Karácsonyi kirakat-mustra

A szombathelyi polgár ilyen tájban, ha nem is egész belvárosát, legalább Fő terét szeretné az ünnephez méltó köntösben látni.

A levéltár oldalából támadsz, ezen a tájon még nyoma sincs a karácsonyi hangulatnak. Egy-két kirakatban azonban már ott virít az idei sláger: a praktikusan összecsukható műanyag, egyen-fazonra nyírt és díszített selyemfenyő. Ez a Fő téri kirakatok első számú kedvence, valódi fenyőágakat csupán egy-egy eldugott helyen, például egy turisztikai cikkeket áruló boltocska előtt látsz.

Az OTP székháznál végre bekanyarodnál a vásárlási zónába, ám célod előtt egy magányos pitbull-szerű szörnyecske vigyorog rád. Az átjáróban kikötve, természetesen szájkosár nélkül fekszik. Minden bizonnyal karácsonyi meglepit keres magának... Kacskaringós az út visszafelé.

Nappali megvilágításban kedvenc főtered, karácsony ide, húsvét oda, nagy csalódás. A szokott, már jó pár éve megunt díszlet fogad, semmi izgalom. Mintha a bódék, benne az árusok, és kínálandó portékájuk is tavalyi lenne. Jöhet karnevál vagy nyuszi, a Fő tér mindig ugyanazt a formáját mutatja. A hó sem kedvez: a lestrapált pavilonok és telefonfülkék oldalában lefagyott sáros szutyok- és hókupacok éktelenkednek. Sültgesztenye-árusod sem találod, a Szá-áj-lent nájt sem zúg, helyette középtájban három perui zenész dél-amerikai karneválhangulatot rittyent. Addig jó, míg a lemezárus sátrának hallótávolságán belülre nem érsz: itt az új göndör-szöszke favorit, Balázs Pali búg ezerrel.

A Fő tér berendezése már tradicionálisan, idén is minősíthetetlen. Közepe megközelíthetetlen zöldövezet, ráadásul teljesen üres. Azaz a hókupacok másodlagos pihenőhelye. Így a csomagokkal agyonpakolt bevásárló maximum a járdán, a bodegák árnyékában közlekedhet. Ez azonban senkinek sem okés, hiszen csúcsforgalomban a sátrakat is nehézkes megközelíteni. Ráadásul, piszkosul kellemetlen lehet itt, a járókelők orrát birizgálva ruhaneműt próbálni.

A bodegák kínálata piaci, kevés az egyedi, kézművesek, iparosok által készített termék. Helyette távol-keleti tömegcuccok viszik a prímet. (Azt itteni kirakódó-vásár javát idén Győrben és Pesten már a belváros közelébe sem engedték, - ezeknek piacon a helyük.) Tisztelet a kivételnek: mert azért találni itt is érdekeset, például kagylóból készített ékszereket is. Azonban látszik, a sátrak kiadásakor a bérleti díjak beszedésén túl egyéb koncepció nem létezett. Ez elmondható a belváros egészére is: az éjszakai díszkivilágítás évek óta szinte ugyanaz. Kizárólag a Fő téren és a Király utca elején van, ez is csupán a villanyoszlopokra és közéjük húzott égő-kompozíciókból áll. Mit hiányolok? Tessék elmenni Győrbe, ott most az egész város fényárban úszik! Az épületek, a hidak, és a fák... megjegyzem, ízlésesen.

A kirakatok stílusára a középszerűség és a visszafogottság jellemző. Egyedi arculat helyett áru-centrikusak. Látszik: a kereskedők többnyire nem bíbelődnek hivatásos berendezőkkel, inkább maguk dizájnolnak. Csak a módosabb butikok engedik meg maguknak azt a luxust, hogy esztétikusak, ezáltal figyelemfelkeltők legyenek. A többség számára a kirakat az a hely, ahová a lehető legtöbb holmit be kell zsúfolni. Akad olyan műanyag leányzó, akinek szinte minden lábujja alatt három pulóver hever. Ez a praktikus, vevőcsalogató módszer azonban csak addig jó, ameddig a kirakat átlátható. A ruházati holmik azonban ilyen töménységben, bármelyik kirakatot nézed is, teljességgel egyformák, így a butikok többsége ugyanazt a képet mutatja. Nem véletlenül találták ki az egyedi csomagolást, erről azonban itt még kevesen hallhattak.

A kirakatok karácsonyi hangulata jelzésszerű. Egy-egy ezüstszálon himbálózó gömböcske, egyen műfenyő, és fellógatott karácsonyfaégő az átlag. A kreatívabbak csillogó csomagolópapírból gyártott méretes szaloncukrokkal, műanyag, vibráló szarvasocskákkal és hanukka-gyertya utánzatú világítótesttel díszítenek. A hungarocell-hópehely már nem divat, stilizált hóemberek és angyalkák sincsenek. A díszek többsége annyira egyedi, hogy a közeli virágboltokban hamar beszerezhető, és praktikus is, hiszen könnyen összecsukható, jövőre újra hasznosítható, ráadásul műanyag lévén több millió évig sem bomlik fel. Környezetbarát, tiszta, nem hullajt, macera sincs vele. Beleborzongok: unokáim is ebben gyönyörködhetnek majd...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű