Vihar a biliben

Meglepő filmek jelentek meg a VIVA+ popcsatornáról. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy az összes TV-nek van ilyesféle archívuma...

Vajon hányan hiszik el, hogy a TV-ből, rádióból ismert és kedvelt műsorvezetők az év háromszázhatvanöt napján vidámak és mosolyuk minden esetben őszinte?

Álmokra vágyunk, hát megkapjuk
A válasz egyszerű: nagyon sokan. A néhány perces felvillanások leképződnek az agyban és a sztár, vagy sztárolt név említése esetén - csakúgy, mint a pavlovi ebnél - a nézők lelki szemei előtt megjelenik egy széles vigyor, magabiztos kiállás, vagy éppen egy huncut szem (esetleg még a dekoltázs is).

Ezeket a szereplőket még az ágyukban is jól kitalált, profin tartósított maszkjukban képzeljük el. A tévé - csak úgy, mint minden jól működő vállalkozás - álmokat ad el. Ebben az álomcsinálásban a leggyengébb láncszem ezúttal is az egyéni ambíció, vagy rosszindulat lehetett. Hiszen olyasmit láthatunk, amit nem lenne szabad, és már lőttek is az illúziónak. Pedig mit is mutatnak ezek a felvételek? Csupán a valóságot, ami néha pont azért fáj, mert magunkat látjuk.

Te hogy viselnéd a strapát?
Akik elítélik a látottakat, hallottakat először próbálják beleképzelni magukat a műsorvezető helyébe, aki naponta több tucat bárgyú, valóban buta levelet kap, amire válaszolnia is kell ország-világ előtt. Ő ezt meg is teszi, a ráruházott szerepnek megfelelően. A tinik örülnek, mindenki elégedett. Azonban az, hogy a műsorvezető valójában mit gondol, már nem tartozik ránk. Miért ne kurvázhatná le magában azt, aki unalmában oldalakat firkálgat tele ostoba kérdésekkel? Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy ezzel nem a foglalkozását feszegeti a tisztelt nézőnek, hanem csupán indulatának ad hangot. Magánemberként.
Nem állja meg a helyét az a felfogás sem, hogy mint közszereplők nem pocskondiázhatják a nézőket, hiszen belőlük élnek. Ne feledjük, hogy a kiszivárogtatott felvételek nem is a publikumnak készültek! Vonatkoztassunk el egy kicsit a tévétől, és képzeljünk el egy bolti pénztárost, aki egész nap mosolyogva veri a pénztárgépet, miközben már csömöre van a szenilis vevők idióta kérdéseitől. Otthon és baráti körben minden bizonnyal nem "áruházunk kedves vásárlói" néven emlegeti majd őket, de ez így van a legtöbb szakmával.

Jó fújjolni kicsit...
A videó bejátszásokon látható műsorvezetők mind huszonéves fiatalok, hétköznapjaikat és szabadidejük nagy részét a stúdió teszi ki. A stáb szinte második családjuk, így előttük felszabadultan mondhatják ki, ami a bögyüket nyomja. Az, hogy közben "forog a kamera" nem gond, hiszen családban marad. Legalábbis normális esetben. Ezúttal azonban - talán poénból, talán egyfajta bosszúból - nyilvánosság elé került a családi aktalbum. A nézők pedig hálásak a kiszivárogtatónak. Íme, ismét van miről beszélni.
Kit érdekel ilyenkor a minimálbér körüli hercehurca, az elsinkófált milliárdok, amikor olyanokon lehet acsarkodni, akiket eddig dülledt szemmel bámultak sokan. Elő lehet venni a poros közhelyeket, ki lehet találni új bölcsességeket, lehet fújjolni, huhogni és képernyőt köpdösni. De talán érdemes megfigyelni a nézők reakcióját is. Nem mernék fogadni rá, hogy nem hangzanak el "b* meg, ez naggggyon dúúúúúúrva" és hasonszőrű megjegyzések.

Balázs az tényleg bunkó...
A videók legnagyobb hányada a "Megálló" című műsor vezetője körül forog, akire jól ráillik a hétköznapi értelemben vett bunkó jelző. "A rögtönzések nagymestere" (ez a VIVA meghatározása Balázsról) mikrofonba-szellent, zavartan viháncol és röhög, fenekét mutogatja. Vulgáris szókincse meglehetősen szegényes, gyakorlatilag négy szóból áll, ám ettől függetlenül ezeket gyakran segítségül hívja, leginkább zavara leplezésére. Legnagyobb, hírhedté vált alakítása a "Dagadt geci" néven elhíresült szivatás, amelyben egy győri nyolcadikos lányt hurcol meg molett alkata miatt, gyakorlatilag saját szórakoztatására, de az utcákon készült beszólások sem kutyaütők.
A csatorna műsorvezető lányainak sem mosták ki szappannal a száját, ráadásul a hihetetlenül szőke amazon egy kis anatómiai felvilágosításra is szorulna a nézőkhöz intézett "szopjatok le mind!" búcsúszövege miatt.
Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy amit a netről letölthetünk, az egy gondosan összeállított válogatás. Nem egy nap összefoglalója, hanem akár hónapok negatív termése. Most ismét itt a helye az önvizsgálatnak. Tegyük fel, hogy mindenki mögött "forog" állandóan egy kamera. Vajon nem lehetne hasonlóan kompromittáló összeállítást készíteni hétköznapjainkból?

Kinek jó buli ez?
Engem sokkal jobban izgat, hogy ki és miért szellőztette meg ezeket a szalagokat. Mi lehetett a célja? Bosszúvágy? Konkurenciaharc? Átgondolatlan, céltalan poén? Jó esély van rá, hogy kiderül. De az már valószínűleg a kutyát sem érdekli. Abban pedig mindenki biztos lehet, hogy az összes TV csatornának van a VIVA+ -hoz hasonló archívuma. Csak lehet, hogy ők szilárdabb jellemekkel dolgoznak,


Nyugat e témával foglakozó fóruma >> "Viva+ botrány"

A videók itt találhatók: http://zminusz.ste.hu/

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű