Csinált valóságok

Isten hozott nálam öcsém, ez a való világ. Ganxta Zolee mintha előre látta volna az egészet. Ezeket a remek valóságshow-kat.

Isten hozott nálam öcsém,
ez a való világ,
pénz, drogok, fegyverek,
na meg a pinák/bulák

Hozzáértők szerint a dőlt betűkkel szedett kifejezés a puha (értsd legitim) változata a valóságshow-k által profetikussá nemesült Ganxta-remeklésnek. Zolee mintha valóban előre látta volna...

Úgy tűnik, nemcsak a műfaj jött divatba, de a kritikája is. Elárasztanak bennünket a Big Brotherrel és a Való Világgal foglalkozó írások. A két műsorral szemen - melyek nagyjából úgy viszonyulnak egymáshoz, mint a fenti /-jel két oldalán található szavak - a leggyakoribb észrevétel, hogy épp a valósághoz nincs semmi közük.

Csak látszólag könnyű azonban érveket találni e kijelentés mellett. Az ipari varrógépeket megcsúfoló erotikus mozgássorok láttán ezerszer elismételhetjük ugyan az asszony kezét szorongatva, hogy ilyen aztán nincs, de mindez semmivel sem kevésbé valóságos, mint a választókat jókra és gonoszakra osztó politika világa. Vigyoroghatunk kajánul, hogy az egyik "választott" játékos öltözete talán túlzottan is egyhangú, de megválasztása miért is volna kevésbé valóságos választás, mint ahogy mondjuk tévé elnököt választanak.

Valóságosnak hitt világunk napról napra valószerűtlenebb, így aztán tök értelmetlen dolog azt kifogásolni, ha a valóságshow-k is ilyenek. Tudomásul vehetnénk végre, hogy úgy vagyunk a valósággal, mint Csokonai a reménnyel, kit teremt magának a bóldogtalan. Világunkat alapvetően a média, és a médián keresztül a politika teremti. Egy ilyen közegben pedig teljességgel értelmét veszíti a valóságos és nem valóságos szembeállítása. Hátrább tehát a kritikusi agarakkal: bármely valóságshow tökéletesen megfelel az általa teremtett valóságnak.

Egyedül a gondolkodás segít a magunk valóságánál maradni. A valódi veszéllyel azonban csak akkor szembesülünk, ha a legkomolyabban vesszük a jó öreg Parmenidész kijelentését, miszerint gondolkodás és lét ugyanaz. Így nyer ugyanis a Való Világ mottója véresen komoly s a valóságshow-k elé láncolt százezrek okán az egész emberiség jövőjére nézve tragikus értelmet: itt a lét a tét.

Vonatkozó cikkeink:
Akasszunk Pongót!
Big Brother: Éroszra hangolva

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű