Fertőzött tűvel szurkálnak a discoban?

Felröppent a hír, hogy HIV fertőzött tűvel szúrtak meg egy fiút Szombathely egyik szórakozóhelyén. A Nyugat utánajárt az ügynek.

Az elmúlt hetekben szájról-szájra szállt a hír, hogy Szombathely egyik éjszakai mulatójában HIV vírussal fertőzött tűvel szúrtak meg valakit. A sokszor elhangzott történetnek van azonban egy apró szépséghibája. Csak és kizárólag olyan ismerőstől lehetett hallani, akinek ugyanígy egyik haverja, osztálytársa, távoli rokona stb. mondta.

A neten terjedő levél
Az ilyen sztorikat kétkedve szokták fogadni. Ám most valami miatt az emberek jó része komolyan vette a hírt, nem kis riadalmat keltve a városba. Így aztán úgy döntöttünk, egy kicsit körüljárjuk a témát. Olvassák el az alábbi elektronikus levelet; februárban kelt, mi később jutottunk hozzá:

"Kedves Ismerőseim!
Figyelmetekbe ajánlom az alábbi történetet, okulás céljából.
Egy kedves ismerősöm mesélte a következő történetet.
Egy osztálytársa (18 évesek) a baráti körével elment a Bank nevű szórakozóhelyre hétvégén, hogy jót mulasson.

Tánc közben a karján tűszúrást érzett, de táncolt tovább, nem törődött vele. Később a zsebében egy cetlit talált a következő felirattal: "Isten hozott az AIDS-esek Világában!" A lány elment később egy szűrésre, ahol közölték vele: HIV pozitív.

Állítólag aznap este a Bankban és a Face-ben kb. 30 embert szurkáltak meg.

Így érezd magad jól egy szórakozóhelyen...

Továbbítsd, kérlek ismerőseidnek, akik -vagy gyerekeik - ilyen helyekre járnak!

Sok szerencsét az "élethez"...

Aláírás"

A konkurens mulató kampányfogása
Nem csoda, hogy a levélben említett egyik szórakozóhelyről aztán futótűzként terjedt néhány hónap előtt, hogy tűvel szurkálnak meg táncoló fiúkat, lányokat, s azok sorra HIV fertőzöttek lesznek. Később kiderült, hogy a konkurens mulató terjesztette a rémhírt. Meglehet, szerencsétlen dolog az efféle porhintés. Könnyen visszaüt. Szerencse viszont, hogy itt valóban csak rémhírterjesztésről beszélhetünk. (Már csak az a kérdés, hogy bizonyos pártjaink nem innen vették-e a rémhírterjesztés technikájátJ )

A rendőrség nyomozott a szombathelyi ügyben
Ettől persze Szombathelyen még megtörténhetett a dolog, nem csoda, hogy a rendőrség vizsgálatot indított az állítólagos szombathelyi esettel kapcsolatban. A bűnmegelőzési osztályon dr. Németh Róbert megosztotta velünk a nyomozás eredményeit. A kiinduló információk szerint az egyik szombathelyi középiskola tanulója, egy harmadikos fiú szaladt tűbe. A nyomozók el is indultak megkeresni őt. Megkérdezték az összes harmadikost, minden osztályfőnököt, tanárt, de a fiatalember csak nem került elő. Nem tűnt el, nem is volt. Vagy legalább is senki nem hallott róla.

A nyomozók ezután megkeresték a megyei ÁNTSZ-t, ahol elmondták, nem tudnak arról, hogy bárki is HIV szűrésre jelentkezett volna a közelmúltban.

Azért résen lesznek
A rendőrök budapesti kollégáikkal is fel vették a kapcsolatot, s megtudták, hogy a fővárosban valóban történt egy ilyen "szurkálásos" eset. A nyomozást ellenben Szombathelyen bűncselekmény hiányában lezárták. Németh Róbert azonban elmondta: - A rend őrei nyitva tartják a szemüket, s ha bármi történik, folytatják a vizsgálatot.

Elméletileg lehetséges
Dr. Andits Tamás orvos szerint elméletben valóban lehetséges szúrás útján megfertőződni a halálos HIV vírussal, ha a tű fertőzött.

- Drogfüggők körében éppen ezért terjesztenek egyszer használatos eldobható tűket, megakadályozandó a kór terjedését. - mondta. Ha valaki megfertőződik a vírussal, az legkorábban 4-12 hét múlva mutatható ki a szervezetben.

Szombathelyen tehát eddig nem szúrtak meg senkit, s remélhetőleg nem is kell tartani ilyesmitől.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű