Cyberszex-forradalom az Interneten

Az Internet úgy forgatja fel napjaink társadalmát, ahogy tette ezt a telefon. A cyberszex például végképp...

A hagyományok nevében
Hiába a jól hangzó szlogenek információs társadalom kialakulásáról, az egyetemes emberi tudásról, annak hozzáférésének a fontosságáról, mindez messzi nem fedi le a lényeget: Az Internettel komolyabb kapcsolatban állók valószínűleg nem csodálkoznak el azon a szakértői becslésen, miszerint a hálón a látogatások több mint 60 százaléka mögött szexuális szándék húzódik meg.
Persze ez már korábban is így volt. A legnagyobb látogatottságnak mindig is a pornográfiát közzétevő oldalak örvendtek. Kezdődött az erotikus tartalmú fényképek közkinccsé tételével, majd - az átviteli sebesség gyorsulásával - folytatódott filmek letöltésével. A file-sharing programok lehetővé tették a képek és filmek csereberéjét. Pár évvel ezelőtt jelentek meg a webkamerák, amelyekkel valósidejű showkba kukkanthatunk bele monitorunk biztonságos fedezékéből. A web-szexipar sokmilliárd dolláros iparággá nőtte ki magát, amibe érdemes nagy pénzeket fektetni, mert egyike azon kevés szolgáltatásoknak, amelyekért az Internet-használók akár fizetni is hajlandók.
Ha azonban belegondolunk, mindebben nem sok újdonság van, hiszen eddig is voltak szexlapok és pornófilmek, amiket otthon nézegetve csúcsra járathatta magát a polgár. Az Internet közbeiktatásával legfeljebb a végtelen választék, a hozzáférés sebessége és "demokratikussága" meghökkentő.

Új generációs cyberszex
A hagyományos kukkolás mellett kialakult egy, a fenti formáktól alapvetően különböző jelenség, amelyre a témával foglalkozó szakirodalom manapság hajlamos leszűkíteni a cyberszex fogalmát. Joggal. A dolog lényege az interaktivitás, a felek valósidejű kapcsolatban állnak egymással.
A cyberszex legelterjedtebb módja a chat-technológia ilyen irányú felhasználása. Ma már szinte minden komoly chat-oldal rendelkezik ilyen irányú leágazásokkal, de a nagyobb szexuális tartalomszolgáltatóknál is kötelező a szolgáltatás. A cyberszex hívők népes tábora chat-szobákban talál egymásra, majd jellemző módon párba, vagy ízlés szerinti kisebb csoportokba rendeződve intim kapcsolatba kerül egymással, virtuálisan. A monitor előtt ülve a valóságban is végrehathatjuk az izgatottságtól reszkető újjakkal begépelt dolgokat, de semmi nem akadályoz meg, hogy újdonsült cyberszex-partnerünkkel közösen beleéljük magunkat egy Vénusz bolygón történő aktus szaftos részletibe. Mindezt tetézhetjük webkamerával és webtelefonnal, habár ekkor éppen a virtualitás sérül, amely az egésznek a sava-borsa.

De ki és miért?
A cyberszex sikerének egyik titka a korlátlan fantázia és szabadság. Idős és pocakosodó öregurak izmos macsóknak adhatják ki magukat, szexuálisan elhanyagolt háziasszonyok az éjszaka démonjai lehetnek, gátlásos lánykák bujálkodhatnak egyszerre több szeretővel. De persze nincs akadálya, hogy nemet váltsunk, vagy bármilyen extrém szexuális vágyainknak utat engedjük, legyen az szado-mazo, csoportszex vagy pedifília.
Betetézi az izgalmakat a hasonlóan gondolkodó, feltehetően szintén felajzott partner, aki valósidőben reagál testünk és lelkünk kívánságaira, aki cinkos a játékban. Mindez gyakorlatilag ingyen, s ami a legfontosabb: névtelenül.

Mondjuk ki: napjainkra a számítógép vált a legfontosabb szexjátékká, s ne legyenek illúzióink, minden újabb számítógépes technológia a virtuális szex malmára hajtja a vizet. A világ legfejlettebb internetes kultúrájával rendelkező Egyesült Államokban a pszichológusok döbbenten konstatálják, hogy a cyberszex-jelenségnek már most váratlan mellékhatásai vannak. A tekintélyes USA Today-ben megjelent tudományos becslés szerint az országban körülbelül 200 ezerre (!) tehető azok száma, akiknél krónikus cyberszex-függőség alakult ki, azaz e nélkül nem tudják elképzelni életüket, s ez a tevékenység erősen rányomja bélyegét magánéletükre és munkájukra. Az áldozatok leginkább a szexualitást elnyomó, szigorú erkölcsű családokban felnőttek közül kerülnek ki, a másik tipikus cyberszex-függő réteg a kielégítetlen szexuális igénnyel rendelkezők népes tábora.

Most akkor ez szex vagy nem?
A cyberszex a szó hagyományos értelmében nem szexuális aktus, hiszen fizikai érintkezés nem történik. Ebben hasonlatos a pornóképek vagy filmek nézegetéséhez. Ugyanakkor nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen jelentősen különbözik is azoktól. A cyberszex-partnerünkkel kommunikálva esetleg olyan intim érzelmi kapcsolatba kerülhetünk, amilyenbe még egy "igazi" partnerrel sem.
Az internetes fórumokon javában megy a vita, hogy a virtuális szex ezen formája kimeríti-e a megcsalás fogalmát, vagy csak ártatlan játék. Az mindenesetre tény, hogy jelenséggel már a Vatikán foglalkozott. Egy 2000-ben kiadott hivatalos pápai állásfoglalás elítélte a cyberszexet, amelyet nem mellesleg többen válóoknak is tartanak. Ha ez utóbbi túlzásnak is tűnik, azon valóban elgondolkodhatunk, mennyire örülnénk, ha kedvesünket azon kapnánk, hogy éppen valaki ágyában fickándozik - virtuálisan.

Kapcsolódó linkek:
Extra.hu/e-chat/sex : Magyar nyelvű szexchat
Adultaffairs.net : Angol nyelvű cyberszex partnerkereső oldal
Cybersexualaddiction.com : A cyberszex függőséggel foglalkozó angol nyelvű oldal

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű