Mi a szerepjáték?

Ártalmatlan kikapcsolódás, vagy veszélyes játék? Vezet-e függőséghez, vagy megszállottsághoz?

Negyedszázados hagyomány...
Mint majdnem minden más, ez is Amerikából gyűrűzött be kis hazánkba, akár a krumpli, vagy a Coca Cola. A szerepjáték alapját, a "Labirintusok és sárkányok" című játékot 1972-ben találták ki. Azóta folyamatosan terjed. A tengerentúlon óriási hagyománya van, de szerte a világon is milliónyi ember játssza a szerepjátékot. Szombathelyen is működik egy ilyen klub, immár tizenkét éve. Tagjai jobbára fiatalok, szombatonként találkoznak az Oladi Művelődési Központban.
Az Uránia udvarban van egy bolt is, a Sárkánytűz, amely kellékeket forgalmaz a szerepjátékhoz. Szabálykönyveket, kártyákat, kockákat árusítanak. Minden csütörtök délután bemutató várja az érdeklődőket - akik már az ajtóban álló hatalmas Solo kapitány, Csubaka páros papírmasé figurájából tudhatja, hogy hova is érkezett -, de egyébként is verik itt a mágikus kártyákkal a blattot a fiatalok.

Éljük bele magunkat egy korba, egy karakterbe!
Öt-hat ember leül egy asztal köré és beszélgetnek. Ilyen egyszerű! - tudtuk meg. Minden résztvevő, ha úgy tetszik szereplő, kitalál egy személyt, akit el fog játszani. Ez lesz a karaktere. A karakter felépítéséhez különböző szabályok állnak a játékos rendelkezésére, ezek szabálykönyvben vannak rögzítve. Egy történelmi játékban például, ha egy ókori római katonát játszunk, természetesen utána kell járni, hogyan öltözködtek, milyen szokásaik voltak, pontosan milyen fegyverekkel harcoltak akkoriban.
A kutatás közben a játékos járja a könyvtárakat, így akár némi műveltséget is magára ragaszthat az adott témában. - állítja egy fiatal szerepjátékos. No és ez a műveltség az életben is használható - teszi hozzá.

Sokféle játék létezik, sci-fi, fantasy, történelmi, akár a Gyűrűk ura mítosz vagy a Star Wars film köré felépített játék, de van olyan is, amelyik a jelenben játszódik.

A társaságban van egy mesélő, aki a játék szabályainak megfelelően közvetít, hogy mi történik, a játékosok mit tehetnek és mit nem egy elképzelt helyzetben. Például, az egyik karakter (játékos) úgy dönt, hogy bemegy a képzeletbeli kocsmába. A mesélő ilyenkor elmondja, hogy belépve tegyük fel, jobbra, a falnak támaszkodva áll egy gyönyörű nő, szemben a pult, mögötte a kocsmárosné éppen törölgeti a poharakat és így tovább... Tehát a mesélő a játékosok szeme. A játék célja lehet például egy város elfoglalása, egy fogva tartott lány kiszabadítása.

És hát ez is olyan, mint az élet, egy szerepjátékot órákig, napokig, hónapokig, de akár egy életen át lehet folytatni...

Szekta, vagy jó idegnyugtató?
Sokan, sok helyen írtak már a szerepjáték káros hatásairól. Függőséget, megszállottságot okoz, állították. Páran odáig elmentek, hogy szektaként tüntették fel a játékoshálózatokat. Tényt, hogy a karakter erősen kötődhet a személyiséghez. Egyrészt, mert a játékos önmagát is beleviszi a figurába, másrészt, ha valaki évekig alakít egy karakter, aztán elveszíti, nos ezt igazi gyászként élheti meg. Gondoljunk bele. Alkotunk magunknak egy képzelt személyiséget, eljátsszuk, hogy az mi vagyunk, aztán fuccs, vége mindennek...

De van egy másik dolog. Ezt a játékot azért játszzák, mert jó. Egy jó szórakozás. Kikapcsol. Eltereli a gondolatainkat mindennapi bajainkról - állítják a pártolók.
Az Egyesült Államokban pszichológusok terápiás célokra használják. Csökkenti a szorongást. Jó hatással van a lélekre. Ez bizony így van, játék közben elfeledhetjük félelmeinket - mondja az ifjú szerepjátékos. "Nézd, mindentől el lehet szállni. Egy sportoló is lehet megszállott. De nálunk nagyon kevesen veszítik el az önmaguk feletti irányítást. Aki megszállottá válik, az hülye " - közli.

Egy egyszerűbb változat: a MAGIC -kártya
Ha kevés az időnk, ám mégis szerepjátékra vágyunk, akár kártyázhatunk is. A MAGIC kártyajáték egy leegyszerűsített szerepjáték. A kártyák helyszíneket és harcosokat jelölnek. A kártya-harcosainkat, bevethetjük játékostársaink kártyái ellen. Roppant izgalmas játék. Kicsit hasonlít a Pokemonhoz. Érdemes kipróbálni.
Talán egyetlen hátránya, hogy nem olcsó. Az alapkészletet újabb kártyák vásárlásával egészíthetjük ki. Az erősebb harcosokat ábrázoló kártyák, mintha többe kerülnének. Nos, ez benne az üzlet. De ami az üzlet másik oldalát illeti, óriási összdíjazású bajnokságokat rendeznek belőle világszerte. Néhány országban már komoly stratégiai és logikai játékként tartják számon a MAGIC-et. Világbajnokságot, európai és országos bajnokságokat rendeznek, ahonnan a legfelkészültebb játékosok akár milliókkal a zsebükben távozhatnak.

 

Vonatkozó linkek:
A szombathelyi szerepjátékosok oldala
A magyar szerepjátékosok oldala
Magyar Fantasya Centrum
Fantasy magyar nyelvű szerepjáték oldal

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű