Oladi graffitik

Szombathely legújabb lakótelepén a falfeliratok többsége a nyolcvanas évek végét idézi. Az első nyomdafestéket megtűrő szót sokáig kellett keresni.

A Sportliget irányából a telep legrégibb házai fogadják a látogatókat. A "Welcome to Olad City" feliratot már réges-régen megcsócsálta az idő vasfoga, de több aggastyán falfirka még jól tartja magát. Csak az információtartalomból következtethetünk arra, hogy ezek a graffitik bizony nem mai gyerekek.

A Nagy László utca egyik lépcsőházának a bejárati ajtó nagy üvegén virító "Rave" és "Edda Művek" felirata azt bizonyítja, hogy itt bizony nincs szükség gyakran üvegcserére. Nem messze innen kedves vallomás lilul a falon: "Szeretlek túrógombóc!". Alatta mustársárgával a viszontvallomás: "Én is Te veréb!" Azóta talán már közösen csipegetik egymást valahol.

Nem úgy, mint Ko-Kó és Niki, akik szinte minden sarkon felbukkannak egy-egy hibajavítóval (de-)formált szívben. Modern szerelmükre jellemző, hogy a szerelmi kegyhelyeiket órára pontosan datálják, így nyomon követhető, hogy 2001. március 30-a, 17 óra óta töretlenül szeretik egymást.

Az első nyomdafestéket nem tűrő szót megtűrő falat sokáig kellett keresni. Egy első emeleti ablak alá fújta fel valaki gyöngy betűkkel a "Gec*zők" kifejezést. A lakóknak biztosan nem tetszett, mert nagyjából lecsiszolták a falról, de az eltüntetett felirat fölé hamarosan odakerült az eredeti pontos mása. Ezt már senki nem bántja.

Az oladi fabolt oldaláról kiderül, hogy "Horváth Dödy egy f*szkalap", de ezzel nincs egyedül, mivel az előbb megismert Ko-Kó is ebbe a kasztba tartozik, legalábbis egy kiegészítés szerint. A lányos formájú iromány gazdája lenyúlta a belvárosban burjánzó szlogent: "Buzi Zsaruk." Pont. Úgy tűnik ez előbbi nem indulat szüleménye, csupán egy kijelentés.

A most épülő templom fala még teljesen szűz, nem úgy, mint az ötven méterre található Aranypatak étteremé. Az eredetileg fehér falak történelemkönyvként is szolgálhatnának 1989-től napjainkig. Nyomon követhetők a csúcsbandák a disco, house, techno, a heavy metal és a punk birodalmából. Láthatjuk a neonáci sarok felvirágzását sok kis "Heil Hitler" bevéséssel, megvannak a hevesvérű, ámde kissé türelmetlennek tűnő rendszerváltó ifjak követelései ("Szabadság, egyenlőség, stb.") és nem maradhatnak el a hétköznapi igazságok ("Szar a kaja", "Danika borotvált lábú óvoda koca", "Csicska FTC").

Valaki kifejezetten abban lelte örömét, hogy falfirkák értelmét módosította apró bejegyzésekkel. Így lett a "PUNK"-ból "F*SZTSZOPUNK", a "Király lesz Ákos!"-ból "Király ha leszopsz Ákos!"és az "Isten szeret téged"-ből "Isten szeret. Véged!"

Az Oladi Művközpont adott helyet több alkalommal a Punkmaratonnak, ezért nem meglepő, hogy a színes tarajosok is kézjegyükkel látták el a falakat. Több lámpaoszlopon is felbukkan a "Cheguevara" név, de a kis körbe foglalt "A" betűkkel (az anarchia jele) falra vetett "Adó=legalizált rablás" is hozzájuk köthető.

A decemberi hidegekben kifejezetten jól hangzik a "Hideg éjszaka, forró lányok *28-032" felhívás, bár a szám tulajdonosa már nem feltétlenül lelkesedik ennyire az ingyen reklámért. Elgondolkodtató a "Buzi meleg" szókapcsolat, de mielőtt úgy döntenénk, hogy bizonyára az időjárásról van szó már a szemünk elé kerül a személyiségi jogokat maximálisan tisztelő tényközlés: "Meleg a K.Sándor" . Úgy tűnik egy hőközpontot találtunk, mivel nem messze megtudhatjuk, hogy "Jutka + Ivett = Love".

Niki és Ko-Kó szeptember 24-én még mindig jóban vannak ezúttal már a Faludy utcában, ahol az egyik hatalmas háztömb oldalán csupán két felirat szerénykedik: "BUÉK!", valamint "Kellemes húsvétot!". Így le is van tudva az év és a lakóknak állandóan ünnepi hangulata lehet, csak tudni kell, éppen melyik az aktuális.

A Kassák utcában került falra egy ismeretlen vágya kis horogkereszttel: "Célunk: C.M.Ö." - azaz cigánymentes övezet -, amelyet először O.M.O.-ra javított valaki (hiszen fontos a tisztaság), majd a "Célunk:" felirat után egy eredetivel összeegyeztethetetlen erősen szexuális tartalmú célkitűzés, amit a lakóházi cenzúra lesikálásra ítéltetett (de azért még látható J )

Az oladiakat erősen foglalkoztatják a hétköznapok eseményei. Erre utalnak a "Győző lecsót ettél?", "Hol a telefonszáma a tanárnőnek?", "Drága a kenyér" feljegyzések.

Az egyik átjáróház falán nagy betűkkel virít a "Buzi Batman!" felirat, amit valószínűleg az érintett javított ki SuperMan-re, hiszen a módosítás már a plafonra került. Ugyanitt olvasható egy közeljövőben megrendezésre kerülő helyi esemény neve: "LoveParade 3000 Szombathely" Ezután hosszú métereken üresek a falak, csupán egy-két olvashatatlan firkálmány, valamint egy szimpla, ám nagyméretű "Maszturbátor" felirat kíséri a látogatókat. A Tesco melletti parkolóban lábtenisz-pálya van felfestve az úttestre, minden pályanegyeden egy-egy játékos nevével. Súlyos titkok lappanghatnak a háttérben, mivel Eszter nevéhez egy nyíl vezet a "Tudom mit tettél tavaly nyáron!" aszfaltfelirattól.

Összességében elmondható, hogy az oladi lakótelep nem a graffity-k paradicsoma. Művészileg kidolgozott falfestményt egyet sem láttunk és jelentős méretekkel sem büszkélkedhet egyetlen felirat sem. (Kivétel talán a tavasszal fotózott kalóz óriásplakát, de az nem volt hosszú életű.)

A lassan tinédzserkorukat kinövő tízemeletesek oldalán sok a nagyméretű szűzterület, ám ez nem a sűrű tatarozásoknak köszönhető. Niki és Ko-Kó utolsó megtalált életjele október végi dátumot viselt. Talán majd első együttlétükről, házasságukról és családi életükről is beszámolnak egyszer nyilvános naplójukban, a házfalakon.

Következő célpontunk: a Derkovits lakótelep.

Vonatkozó cikkünk: A falak szexuális élete

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű