Jó üzlet petárdát csempészni

Míg Ausztriában legálisan lehet pirotechnikai eszközökhöz jutni, nálunk tilos ilyet birtokolni. Az év vége felé meg is indult a határon a petárda csempészet...

Az ausztriai nagy bevásárlóközpontok reklámújságaiban hirdetik a tűzijátékokat, petárdákat, nálunk azonban hivatalosan csak a gyufa és a csillagszóró engedélyezett, mint pirotechnikai eszköz. Akinél mást is találnak komoly büntetésre, számíthat.
Ráadásul a magyar hatóságok szilveszter közeledtével mindent megtesznek, hogy a házi tűzijátékot kedvelőknek elvegyék a kedvét a durrogtatástól. Ehhez tartozik, hogy a nyugati határállomásokon gőzerővel folyik a petárdák kiszűrése - szinte minden napra jut is egy lebukás. Vagyis az arany és a szeszesitalok mellet karácsonyi sláger csempésztermékké vált a petárda és a tűzijáték is.

Ebben szerepet játszik az is, hogy míg Ausztriában néhány schillingért meg lehet venni egy százas dobozt, addig itthon egy csomagért 1000 forintot is elkérnek a feketepiacon. A dílerek szinte mindenütt jelen vannak. Néhány hete az egyik szombathelyi általános iskola igazgatója hívta a rendőröket. Egy nyolcadikos diák ugyanis óraközi szünetben árulta a petárdát. Mivel gyorsan lefülelték, a százas dobozból mindössze tizet sikerült eladnia. A hét elején pedig Szombathelyen belvárosában igazoltattak egy fiatalembert, akinek autójában tetemes mennyiségű tűzijátékot, petárdát találtak.
Ami a további árakat illeti, a különböző röppentyűkért, rakétákért nagyobb összeget kell kifizetni. A néhány másodperces látványért 200-2000 forintot is elkérnek. Persze a nagyság itt is fő szempont. A hivatalosan csak szerpentint, lampiont és trombitát árusítók elmondták még, hogy szilveszterkor azért az utcai árusoktól szinte biztos, hogy hozzá lehet jutni a pirotechnikai eszközökhöz. A kérdés az, hogy megéri-e. A büntetés felső határa ugyanis, akár 100.000 Ft is lehet.

(West Press alapján)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű