Amerikába jöttem 2 - A rendőr, ha amerikai

A rendőr már szeptember 11-e előtt is tiszteletreméltó része volt társadalmuknak, ezután pedig...

Itt a rendőr szent és sérthetetlen
Szigorú kiképzést követően ölthetik magukra az egyenruhát. (Nem úgy ahogy a Police Academyben láttuk ) Elég gondot fordítanak arra, hogy csak olyan ember lehet rendőr, aki komolyan megvédi a társadalmat a gonosztól és az összedőlni készülő World Trade Centerbol is kimenti a rászorulókat. Szóba se jöhetnek olyanok, akik Szombathely utcain rugdossák a nőket nőnapkor, vagy akit a " Biztos úr, fogadja el ezt az ajándékot, csak ne írjon fel ..." mondatokkal le lehet venni a lábukról. És ez itt tényleg így van.

Csak úgy nem ellenőriz
Persze ők is komoly szabályok közt dolgoznak. Az Egyesült Államokban például a rendőr csak úgy nem állíthat meg egy autót, mondván rutin ellenőrzés, stb. Ha valakit, bárhol megállítanak, annak nyomós oka van, például gyorshajtás, irányjelző elhagyása, és így tovább. Ha például valamely autó gyanúsan közlekedik, azt addig követik, amíg valami apróságot el nem hibáz: mondjuk áthajt a záróvonalon. Ha mindent a szabály szerit tesz, egyszerűen nincs joguk megállítani.

Nem száguldoznak, és nem mutogatnak
Amúgy az amerikaiakra jellemző, az Európaiaknál lassabb, kényelmesebb autóvezetés. Az átlag sebességhatár országúton 45 mérföld óránként, ami 80 km/óra sincs. És ezt be is tarják! Ritkán látni a Magyarországon megszokott türelmetlen sofőrt, összevissza előzgető örültet. Nem valószínű, hogy a rendőrtől való félelem miatt, inkább azért, mert az USA-ban nagy jelentőségük vannak a szabályoknak, a törvénynek.
Sokkal gyakoribb a záróvonal országúton, mint otthon, ami azt is jelenti, hogy előzni kevés helyen lehet. Ha kifogsz egy 80 éves nénit, aki 30-al megy, előfordul, hogy kilométeres sorok alakulnak ki mögötte, de senki nem mutogat a néninek, és nem is kezd előzni ott, ahol nem lehet.

Dugó kinn is van bőven
Az autópályán más a helyzet. Mivel 300-nal is több autópálya van az USA-ban, a közlekedés zömmel ott folyik. Szinte minden 100 ezernél népesebb város közelében van autópálya, hatalmas forgalmat bonyolít le majd az összes, és bizony nem ritka hallani, látni, átélni hatalmas forgalmi dugókat, amelyhez képest a pesti dugók elbújhatnak.
Gyakran több tíz kilométeres dugók csak azért alakul ki, mert az ellenkező sávban áll egy rendőrautó, és ettől tartva mindenki egy kicsit lejjebb veszi a sebességet, összetorlasztva a mögötte jövőket.
A rendőrökre visszatérve: szinte kivétel nélkül mind segítőkészek, elég 3 percre leállni egy gyorsforgalmi úton, és ott terem egy, hogy segítsen. Tudják, hogy az adófizetők pénzéből kapják a fizetésüket.
Persze előfordulnak rendőri ballépések, mint történt egy hónapja Kaliforniában, ahol is filmre vették, ahogy egy rendőr ütlegel egy feketét. Az illetőt 10 percen belül elbocsátották állásából, a rendőrség hivatalosan bocsánatot kért, a rendőrt perbefogták.
Az amerikaiak pedig továbbra is tisztelik az ő rendőreiket....

Kremser Csaba Szombathelyről indult nemrég az USA-ba, hogy hosszabb időt töltsön ott. A Nyugat tudósítójaként rendszeresen megosztja majd velünk élményeit.

Sorozatunk további darabjai:
Amerikába jöttem 1

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű