Az Internet sztárjai ~ A szombathelyi szál

A magyar Net népszerű alakját Kolompár Sándort a Szombathelyi TV futtatta be

A pápai tévéstáb nem sokkal később interjút kért a családfőtől, Kolompár Sándortól, de valószínűleg egyikük sem sejtette milyen megpróbáltatásban lesz részük. Egészen addig nem volt semmi probléma, amíg a riporter rá nem kérdezett arra, hogy Kolompár úr kihez fordult segítségért. Véletlen egybeesés, hogy a pápai polgármestert Polgárnak hívják, Kolompár úr viszont két polgár szóval már nehezen tudott megbirkózni, így annak a mondatnak, hogy Polgár Jenőhöz fordult a Polgármesteri Hivatalba sokszor neki kellett futnia. Végül a tévések adták fel a csatát. Annyit azért még megtudhattunk, hogy Kolompár úr "szocpolitikát" is kért "cigánykölcsönbe". A riport legzseniálisabb válasza azonban arra a kérdésre született, hogy vajon mi lehetett az oka annak, hogy összeomlott a ház? Kolompár úr széttárt karokkal csak ennyit mondott: "Az kizárt dolog, mert nem tudom"

A riport megvágva lement a pápai városi televízióban, a kivágott részt pedig Szilveszterkor adták le a szombathelyi TV-ben. Elsőre óriási sikert aratott. Következő évben már több városi televízió is hozzájutott az anyaghoz és több éven keresztül szerepelt dobogós helyen a szilveszteri összeállításokban, de mivel helyi televíziók adták le, így viszonylag kevesen láthatták. Aztán ahogy mostanában lenni szokott, ezt a felvételt is elérte a végzete. Valaki digitalizálta a TV Szombathelyről felvett műsort és "Összeomlás" néven feltette a netre. Kolompár Sándor - vagy ahogy a legtöbben ismerik "polgárjenő" - és a TV Szombathely logó villámsebesen terjedt tova a neten és egy héten belül a világ számos pontjára is eljutott a videó. Itthon internetes fórumokon vesézték ki Kolompár út minden mondatát és tucatszámra születnek róla a mai napig humoros képmontázsok.

Egy héttel ezelőtt azonban váratlan fordulat történt. A Blikk újságírója, Szirmay Dávid felkutatta az elhíresült riportalanyt -az ország számára csak ekkor derült ki az igazi neve - és kiderült, hogy hiába volt a "pápai tanács" ígérete, Kolompár Sándor semmilyen támogatást sem kapott és jelenleg havi 64.000 forint rokkantnyugdíjból élnek öten. A "kiscsalád" -ahogy Sándor nevezi - további három tagja már kirepült a családi fészekből. A Budai Nagy Antal utcai romot eladták és az árából vettek egy kisebb, felújításra szoruló házat. Utolsó filléreiket is a ház csinosítására költötték, amibe nem csak anyagilag, de egészségileg is belerokkant a családfő. Ötször műtötték, legutóbb pedig fél lábfejét amputálni kellett.

A Blikk írása azonnal felbukkant a netes fórumokon és többen is jelezték, ha lehetne, segítenének virtuális kedvencükön. Az ötlet táptalajra hullott a Nyugatnál, így megszületett a terv, hogyan segíthetnének a Netpolgárok Polgárjenőn.

Csütörtökön a Blikk újságírójával és fotóriporterével toporgunk Kolompár Sándor háza előtt bebocsátásra várva. Amikor ajtót nyit azonnal ráismerni. Nyolc év alatt szinte semmit nem változott, talán csak a pocakja nagyobb. A kertben több évtizedes kerti törpe fogad, mellette kisebb és fiatalabb társa, valamint néhány műkacsa bújik el a fűben. A ház és az udvar tiszta. Ahogy belépünk, Sándor már ugrasztja is Olivért, a kisebbik fiút, nosza hozza ki az asztalt. A fiú fordul egyet és már kint is van az udvaron az asztal, amit körbeállva elmondhatjuk jövetelünk célját. Hamar kiderül: bár Sándornak fogalma sincs arról, mi is az Internet, azzal tisztában van, hogy egyre többen megismerik és az újságírók jövetelét is annak tudja be, hogy ő egy elismert ember. Készült is a fogadásunkra: díszzsebkendőt rakott és rokontól kölcsönkért lánccal ékesítette magát, fiát pedig ünneplőbe öltöztette.

Beszélgetés közben sok érdekességre fény derül. Így megtudjuk például, hogy Sándornak azért nincs útlevele, mivel soha nem akart disszidálni, de találó az a kijelentése is, miszerint az élet csak úgy megy, hogyha zajlik.

A Pápai Húskombinát volt dolgozója 20 éve rokkantnyugdíjas. Soha nem kapott semmilyen támogatást, de még kölcsönt sem, hiába kért. Erről is megvan a külön véleménye, szerinte a kerék csak úgy gurul, ha megkenik. A célzás a pápai hivatalnak szól, akik szerinte olyannak adták a támogatást, akik amúgy nem szorultak volna rá.

Most rajtunk a sor, előadjuk mit eszeltünk ki. Ez pedig nem más, mint egy postafiók Sándor nevére, ahová bárki elküldheti adományát, támogatását. Ezzel nem kerül nyilvánosságra a címe, de mégis tud segíteni az, aki akar. Kolompár úr oszt, szoroz, majd amikor megnyugtatjuk, hogy a postafiók összes költségét álljuk, belemegy a dologba. A neheze azonban csak ezután jön. Kiderül, hogy személyi igazolványa eltűnt a kórházban, újat pedig az ára miatt még nem váltott ki. Márpedig a postafiókhoz kell valamilyen irat. Lázas kutatás kezdődik. Olivér - a fiú - átkutatja a villanyóraszekrényben található iratokat is, de kevés használható papír kerül elő. Mindegy, próba szerencse alapon elindulunk a Postára, ahol a vezető hölgy kedvességének köszönhetően röpke tíz perc alatt Sándor már kézbe is veheti postafiókjának kulcsát, azzal a kikötéssel, hogy mielőbb megcsináltatja az igazolványát, mivel ajánlott küldeményt csak ennek birtokában vehet fel.

Kolompár úr ekkor már teljesen felszabadultan beszélget és sztorizik. Az utcán peckesen - ám beteg lába miatt meglehetősen lassan - halad, miközben sokan köszönnek rá. Ő is mindenkinek visszaköszön, és elégedetten mosolyog. "Lassan menjünk, mert kiesik a cipő a lábamból" - mondja, majd egy percre leáll beszélgetni egy utcabelivel. Útban hazafelé kitérőt teszünk a Budai Nagy Antal utcába, ahol a 26-os szám alatt már egy gumiszervíz található. Sándor sajnálja lebontott házát, mert ezt jobban szerette annál, mint amiben most laknak.

Kolompár úr mostanában már ritkán megy ki az utcára. Az alkoholtól betegsége miatt teljesen el van tiltva, így egyetlen szórakozása a TV. Rendszerint a TV1-et nézi és bevallása szerint még mindig szívesen megnézi a lányokat. Harminchat éve él boldog házasságban és az ágyban még ma is felveszi a versenyt a húszévesekkel.

Kolompár Sándor ma Magyarország egyik legszegényebb sztárja. Sok embernek okoz nap mint nap kellemes perceket a nyolc évvel ezelőtt vele készült riport, de kevesen gondolnak arra, hogy ez az ember segítségre szorul.

A Nyugat most a Blikkel karöltve lehetőséget biztosít mindazoknak, akik akarnak és tudnak segíteni. Ráadásul az internetezők is megmutathatják, mekkora a Háló segítő ereje.

A Kolompár családnak szánt felajánlásaikat az alábbi címre küldhetik:

Kolompár Sándor
8501 Pápa, Pf.: 129.

Az első ilyen jellegű magyar internetes akció eredményéről később beszámolunk. Bízunk benne, hogy kezdeményezésünk sikeres lesz és "polgárjenő" postafiókja egy ideig nem kong majd az ürességtől. Mert az élet csak úgy megy, hogyha zajlik...

Fotó: Czerkl Gábor (Blikk), Tánczos Mihály

A "polgárjenő" videó

Az Internet sztárjaival foglakozó továbi cikkeink:
Szalacsi mánia: családok szétbomlasztója
Magyar világsztár az Interneten
Az Internet sztárjai II.
Mahir - a legismertebb Internetes sztár

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű