Szív és agy - ebből áll a mulatós minőségi zene

Két dolog kell ahhoz, hogy magyar legyen valaki: kor és ital - mondta lapunknak a Dupla KáVé zenekar.

Nyugat Európából csak a munkamódszert kell átvenni
- Milyen kötődésük van Erdélyhez?
- Mi mindenhol játszunk, ahol magyarok élnek. Tudatosan választottunk magyar nevet is. Ezt mindenki érti.

- Ott is alapították a zenekart?
- Nem! Magyarországon alakultunk 4 évvel ezelőtt. Erdélyen kívül járunk még Szlovákia és Jugoszlávia magyar lakta vidékeire is. A Kárpát-medence szórakoztatását tekintjük feladatunknak. A természetes zenei vonalat képviseljük, a dallamvilágunk, a zenei lüktetés, a harmónia és az egyszerű, közérthető szövegek mind a magyarságtudatunkra hatnak.

- Nagyobb sikereket érnek el külföldön?
- Ma Magyarországon egy megkeveredett világ van. Mintha nem tartoznánk sehova, mintha mások akarnánk lenni, mint amik és amilyenek vagyunk. A beáramló nyugati kultúra megzavarja a fiatalokat. De ez nem változhat meg addig, amíg pl. a Danubius Rádió 70 - 80 százalékban külföldi (angol, amerikai) "slágereket" ad, 20 - 30 százalékban pedig a külföldi együtteseket mímelő magyar zenekarok számait játssza. Ezzel manipulálják a tiniket.
Nyugatról nem a kultúrát kell átvenni, hanem a munkamódszert. A minőség legyen nyugati színvonalú.
Sajnos csak keveseknek van kellő tartása és büszkesége ahhoz, hogy önmaguk legyenek, a legtöbben csak sodródnak - amerikanizálódnak.

- És a szlovák, szláv, erdélyi magyarok?
- Ők jobban ragaszkodnak az értékeikhez, és megbecsülik a magyarságukat. A hazaifiatalok többségének innia kell ahhoz, hogy felszabaduljanak a gátlásai, és magyar zenére bulizzon. Pedig ezek vagyunk mi: magyarok.

Műfajok sűrűjében
- Külföldön is hasonló a lakodalmas zene, mint a hazai?
- Mi nem lakodalmas zenét játszunk!

- Hanem?
- Magyar Szórakoztató Zenét. Bocsánat, helyesbítek: Hazai Szórakoztató Zenét.

- Mi a különbség?
- A MAHASZ szerint nem tartozunk a pop kategóriába, bár szerintem kevés a nálunk populárisabb zenét játszó együttes Magyarországon? Így javasoltam egy új kategória létrehozását: a Magyar Szórakoztató Zene megjelölést, de még ez sem tetszett nekik, így lett "Hazai".

- Kik tartoznak még ebbe a kategóriába?
- Balázs Pali, Mario, a Füsti Fecskék ? A romantikustól a mulatósig.

- Vannak műfaji eltérések?
- Persze. Mindenkinek megvan a sajátos hangvétele, a célközönség. Van roma dans (Füsti Fecskék), mulatós (MC Haver), romantikus (Balázs Pali), bálozós (Mario), mi pedig valahol középen állunk. Szív és agy kell a jó zenéhez. A szívvel készíted a dalokat, ezzel zenélsz; az agy pedig a minőségi munkához szükséges. Ami fontos, az az egyensúly, mi erre törekszünk.

- Kiknek szólnak a dalaik?
- Elsősorban a középkorúaknak. De három generáció hallgatja. Egy hölgy rendszeresen megállít az utcán, és lmeséli: én hallgatom magukat, a lányom és az unokám.

Ciki kategória egyesek számára
- A szakma hogyan fogadja Önöket?
- Nem érdekel. Ma Magyarországon valaki vagy a szakmának, vagy a közönségnek játszik. Négy év alatt több mint 200 ezer eladott lemez bizonyítja, hogy szükség van ránk, és jól csináljuk, azt amit csináljuk. Kellünk a közönségnek. Ha mi is koppintanánk, mint a szakma nagy része, akkor elismernének minket is, kapnánk sok kitüntetést, vállveregetést, csak a közönséget nem érdekelnénk. Ebből adódnak a konfliktusok. Mi a szakma szerint a Ciki kategóriába tartozunk?

- Milyen előképzettségük van?
- Váradi Jenő, a társam 6 éves kora óta zenél, zongorázik. Én régen rock zenész voltam, középiskolától fogva játszom zenekarba, jártam zeneiskolába.

- Mit jelent az új albumuk címe: Valami új, valami régi?
- Az albumon felváltva követik egymást az új szerzemények és a régi - a hagyományőrzés miatt is fontos - dalok. Így összesen 12 szám kapott helyett a most megjelent 6. albumunkon. A CD - n pedig még két bonusz dal is található. Egy új szerzemény és egy karaoki változat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű