Uniós afterparty a Duna mentén

A Cinetrip atmoszférateremtő képi megfejtéseivel már évek ámítja az újdonságra nyitott szemeket. Ők formálták az urnalezárást követő estén saját képükre a Parlament vonzáskörzetét.

Új periódus vette kezdetét az underground művészetek történetében. A kormány szórakoztatóipari és hatáslevadászó részlege igencsak vállalkozó kedvében lehetett a hétvégi programszervezést illetően, hiszen a rendszerváltás óta még egyetlen bársonyszéket koptató politikus sem mert ennyire egyértelműen nyitni a performance jellegű ifjúsági szubkultúra felé, mint ahogyan az most hétvégén történt.
Egy olyan kreatív csapat kezelhette vászonként a budai rakpart sötétjét, akik mindezidáig csak elektronikus zenei rendezvényeket - többek között a Rudas Gyógyfürdő nemzetközileg is elismert zenés-pancsolós bulijait - vontak be a fény milliom karátjával: ők a Cinetrip brigád, akik már kora délutáni terepszemlém idején is javában sürögtek-forogtak a kilométernyi kábelekkel, kapaszkodtak fel gigantikus létrákra, és borzolták egymás idegeit, hogy később a legapróbb technikai gixer se kavarhasson be a produkcióba. A hatóságnak a semmiből egyre nagyobb halmazokban előszivárgó tányérsapkásai ügyesen terelgették a forgalmat, a villamosok már rég nem veszélyeztették a Bem Rakpart bámészkodóit, az este pedig észrevétlenül rátelepedett Budapestre. A három színpadba ezzel egyidőben életet leheltek a hangosítók...

A környék egyes épületeit nyolc óra magasságában szinte bekebelezték a nagyteljesítményű projektorok: műemlék-jellegű klasszikus házak fürdőztek az erőteljes fénycsóvák színes forgatagában, az emberek meg érthetően a szokásosnál is nagyobb gyakorisággal folytattak egymással ütközéses interakciót a szélrózsa minden irányába tekintgető tömegben. Gyomorüresség-kompenzáló bódékat valahogy semerre nem láttam, a közeli éjjelnappaliban ezért valósággal cirkulált az embermassza: néhányan pezsgőt bontottak, mi beértük a folyékony cipóval.

A Duna felett tekintetünket lazán átvetve konstatáltuk, hogy a legémelyítőbb magánszám a pesti oldalon bonyolódik: az Országháztól nem messze, három egymás melletti házfalon egy grandiózus mozi pergett, saját történelmünknek úttörővasutas-tésztadagasztó képkockáinak, és európai életképek absztrakt montázsából összeállítva. No de időzzünk csak el ezen egy csöppet, mert érdemes: ahogy én azt felmértem, cirka hat emeletnyi magasságra volt tehető a képzeletbeli mozivászon szélessége, és saccperkábé kétszáz méter volt a hosszúsága. Húsz-huszonöt mozivászon könnyűszerrel lefedte volna ezt a területet, mégis tökéletes élességben lehetett hüledezni az arisztotelészi logikát nélkülöző, ám a képtelen művészi asszociációk erejét lépten-nyomon felhasználó képsorok láttán. A Lánchíd színváltó oszlopainak impressziója már csak afféle elvárható csekélységként realizálódott agyunk megfelelő feldolgozó egységében.

A Batthyányi téri főszínpad egyik legütősebb attrakciójának DJ Palotai szettje ígérkezett. Méltóságteljes homályos-sárga fények világították meg a honi underground zenei élet több generációt is megérintő, ám még mindig erős töltésű bakeliteket pakoló vezéralakjának komor arcvonásait, amint felrakta az alkalomhoz találóan illeszkedő Johann Strauss művet (An Der Schönen Blauen Donau), egyenesen Kádár János hagyatékából. Filmzenékre emlékeztető, pulzáló hip hop lemezek kerültek fel aztán, és apránként nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a közönségnek jókora hányada bizony most látott-halott ilyen kompozíciót életében először. Egy addig szokatlan rétegműfaj nagyvizitet tart a tömegkultúra táptalaján, kétgyermekes anyukák és korzózó aggastyánok előtt... Képtelenség volt, mintha valaki a kenyai szoláriumszerelőkről forgatna dokumentumfilmet; de a legszebb mégis az, hogy megtörtént. Még akkor is ezen elmélkedtem, amikor miniszterelnökünk jóhírhozó sziluettje toppant a kivetítőkre, hogy aztán a hivatalos statisztika ismertetése után ott folytatódhasson a szerény táncikálás, ahol hétköznapokon még a gyalogos sem jár... Hangosan, de ünnepélyesen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű