Meztelen tinik a gimis tablón?

Valóságos zarándokhellyé változott a Fő téri egy kirakata, amióta elterjedt a híre, hogy ott meztelen végzős gimnazista lányok tablója virít.

A megyei napilap Forródrót rovatában fejezte ki rosszallását egy nyugdíjas hölgy és elmondta azt is, hogy hasonló korú ismerősei, valamint fiatalok is megrökönyödtek a képek láttán. Sajnálatosnak nevezte, hogy napjainkban így jelennek meg a diákok. A Nyugat utánajárt a különös esetnek.

A meztelen váll romantikája

Nem volt nehéz dolgunk a tabló felkutatásával, hiszen már szinte minden végzős diák tudta, melyik után kutakodunk. A Fő téri ruhaüzlet kirakatában messziről feltűnt a dekoratív alkotás, bár az igazat megvallva ezúttal inkább a képekre voltunk kíváncsiak, nem a körítésre. Közel érve aztán bizonyossá vált - ahogy azt sejtettük -, hogy a tablón kevesebb a meztelenkedés, mint a magyar-olasz női vízilabda meccs rádiós közvetítésén.

Hamar megtudtuk azt is, hogy a Bolyai Gimnázium 12 A-B osztályának összevont tablója borzolta fel néhány ember idegeit. De lássuk mit is találtunk a kirakatban. Egy az átlagnál jóval igényesebb háttér előtt negyven-egynéhány diák és öt tanár képét. A tanerők és a fiúk tablókon hagyományosnak mondható viseletben feszítenek, azonban a lányokról hiányzik a matróz-, vagy bármilyen egyéb blúz. Aki most rögtön rohanna kebelnézőbe, az jobban teszi, ha marad még egy kicsit, ugyanis az ifjú hölgyeknek gyakorlatilag csak a válla látszik és valljuk be őszintén, az "egyenbőr" nagyon jól áll nekik. (Életrevaló teremtések, ravaszul kikerülték a drága és körülményes ruhavásárlást...) A fantáziát azonban valóban megmozgatja a tablón szokatlan hamvas vállak látványa, és ember legyen a talpán, aki továbbgondolva a leányokat még rájuk képzelne holmi ruhaneműket.

A végzős bolyais hölgyek elérték a céljukat, fantáziapörgető tablót alkottak, amely polgárpukkasztásra ugyanúgy alkalmas, mint egy álmos délelőtt megvidámítására. Mi azonban kíváncsiak voltunk arra is, hogy topless fotózáson születtek-e a képek, ezért kerestünk olyan lányokat, akik részt vettek a tabló elkészítésében.

Az ötlet nem új

Az érettségi szünet ellenére a gimnázium környékén sikerült elcsípni Rehák Mónikát és Szobota Zsófiát, akik első szóra szívesen meséltek a nagy mű kialakulásáról. Így aztán megtudtuk többek között, hogy már a tanév elején komoly ötletelés folyt a tablóról. Tervben volt, hogy a Fő téri szökőkút aljára telepítik a képeket, vagy hogy egy felállított fa ágain mosolyogtak volna a végzősök, de ezeket sorban elvetették.

A fedetlen felsőtest ötlete igazából nem teljesen eredeti - avatott be Mónika a titokba -, tavaly a Művészeti Gimnázium tablóján már szerepelt két lány hasonló módon, igaz akkor ők kilógtak a többiek közül ruhátlanságukkal. Amikor októberben felvetették a nagy ötletet, miszerint minden lány fedetlen vállakkal álljon a fényképezőgép elé, nagy meglepetésre nem akadt ellenvetés, csak abban kellett megegyezni, ki melyik oldalát szeretné fotóztatni. Így még abban a hónapban próbafelvételek készültek, amelyeket szülői értekezleten és a tanároknak is bemutattak. A felnőttek - szülők és tanárok - elfogadták a fiatalok döntését, csupán az iskola igazgatójának volt egy tréfás kikötése, miszerint ő csak ruhában hajlandó szerepelni a tablón.

Az utcán többet láthatunk?

Kezdődhetett hát az igazi fotózás. A felvételek elkészítésére Antalovitsné T. Zsókát kérték fel, aki Kossuth utcai műtermében örökítette meg a diákokat. Szobota Zsófia elmondta, hogy nagyon jó légkörben készültek a képek, a fényképész nagyon kedves volt velük és mindenben segített a lányoknak, hogy minél oldottabbak legyenek, és ez látszik is a képeken. Nem görcsös kényszervigyor fogadja a nézelődőket, hanem igazi tinis mosoly.

A fényképeszkedés kulisszatitkairól magát Antalovitsnét kérdeztük. Éppen bevonuló katonákat fotózott, de készségesen válaszolt kérdéseinkre. A Vas Népe cikkről férjétől értesült és nagyon bosszantotta. Mint elmondta, egyetlen lányt sem fényképezett fedetlen felsőtesttel, csupán a pántokat tolták le a tinik, de ezek a fotók szerinte egyáltalán nem zavarhatják a közízlést. Kánikulában a nők sokkal többet mutatnak meg magukból a nyílt utcán, azonban ez ellen sem tiltakozik senki. Antalovitsné emlékeztetett arra is, hogy a harmincas évek emlékezetes divatja volt, amikor a nők meztelen vállukra leomló hajjal fényképeztették magukat. A fényképész egyébként két huszonéves gyermek édesanyja, így ilyen szemmel is fotózott, tehát nem készített volna olyan felvételeket, amelyeket ő szülőként elfogadhatatlannak tartana.

Kiderült, hogy a ballagási ruhájukban is készített fotókat a lányokról. Ezeket a képeket általában a nagymamák, nagynénik részére kérték a diákok. Antalovitsné szerint a hiba abban lehet, aki rosszat lát ezekben a felvételekben, hiszen gyakorlatilag semmi megbotránkoztató nem látszik, hacsak valakinek nem tartozik ebbe a kategóriába egy 18 éves lány hamvas válla.

Némi polgárpukkasztás sosem árt

Hogy teljes legyen a kép, megkerestük dr. Iker Jánost, a Bolyai Gimnázium igazgatóját, aki szintén nem zárkózott el a válaszadástól. Elmondta, hogy alapvetően az osztályok ügye a tabló. A diákok beavatták a tervükbe és fényképet is mutattak a próbaszériából. Az igazgató csupán azt kérte tőlük, hogy ne legyen szeméremsértő az osztálytabló és véleménye szerint nem is lett az. Abban biztos az intézmény vezetője, hogy némi polgárpukkasztás is volt a tervben. Egy iskolát azonban semmi esetre sem egy tabló alapján kel megítélni, inkább az értékrend, a tanulmányi teljesítmény és a vizsgaeredmények a mérvadóak és e tekintetben a Bolyainak nincsenek gondjai. A Fő téren kiállított tablót egyedinek és bohókásnak értékelte dr. Iker János.

Érdemes megemlíteni, hogy a látszat ellenére a tablót magát nem profi dekoratőr, hanem Szobota Zsófia készítette, akinek ez az első tablója életében. Zsófi egyébként évfolyamában egymaga képviseli a rajzfakultációt. A Vas Népe íráson csak mosolyogtak a többiekkel együtt, nem vették komolyan. A tabló arra való, hogy az osztályról adjon képet, és ebbe nem illett volna bele, hogy szürke háttér előtt matrózblúzban feszítsenek.

Lehullt tehát a (nem létező) lepel a lányok válláról és a tablóról. Kiderült, hogy nem pucér, csak kacér tinik álltak pózt a kamera előtt, de az is bizonyossá vált, hogy sokaknak túlságosan élénk a fantáziája. Az biztos, hogy 2002-ben a bolyais tabló viszi a prímet Szombathelyen. És hogy mit szólnak a mostani életvidám diáklányok unokái harminc-negyven év múlva a tabló láttán? Talán valami ilyesmit: "Nagyi! Te ilyen gyönyörű voltál?"

Nézői kommentárok

A Fő téri tabló fotózása közben folyamatosan érkeztek az érdeklődők. Egy hetvenedik évét taposó néni elmondta, hogy direkt emiatt a tabló miatt jött be a belvárosba a Zanati útról, mert barátnője hívta fel a figyelmét a "kis kurv*kra". Megjegyzése azonnal heves rosszallást váltott ki a szintén tablónéző középiskolás fiúkból, akik csodálattal adóztak a lányok bátorsága előtt. A szócsatának a fiúk távozása vetett véget. Hamarosan két másodikos gimnazista lány érkezett, akik hamar el is döntötték, hogy nekik is ilyen tabló kell majd, ha eljön az ideje. Egy biztos, aki alaposan megszemléli a bolyais 12 A-B osztály tablóját, az nem marad közömbös iránta. És hogy mit szóltak az erotikusnak kikiáltott lányképekhez az osztály fiútagjai? Semmit. Mint mondták a strandon korábban sokkal többet láttak már a lányokból, így a válluk látványa nem jelentett számukra semmi pluszt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű