Amerikába jöttem: Az amerikaiak és a politika

"Megkérdeztem tőlük, nem furcsállják-e hogy a világon meg legalább 4-5 állítólagos atomfegyverrel rendelkező...

A napokban egy konditerem öltözőjében fültanúja voltam, ahogy két 40-es éveiben járó férfi heves politizálásba kezdett. Mivel a televízión kívül nem ér el hozzam az itt élők véleménye a nagyvilágról, gondoltam fülelek egy kicsit. Érdekes, bár egyáltalán nem meglepő véleményen volt mindkettő Irakról. Szó, szót követett, véleményük szerint elérkezett az idő, hogy "leváltsuk" Szaddam Husszeint. "Felmentsük " Irak szenvedő népét a sanyargató diktatúra alól. Többes szám első személyben beszeltek, és én elképzeltem, hogy ők ketten, annak idején ugyanígy "kergettek el" Milosevicet, váltottak le az USA szamara nem szimpatikus kormányokat, és tettek saját embereiket a hatalom élére. Valószínűleg, ők Vietnammal is egyetértettek, és biztosra veszem, hogy nem énekeltek egyetlen hippi megmozduláson, hogy "Make love, not war.."

Tehát mindezek után vettem a bátorságot, és megszólítottam őket, mondván evezzünk melyebb vizekre, talán kiderül minek köszönhető ez az elszántság. Megkérdeztem tőlük, nem furcsállják-e hogy a világon meg legalább 4-5 állítólagos atomfegyverrel rendelkező "gonosz hatalom" létezik, és az USA mégiscsak Irakot akarja megtámadni. Hosszú mellébeszélés után végül is előjött az olaj, amiről egyszercsak kiderült, hogy az a "mi" olajunk, azon a "mi" Fordunk, a "mi" autóiparunk közlekedik. Hány és hány millió amerikai dolgozik az autóiparban, de ami meg fontosabb, több száz millió amerikai az abból a térségből behozott olajat ( benzint ) használja. De lezárólag azért hozzátették: " Meg amúgy sem érdemes packázni az USA-val!"

Szerencsére nem minden amerikai ilyen. A hatalmas - médiából áradó - háború kampány csak a kevésbe értelmes amerikainak nem furcsa és elfogadható. Többségük tudja, hogy szeptember 11. óta az USA végigsöpört Afganisztánon, leváltott egy kormányt, saját bábjait tette a helyükbe, de sem a terrorizmus veszélye nem múlt el, sem Oszama BinLadent nem kaptak el. Nem számoltak fel az Al Kaida terrorszervezetet, és az USA naponta kap veszélyes fenyegetéseket. A legtöbb itt elő tisztában van azzal (vagy legalább is rájött úgy egy éve), hogy nem mindenki szereti Amerikát a világban. Ez sokukat elgondolkoztatott, vajon miért?

Többen visszasírjak azokat a napokat, amikor a legnagyobb attrakció Bill Clinton és Monica Lewinsky afférja volt, azóta viszont előtérbe került a háború. Sokan vélekednek úgy, hogy a terrorizmus elleni háború köpönyege mögé a "világ újra elosztása" nevű játék is lassan beférkőzik.

Kremser Csaba Szombathelyről indult nemrég az USA-ba, hogy hosszabb időt töltsön ott. A Nyugat tudósítójaként rendszeresen megosztja majd velünk élményeit.

Sorozatunk további darabjai:
Amerikába jöttem 7: Az amerikaiak és az utazás
Amerikából jöttem 6: A nagyvárosok
Amerikába jöttem 5: az amerikaiak és a sport
Nincs is titok szeptember 11. körül?
Amerikába jöttem 4: New York emlékezik
Amerikába jöttem 3: A film és a zene az amerikai fiatalok életében
Amerikába jöttem 2 - A rendőr, ha amerikai
Amerikába jöttem 1.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű