Big Brother: Éroszra hangolva

A Nagy Peep-Show nem a beköltözött szerencsétlenekről szól, hanem sokkal inkább rólunk, intimitásra éhes hétköznapi kukkolókról.

Hurrá, egy újabb szellemileg leszázalékolt import!
Elkezdődött hát az elkerülhetetlen. Mert afelől semmi kétségünk nem lehetett, hogy valamely izmosabb valóság-show előbb-utóbb hozzánk is begyűrűzik. Kies hazánk pozícióban levő illetékeseinek valami félelmetes érzéke van a leszázalékolt szellemi javak importjához, legyen az lekoppintandó fiúcsapat, szappanopera vagy IQ-hiányra bazírozó vetélkedő. Az is figyelemre méltó, hogy az ízléssel és a nézettségi mutatókkal egyaránt hadilábon álló TV2 egy külföldön már lejáró szavatosságú licence-el képzeli el a nagy megújhodást. Az már a beharangozó-dömpingből és az embert próbáló első adásból fényesen kiviláglik, hogy itt három hónapig más sem lesz, mint Nagy Testvér; ez önmagában is szuper kilátásnak tűnik, mivel a TV2-n eddig is az ismétlések meg az öntömjénező belterjesség volt a legidegesítőbb. Na ja, ők tudják.

Az arcokat elnézve ...
Szóval nagy csinnadratta - valamint Király Linda és a TNT - között beköltöztek a fiúk és lányok, láthatóan inkább exhibicionizmustól vezérelve, mint pénzszerzési vágytól. Az arcokat elnézve kicsi a valószínűsége, hogy a derék fiatalok szabad perceikben Kantról vagy a kortárs amerikai irodalomról fognak majd csevegni, bár kétségkívül érdekes fordulat lenne.

Az első este idegesítően elnyújtott két órája alatt a legnyomasztóbbak nem is a szereplők, hanem a két műsorvezető, a szellemesség hiányát közönségességével pótolni kívánó Claudia és a lazát görcsösen imitáló Till Attila voltak, akiknek köszönhetően alig-alig volt nézhető volt az egész blődli. Habár az előre betanított szöveget visszaböfögő, álérdekesnek tupírozott sporti srácok, s a hajszínt leszámítva tökegyforma trendi csajok (klónozták őket?) is gyatrább felhozatalt mutatnak az általam előre kalkuláltnál. Mindegy, annál jobb, tessék majd megfigyelni a média hatalmát, ahogy képes ezekből az érdektelen figurákból szupersztárt faragni, akiknek CD-jükért majd sorban állunk. (Mint ahogy a műsor vágatlan DVD-formátumáért is.)

Ha szerencsénk van, szexelnek
Az, hogy mi történik majd az elkövetkezendő 105 napban a tucatnyi, szigorúan média-kompatilis kiválasztottal, előre tudható: Hülye feladatokat oldanak majd meg, főznek, mosnak, tusolnak, klotyóra mennek, barátkoznak, veszekednek, ha szerencsénk van szexelnek és verekednek.
Mindenhol ez történik a világon a Big Brotherben, ráadásul a pszichológusok több évtizede végeznek ilyen és ennél sokkal durvább kísérleteket, de ebbe a műfajba tartozik, mondjuk, a MIR-űrállomás szupervalóságos összezártsága is. A szereplők közül néhányan majd boldogok és híresek lesznek, páran kissé bekattannak, de sebaj, biztos aláírattak velük valami papírt ez ügyben, meg aztán a fene sem tudja eldönteni, hogy mennyire valóságos mindez, s mennyire dolgoznak előre megírt forgatókönyvből. (A nézettség mégis fontosabb, mint a hülye valóság, kérdezzék meg erről csak Frei Tamást.)

Mert kukkolni muszáj
Az igazi főszereplő a néző, aki végre nyugodt lelkiismerettel tudja kielégíteni primer ösztönét, a kukkolást, mások intim szférájának kifürkészését. Mert jó, eddig is benézhettünk a szemben levő háztömb ablakain, felkereshettünk voyeur-oldalakat az interneten, de mindez azért többé-kevésbé karcolta lelkiismeretünk, másoknak nem dicsekedtünk vele. A Big Brother ezért nagy találmány: Immár nyugodtan, mi több, a médiától bátorítva kóstolhatjuk a tiltott gyümölcsöt, nem csak azt hitetve el velünk, hogy ez más, nemesebb, mint a hétköznapi kukkolás, hanem azt is, hogy mindez valami iszonyúan tudományos, érdekfeszítő, hallatlanul izgalmas dolog. Pedig hát...

Botránynak pedig lenni kell
Lefogadom, hogy valami szexszel kapcsolatos botrány is lesz, mert égetően szüksége van rá a TV2-nek, s a magyar változat munkatársai már a beköltözésnél alaposan ráálltak erre a témára.
Naná. Brazíliában bíróság tetette későbbi időpontra a műsort a hard core jelenetek miatt, alapos ingyen reklámot biztosítva. A kukkolás egyik lényege a szex, mi másra várna a férfi nézők többsége - és persze néhány hölgy is - mint egy jó kis reality kamatyolásra, no meg kivillanó elsődleges és másodlagos nemi jellegekre.
És ha már a jóslásoknál tartunk: Az egyre nagyobb jólétben és unalomban élő nyugati társadalmak egyre keményebb szórakozási formákat követelnek maguknak, ahogy történt ez a római birodalom korában is. Ezt az igény elégítik ki a mindenható médiumok, egyelőre csak intim kukkolással, később valószínűleg reality erőszakkal is. Szerintem nincsenek messze a modernkori gladiátor játékok, vérre, esetleg életre-halálra.

Ki lesz a győztes?
Azt - talán - még a műsor forgatókönyvírói sem tudják, ki lesz a Big Brother győztese, ám számunkra sem lesz könnyű az elkövetkezendő 105 nap. Ne legyenek kétségeink, hatalmas lesz a csábítás a kukkolásra, s csak a legerősebb akaratúak tudják majd kivonni magukat a mindent beszippantó média-örvényből. Az adjon erőt, hogy soha nem volt egyszerű erősebbnek lenni a Nagy Testvérnél.

 

Ui: Csak úgy megjegyeznénk, valami hiba csúszott máris a gépezetbe, a műsor hivatalos, állandó kukkolást biztosító weboldala ugyanis  ma reggelig még nem működött.

Vonatkozó fórumunk:
BigBrother Való Világ?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű