Sólyom végveszélyben - a mozi utóélete a valóságban

Egy 1993-ban Szomáliában lelőtt amerikai katona GPS-ét találták meg Afganisztánban

Az Afganisztán keleti vidékén található bunkereket, barlangokat átvizsgáló amerikai csapatok egy olyan GPS-t (műholdas helyzet-meghatározó) találtak, amely minden jel szerint az egyik 9 évvel ezelőtt Szomáliában megölt amerikai katonáé volt.

A sajtótájékoztatón John Rosa dandártábornok elmondta, hogy jelenlegi információik alapján kijelenthetik, hogy a megtalált GPS Gary Gordon őrmesteré volt, aki 1993-ban Szomáliában vesztette életét abban a balsikerű akcióban, amelyet a magyar mozikban most futó film, a Sólyom végveszélyben is feldolgozott.
A szerkezet még mindig működik, és az amerikai szakértők szerint fel is használták a Tálib és Al.kaida erők összehangolt ellenállásának biztosítására a nemrég befejeződött Anakonda hadművelet során.
Azt még nem tudják pontosan, hogy a GPS hogyan kerülhetett az afganisztáni barlangba, de mindenképpen az Al-Kaida és Szomália közötti kapcsolat lehetőségét igazolja.

Természetesen más lehetséges magyarázat is kínálkozik, pl. az, hogy a GPS-t az Al-Kaida szervezet ugyanolyan illegális forrásból szerezhette be, mint a fegyvereit is: egyszerűen a feketepiacon.

 A műszer beazonosítása nem volt nehéz, hiszen a leltári szám, és a birtokos neve (G. Gordon) a tokjára szőve, és a szerkezetbe maratva is megtalálható volt rajta.
Gordon őrmester a szomáliai különleges alakulatokkal végrehajtott, sikertelen bevetés során vesztette életét.
A GPS egyébként nem a hadseregben rendszeresített modell volt, hanem egy akkor kereskedelmi forgalomban kapható változat, amelyet leginkább a különleges alakulatok, kommandók használtak, mivel lényegesen kisebb volt, mint a "kincstári" eszköz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű