IQ-harc - És az Öné mekkora?

Ismét bebizonyosodott, hogy okos ember a magyar. Vagy legalább ügyesen csinál úgy, mintha az lenne. A szombat esti országos IQ felmérésnek azonban több tanulsága is volt.

A hetekkel korábban kereskedelmi tévéhez méltó módon - némi erotikával fűszerezve - beharangozott országos intelligenciaszint felmérés meghozta a hozzá fűzött reményeket. A szombat esti háromórás RTL Klub show nézettségben minden vetélytársat maga mögé utasított. Az aktív tévénézők 42,3 százaléka vállalkozott agya feltérképezésére, vagy volt kíváncsi arra, másoknak mekkora (az IQ-ja, természetesen). Külön öröm, hogy a párhuzamosan futó BigBrother shownak alaposan megcsappant a nézettsége (19,3 százalékra). Így talán valaki a kereskedelmi TV-k vezetőségéből a homlokára csap és beterjeszti nagy felfedezését, miszerint a valóságshow-k mellett (helyett?) szükség lenne már tartalmasabb műsorokra is.

A főműsoridőben tévé elé szegezett közönség első kellemes meglepetése az volt, hogy a képernyő sarkából hiányzott a korhatárkarika. Ilyenre hónapok óta nem volt példa. Mint ahogy arra sem, hogy egy 19.25-re hirdetett műsor valóban akkor is kezdődjön.  Ennyi öröm és felszabadult boldogsághormon mellett már csak az a kis görcs maradt a gyomorban, vajon okos, vagy zseni eredményt sikerül-e összeikszelni.

Az IQ-t gyakran keverik a műveltséggel, noha a kettő a legkevésbé sem azonos. Az intelligencia öröklött képesség - amelyet sokan sokféleképpen definiálnak -, a műveltség viszont tanulás útján szerzett tudás. A kettő között féloldalas korreláció van: aki művelt, az nem feltétlenül intelligens is, de aki intelligens, az nagy valószínűséggel nyitottabb, érdeklődőbb, kíváncsibb a világra, könnyebben megjegyzi az olvasottakat, hallottakat, így nagy műveltségre tehet szert. Ettől függetlenül nem ritkák az olyanok, akik intelligensek, de nem műveltek. Aki az előző mondatokat első olvasatra megértette és vissza is tudja idézni, az kap egy bónuszpontot.

Na de ugorjunk vissza a nagy felmérésre. Az RTL-nek sikerült fogyaszthatóvá tennie az amúgy sokak számára elrettentő teszttöltögetést és azokat is a képernyő elé kötötte, akik képességeik tudatában nem próbálkoztak a feladatok megoldásával. Ehhez annyit tett a csatorna, hogy előítéletek felülvizsgálata címszóval meghívott a stúdióba rendőröket, szőke nőket, tanárokat, diákokat és testépítőket, hogy azok is bizonyíthassák, rendelkeznek ők is gógyival, méghozzá nem is kevéssel. Azért tegyük hozzá csendesen: ezzel semmit nem bizonyítottak, mivel minden csoport igyekezett a legintelligensebb képviselőiket beültetni a stúdióba, ergo a minta nem reprezentatív. Más a helyzet viszont a meghívott RTL Klub sztárok esetében, ahol helyet kapott Pécsi Ildikó, a szende (és saját állítása szerint 150 feletti IQ-val rendelkező)  Michelle Wild pornósztár, az örökmozgó Majka és a több showműsorban is leszereplő Havas Henrik.

Az országos mintát a mobiltelefonos megfejtéseket beküldők (üzenetenként 160 Ft+Áfa, öt alkalommal), valamint az internetes játékosok szolgáltatták. Lehetett szavazni is, csupán azt kellett eldönteni, hogy a férfiak vagy a nők okosabbak-e? (Az eredmény: a szavazók háromnegyede a nőket tartotta okosabbnak, de biztosan akadt több olyan elnyomott nő is, aki elégedett mosollyal többször szavazott)

A 70 kérdést ötös blokkokra osztották, egy kérdésre általában 30 másodperc gondolkodási időt kaptak a nézők. Itt derült ki igazán, hogy az IQ-teszt írás nem kifejezetten televíziós műfaj, hiszen jópár kérdésre egy másodperc alatt megvolt a válasz, míg akadtak olyan térlátást, vagy matematikai szabály felismerését igénylő feladatok, ahol elkelt volna egy kicsivel több idő. A figyelem elvonására tökéletesen alkalmas volt a hátralévő időt jelző csík is.

Jó húzás volt viszont élőben bekapcsolni a stúdióba azt a fiatalembert, aki a legjobban teljesített a tesztben. A 19 éves egyetemista mindössze két választ rontott a beküldött SMS-ekben. Jutalma vállonveregetés lett. Állítólag negyvenezren vették a fáradságot a válaszok bepötyögésére. (Aki minden választ visszaküldött az legalább 1000 Ft-ot költött) Ez rosszpont az RTL Klubnak.
Mint ahogy az is, hogy nem készültek fel eléggé az internetes rohamra. A műsor kezdete előtt negyed órával már nem lehetett elérni az RTL Klub honlapját.

A végeredmény meglepetést hozott. A sort a tanárok kezdték 70-es IQ-val. Még aki most jött le a fáról az is többet teljesít ennél, jegyezte meg valaki halkan, aztán gyorsan kiderült, hogy csak tévedésről lehet szó. A javított listában meglepetésre a szőke nők végeztek leghátul, átlag (!) 119-es IQ-val. Rendőreink is remekeltek, második helyig küzdötték fel magukat 130 körüli IQ szinttel és az internetezőinknek sem kell szégyenkezniük  Végeredményben tehát azt mondhatnánk, hogy messze lepipáljuk az IQ-bajnokoknak tartott Japánt (110 körüli átlag IQ), de azért jobb, ha előtte magunkba szállunk. Mert szőke nőcsapatunkat nem az utcáról szedték össze véletlenszerűen válogatva, rendőrbrigádunk nem azokból az átlagjárőrökből és hivatalnokokból állt, akik miatt olyan a rendőrség hírneve, amilyen, erős emebereink nem egy edzőterem törzsközönségéből kerültek ki, a diákok nem egy gimnáziumi osztályt képviseltek és a tanarak is sok-sok iskolából verbuvbálódtak

A sztárok közül Pécsi Ildikó végzett az élen 138-as szinttel, őt követte Michelle Wild. Havas Henrik pontszámánál Vágó István gyengéden utalt rá, hogy jobb, ha nem feszegetik, így aztán örök rejtély marad a Tanár Úr IQ-szintje. A TV-nézők is ujjonghattak. Ha esetleg nem sikerült úgy a teszt, ahogy szerették volna még mindig adhattak maguknak egy-két plusz IQ-pontot, így ha köztudottan lökött barátunk a napokban azzal jön, hogy neki 142-es az IQ-ja ne álljunk le vele vitatkozni.
Az internetes statisztikákhoz még annyit: ki az, aki szombat késő este két órán keresztül Interneten követheti az eseményeket? Hát biztosan nem a sulinetesek és az átlag munkahelyről netezők.

Jó reklám volt ez az intelligens embereket összegyűjtő Mensa-nak is a műsor. Weboldalukon biztosan megnő azoknak a száma, akik ingyenes tesztírásra jelentkeznek.

Hol laknak az intelligens emberek?
Az eredmények szerint a legintelligensebb emberek észak-Magyarországon és nyugat-Dunántúlon élnek. A legalacsonyabb eredményt pedig a győr-moson-sopron megyeiek érték el.

Magasasabb intelligenciával rendelkeznek azok, akik nem dohányoznak és rövidlátók, mint azok akik dohányoznak és távottátó szemüveget viselnek. A jobbkezesek ugyancsak magasabb értékeket értek el, mint a balkezesek. Magasság szempontjából a férfiak végeztek a legjobb és a legrosszabb helyeken egyaránt: a teszt eredményei szerint a magas férfiak érték el a legjobb eredményeket, őket követik a magas, majd az alacsony nők, és csak ez után következnek az alacsony férfiak.

Régió és IQ

Nyugat-Dunántúl - 114,00
Észak-Magyarország - 112,82
Közép-Magyarország - 112,75
Közép-Dunántúl - 112,28
Dél-Alföld - 112,06
Dél-Dunántúl - 111,62
Észak-Alföld - 110,85
Győr-Moson-Sopron - 108,79

Forrás: RTL Klub

Végezetül néhány komoly és komolytalan tesztlehetőség azoknak, akik kíváncsiak az IQ-szintjükre:

http://clauder.sote.hu/iq/
http://www.job4smarts.com/karrier_iq.html
http://server.kollegium-szerencs.sulinet.hu/tesztek/indexmenu.htm
http://people.inf.elte.hu/qqriq/iq/iq1/iq1.html
http://www.ablemen.hu/page_h3.php
http://tests.queendom.com/necc/culture_fair_iq_r.html

IQ-val kapcsolatos lapok gyűjtőhelye
http://iq.lap.hu/

Alternatív: http://paloc.index.hu/friss/teszt.htm :)

Angol nyelvű programok:
Agyműködés tesztelése (bal-jobb félteke)
IQ teszt (téri érzékelés elsősorban)
IQ teszt (lazára véve)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű