A diszkódrogoktól az "aranylövésig"

A probléma Vas megyét sem kerüli el.

A mai társadalmak kiemelt problémája a kábítószerrel élők számának növekedése. A szombathelyi Szociális Hét sem múlhatott el a drogtéma érintése nélkül. Funk Sándor, a Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztályának főorvosa klinikai tapasztalatait osztotta meg közönségével. A drogok puszta csoportba foglalása helyett a különböző szereket használó emberek kórházi viselkedését jellemezte.

A heroinista, a kokainista
A Funk Sándor vezette drogambulancián leggyakrabban az erősen függő heroinistákkal foglalkoznak. Ők rendszeresen jelentkeznek, elvonásra mégsem hajlandóak, előbb-utóbb elszöknek, vagy viselkedésük miatt bocsátják el őket. Az osztályon bűncselekményeket követnek el, szervezkednek, szemet vetnek a gyógyszeres dobozra.

A kokainista nem kelt feltűnést, nem szövetkezik a heroinistákkal. Két-három napig szép csendben mászkál fel-alá az osztályon, majd bejelenti, hogy neki ebből elég és hazamegy.

Meg a füvező, és az alkoholista
A füvet szívó fiatalokkal sem könnyű szót értenie az orvosnak. Jelentkezésük után az első párbeszéd jól megszokott séma szerint zajlik:

 • Függő vagyok a marihuánával.
 • Feküdjön be!
 • Minek?
 • Hogy leszokjon.
 • Minek?
 • Hát nem azért jött, hogy leszokjon?
 • De igen.
 • Akkor feküdjön be!
 • Minek?
 • Miért jött?
 • Hát maga az orvos!!!

Az alkoholfüggőkkel ennél könnyebb bánni. Mindig alávetik magukat az elvonókúrának, az eredmény azonban csak egy hónapig tart, utána többségük visszaesik.

Végül a nyugtatófüggő
A nyugtatófüggőség a korosabb hölgyek sajátosságának tekinthető, jóllehet Funk Sándor is belátja, hogy az idősebb nők fogalom önmagában paradoxon. A nyugtatófüggőknek orvosuk pavlovi reflexszel írja fel a bogyókat. A hölgyek az elvonás alatt a legszebb arcukat mutatják, látszólag minden - smink, hálóing, lelki élet - rendben van, de az esetek többségében kiderül, hogy a párnák alatt ott lapulnak a "dugigyógyszerek".

A magyarországi alaphangulat máshol még depressziónak sem jó...
A drogbetegség három stádiumának hangulati görbéje önmagáért beszél. Az első szakaszban a fogyasztó használatkor az átlagosnál jobb hangulatba kerül, tiszta állapotban pedig kedve csak a normális szintre esik vissza. Igaz - jegyezte meg Funk Sándor találóan - a magyarországi alaphangulat máshol még depressziónak sem jó.

A második szakaszban a kábítószer hatására a fogyasztó hangulata jobb lesz, nélküle azonban az átlagos alá süllyed korábbi jókedve. Bebizonyosodott, hogy a könnyű drogok esetében is létezik ez a második stádium, kialakulhat a függőség.

A harmadik szakaszban a fogyasztó már droggal sem képes elérni a korábbi normális hangulatot, kényszerűen egyre több anyagot juttat a szervezetébe, a kielégülés mégis elmarad. A heroinisták élete ilyenkor már csak azon múlik, hogy benne van-e a halálos adag a fecskendőben vagy sem.

A drogtörvény nem állít meg semmit
A heroint fogyasztók száma napjainkban stagnál, de egyre gyorsan terjed a fű és a speed használata. Funk Sándor szerint ezt a tendenciát az az 1999-ben hatályba lépett szigorított drogtörvény sem állíthatja meg, amely a kábítószerfüggőkkel ellentétben igazán az alkalmi használókat bünteti. Úgy véli, helyesebb lenne az alkalmi használatot szabálysértésként kezelni, a próbálkozó fiatalokat közmunkára ítélni, és nem aránytalanul magas büntetéssel (akár 5 év börtönnel) sújtani. A büntetett előélet, a profi cellatársak romboló hatása, a családi élet félresiklása túl magas ár egy meggondolatlanul cselekvő fiatal számára. Tapasztalatai szerint az ítélethozók is belátják ezt, s nagyon ritkán alkalmazzák a törvényt az alkalmi fogyasztókra.

A drogprobléma Vas megyét sem kerüli el
Bár közvetlen környezetünk a kevésbé fertőzött területekhez tartozik, a drogprobléma elől a nyugati határszél sem menekülhet. A kemény drogot használók száma a megyében 30-40 fő lehet, de a szakemberek nem tartják kizártnak, hogy ez a becsült adat csupán a jéghegy csúcsa.

Elterjedtebbek a könnyű drogok, ezeket a tizenévesek fogyasztják előszeretettel. Az utolsó, 1999-es felmérés szerint Vas megyében a középiskolások 12 százalékának ajánlottak már fel könnyű drogot, s közülük minden második élt is a kínálkozó lehetőséggel. Az elmúlt években csekély mértékben emelkedett a kábítószert fogyasztók száma, a drogproblémát mégsem lehet túltárgyalni.

A megye Drogprevenciós és Koordinációs Bizottságának elnöke, Dr. Varga József szerint a jó eredményeket épp annak köszönhetjük, hogy a pedagógusok, szülők, képzett segítők nap mint nap foglalkoznak a kérdéssel. A bizottság a megelőzés mellett a drogbetegek kezelésére is szeretne nagyobb hangsúlyt fektetni, ezért még idén kezdeményezi a megyei kórházon belül a drogambulancia létrehozását.

A drogosok, illetve a szenvedélybetegek számára segítséget nyújt RÉV Szenvedélybeteg-Segítő Szolgálat
Szombathely, Wesselényi M. u. 24 .
tel: 94/336-946

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű