Mahir - a legismertebb Internetes sztár

Történt, hogy Mahir-t, a török nép egyszerű fiát, megtréfálta egy régi jó haver: készített neki egy honlapot...

Nap mint nap kapunk barátainktól, chat-haverjainktól különféle e-maileket, melyekhez rendszerint csatolva van néhány aktuális link, olyan oldalakról, melyeket feltétlenül meg kell néznünk, mert azon meztelen hírességekről, meghökkentő fotómontázsokról és az Internet legújabb sztárjairól láthatunk különféle anyagokat.
Úgy bizony, már az Internet is belépett a sztár-gyárosok sorába, a világháló adta technikai lehetőségeket kihasználva bárki tagja lehet a három napos hősök táborának, akár akarja, akár nem... A neten keringő e-mailek tehát folyamatosan hozzák-viszik az információkat a baró oldalakról, a vicces, meghökkentő anyagokról, így egy-egy ütős kis téma milliós nagyságrendű letöltést is elérhet - világszerte ismertté téve annak főszereplőjét.

Most induló sorozatunkban megemlékezünk a világháló legnépszerűbb sztárjairól, olyan egyszerű emberekről, akik nagyrészt véletlenül, pillanatok alatt lettek közismertek, ráadásul sokuknak először fogalmuk sem volt arról, miért kapnak egyik napról a másikra többszázezer levelet, miért csöng egyfolytában a mobiljuk. A világhálóra különösen igaz, hogy bárkiből képes sztárt csinálni, a veszély viszont az, hogy a netes sztárság ellen nem lehet védekezni... Első sztárunk: Mahir Cagri.

Minden idők leggázabb weboldala
Sokan voltak már népszerűek ilyen-olyan okok miatt a világhálón, az első igazi szupersztárnak mégis az 1999-ben felbukkant Mahir Cagri-t tekinthetjük. Bizonyára rengetegen emlékeznek még Mahirra, akinek egyébként semmi köze a politikai botrányt kevert magyar céghez, legfeljebb annyi, hogy ő is török, mint az a bizonyos Kaja Ibrahim nevű cégfelvásárló fantom.
Mahir nem keveredett gyanús ügyekbe, ő csak egy szimpi török muksó, aki egyik napról a másikra (’99 november harmadikáról negyedikére virradóra) lett a világháló legkirályabb szupersztárja - úgy, hogy közben az egészről semmit sem tudott!

Történt ugyanis, hogy Mahir-t, a török nép egyszerű fiát, megtréfálta egy régi jó haver: készített egy neoprimitív honlapot Mahir fotóival, gagyi angol szövegekkel, és a jónép olyannyira rácuppant a dologra, hogy valóságos Mahir-őrület alakult ki. Már rögtön a hisztéria második napján ötszázezer letöltést ért meg az oldal, a harmadikon további hétszázezret - és így tovább (ezt a rekordot azóta sem tudta senki felülmúlni a műfajban!). Megsaccolni sem lehet, hányan röhögték halálra magukat az izmiri Casanován, de mindenképpen milliós nagyságrendben kell gondolkodnunk a Mahir "hon lap" látogatóinak számát illetően. Segítségképpen csak annyit, hogy a 2001-es Guinness Rekordok Könyvében az áll, Mahir oldala tizenkétmillió találatot kapott - a kézirat lezártáig...

Ha még nem láttad, feltétlenül nézd meg!
Pontos számokat azért sem lehet tudni Mahir oldalával kapcsolatban, mert az eredeti honlap már nem található meg a neten. Több címen keresztül is elérhető az eredetiről lemásolt anyag, és ha még nem láttad a kis bajszos anyagát, feltétlenül keresd fel a szeptembertől ismét elérhető, az eredetivel majdnem azonos web-címen: www.istanbul.tc/mahir/mahir/.
Aki nem tud angolul, annak is érdemes ellátogatni minden idők leggagyibb oldalára! A készítő elképesztő stílusban alkotta meg a side-ot, az "EZ AZ OLDALAM....... ISTEN HOZOTT A HON LAPOMON!!!!!!!!! MEGCSÓKOLLAK!!!!!!!!" bevezető után olyan szösszeneteket lehet olvasni, hogy "Szeretem a szexet", "Aki lenni akar jönni TÖRÖKORSZÁG, meg tudom hívni... Nő alhat nálam..."
Mahirról az is kiderül, szeret ismerkedni, utazni (állítólag Magyarországon is járt már), no meg a fehérnépeket sem veti meg. A primó oldal nem nélkülözi a fotókat sem, a sokoldalú Mahir a fényképek tanúsága szerint hol a tengerparton sütteti a hasát, hol pingpongozik, hol a barátaival dorbézol.

Csak barátnőt keresett, de közben világdivatot teremtett
Az izmiri Adonisz telefonszámát és e-mail címét meg is kellett szűntetni, annyi hívás, illetve levél érkezett rájuk a rajongóktól. Még a neves CNN hírtelevízió is készített egy saját Mahir-összeállítást, sőt, több nagytekintélyű lap kiemelten foglalkozott a flúgos honlappal. Futótűzként terjedt a Mahir-mánia: világszerte alakultak a Mahir Fan Club-ok, a netezők pedig elkezdtek az izmiri jampec honlapjának mintájára saját oldalakat készíteni.
Még Bill Clintonnak és Michael Jacksonnak is csináltak Mahir-stílusú honlapot a rajongók, de a Photoshop segítségével kimásolt Mahir-fejeket később történelmi festményeken, rock-koncertekről készült fotókon fedezhettük fel. Sokáig keringett egy olyan animáció is, amelyben Mahir végigszáguld az emberiség történelmén...
Számos amerikai tévécsatorna versengett azért, hogy meghívja műsorába a "Funny Turkish-t", de Mahir nem vállalta a fellépést. A törökországi földrengések idején felröppent egy értesülés, miszerint Mahirt maga alá temették a romok, de szerencsére nem bizonyult igaznak a hír: a világ egyik legismertebb törökje csendesen, visszahúzódva éli a szoknyavadászok izgalmas életét, de reméljük, már megtalálta az igazit - azt, aki miatt végül is Mahir tréfás kedvű barátja elkészítette a világ egyik leglátogatottabb honlapját...

Ha megnézted Mahir honlapját, ki ne hagyd a paródiáját!
www.stileproject.com/mahir/index.html

Ajánlom még a www.ikissyou.org/ honlapot is, amely az egyik legszínvonalasabb rajongói oldal, Mahir-játékokkal, interjúkkal, linkekkel - érdemes megnézni!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű