távolságtartó volt. Ezek nem homoszexuális kapcsolatok, hanem egy olyan "barátságok", melyekben a domináns szerep mindig Hitleré volt.

Néhány közvetlen munkatársa, például Albert Speer, nagyon erős szálakkal kötődött Hitlerhez, vagy mint ahogy azt Speer el is mondta, szerette Hitlert. Természetesen testi kapcsolatról szó nincs, inkább egy nagyon erős érzelmi kötődés jöhetett szóba. Önmaguknak sem tudták ezt megmagyarázni és innen már csak egy apró ugrás, hogy összehozzuk a homoszexualitás vádját. A férfiak között a mély érzelmeket nehezen fogadja el a társadalom, pláne egy olyan ember esetében, akinek cselekedeteire nehezen találunk racionális magyarázatot, könnyebb ráhúzni valamilyen aberráció álarcát. Újabban ez egyébként tendencia, Hitlert mindenki az érzelmein keresztül közelíti meg, könnyebb feldolgozni a borzalmakat, ha beskatulyázzuk őt egy aberrált, tévelygett ember szerepébe.

Intimitás csak a hálószobában
Hitler és Eva BraunÉrdekes módon Hitler életében a homoszexualitás kérdése nem merült fel. Pedig a második világháború alatt amerikai tudósok is felvázolták a személyiségrajzát, de ott nem találkozunk erre vonatkozó adatokkal. Munkatársai, barátai részéről sincs erre utalás, ami azért is döntő fontosságú lehet a kérdésben, mivel, ha valakiben van is ilyen hajlam, akkor ebben a körben csak felszínre bukkant volna. Politikai ellenfelei sem támadták őt ezzel, szóval sehol nincs szó ilyesmiről.
Szexuális kapcsolatai közül egyedül csak Eva Braunhoz fűződő viszonyáról beszélhetünk egyértelműen. Igaz, ezt a kapcsolatot mai szemmel nem tekinthetjük normálisnak: Evát az ismerősök előtt rendszeresen megalázta, nyilvánosság előtt soha nem fogta meg a kezét, nem vállalta fel. Intim együttléteik szigorúan a hálószobára korlátozódtak - fejezi be fejtegetéseit a történész

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű